Următoarea pandemie dezvoltată de China ar putea fi cauzată de Nipah - crede un fost profesor la Stanford

Steagul Partidului Comunist Chinez, caricatură publicată în ziarul Jyllands-Posten. China a criticat vehement publicaţia pentru lezarea imaginii Partidului-stat (Jyllands-Posten / Niels Bo Bojesen)
Omid Ghoreishi
14.06.2024

Epidemia de SARS de la începutul anilor 2000, care a infectat mii de oameni din întreaga lume şi a ucis numeroase persoane, a fost o lecţie pentru regimul comunist de la Beijing - cu privire la periculozitatea virusurilor - crede medicul cercetător şi autorul dr. Steven Quay.

"Ei au început să le considere potenţiale arme biologice", a declarat pentru The Epoch Times dr. Quay, care a făcut parte anterior din personalul Facultăţii de Medicină a Universităţii Stanford iar în prezent este director executiv al Atossa Therapeutics.

După pandemia COVID-19, dr. Quay se teme că următoarea pandemie ar putea fi cu mult mai mortală dacă cercetările riscante asupra virusului Nipah în laboratoare precum Institutul de Virologie Wuhan (WIV) vor continua nestingherite.

"Iar dacă poţi crea un vaccin pentru propria populaţie înainte de a-l elibera, ... poţi avea cu adevărat un efect diferenţiat. Iar acestea sunt arme convenabile din punct de vedere al preţului şi sunt arme ale fricii", a spus el.

Citiți și "Moartea este motorul care duce istoria înainte". Teorii fasciste ale Partidului Comunist Chinez

Dr. Quay consideră că există dovezi că regimul comunist de la Beijing este implicat în programe biologice extrem de riscante - asupra virusului Nipah. Unele dintre aceste dovezi includ date de la WIV, în timp ce altele sunt legate de transportul de eşantioane virale din laboratorul canadian de înaltă securitate din Winnipeg către China.

Nipah, care poate fi transmis de la animale precum liliecii sau porcii la oameni, are o rată de mortalitate foarte mare, variind între 40 şi 75 la sută. Au existat câteva focare cunoscute ale virusului, toate apărute în Asia.

Dr. Quay crede că dacă transmiterea de la om la om a virusului Nipah este facilitată de cercetători, rezultatul va fi dezastruos.

"Dacă îl fac aerosolizat, suntem terminaţi ca civilizaţie", spune el.

Sean Lin, Ph.D., fost director al laboratorului de virusologie de la Walter Reed Army Hospital din Maryland, afirmă că este foarte îngrijorat de atenţia acordată de regimul comunist chinez virusului Nipah.

"Oamenii care se îmbolnăvesc de Nipah pot avea sindroame neuropatice. Pot avea leziuni cerebrale grave. Dar nu mor imediat, ca, de exemplu, în cazul virusului Ebola. Astfel că Nipah poate avea o şansă mai mare de a se propaga mai departe de la gazda infectată", a declarat Sean Lin, colaborator al The Epoch Times, într-un interviu.

Citiți și China încearcă să transforme Ebola într-o armă cu mortalitate de 90%

"Dacă gazda poate rezista mai mult şi, prin urmare, îl poate răspândi mai mult - acest lucru îl transformă într-o armă biologică mai eficientă. Astfel că Partidul Comunist Chinez este foarte interesat de virusul Nipah şi de aceea cred că este foarte periculos".

Microbiologul american Richard Ebright este de acord cu faptul că cercetările pentru a spori nivelurile de letalitate sau transmisibilitate (aşa numitul program gain-of-function / câştig de funcţie) a virusului Nipah ar trebui interzise, având în vedere riscurile implicate.

"Cercetările de tip câştig de funcţie şi cercetările privind sporirea potenţialului patogen al virusurilor Hennipah prezintă riscuri inacceptabil de mari. Astfel de cercetări ar trebui interzise. Atât în SUA, cât şi oriunde altundeva", a scris într-un e-mail Ebright, profesor de chimie şi biologie chimică în cadrul board-ului la Rutgers-New Brunswick School of Arts and Sciences. Nipah este un tip de virus Henipah.

Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) al SUA include virusul Nipah pe lista agenţilor potenţiali de bioterorism pentru care guvernul american trebuie să fie pregătit cu cea mai mare prioritate.

Dovezile

Evaluarea făcută de dr. Quay privind implicarea Institutului din Wuhan în cercetarea riscantă a virusului Nipah se bazează pe datele brute pe care cercetătorii din laborator le-au inclus într-o lucrare publicată.

Principalul obiectiv al lucrării a fost examinarea pacienţilor COVID-19 timpurii din decembrie 2019, dar datele brute au inclus 20 de elemente neaşteptate care au apărut din cauza contaminării încrucişate de la alte cercetări făcute de Institutul din Wuhan, a spus el.

Pentru 19 dintre aceste elemente, cum ar fi genele de caprifoi, dr. Quay a reuşit să găsească lucrări corespunzătoare publicate de WIV, confirmând că laboratorul a fost implicat în cercetarea lor iar WIV a fost dispus să recunoască public că a lucrat la ele. Dar pentru unul dintre elementele găsite - virusul Nipah - nu există nicio lucrare publicată.

"Nu erau doar bucăţi de virus, ci bucăţi de virus în ceea ce se numeşte un format de clonare infecţioasă", a specificat el.

Folosind mânerul unei tigăi ca metaforă, dr. Quay a spus că virusul a fost găsit cu "mânere" de biologie sintetică care permit "deplasarea genelor".

"Am găsit virusul Nipah în aceste mânere care sunt foarte tipic folosite pentru a face clone infecţioase. Acest lucru este complet împotriva tuturor convenţiilor privind armele biologice", a spus el.

Cealaltă piesă a puzzle-ului este faptul că Laboratorul Naţional de Microbiologie (NML) din Winnipeg, Canada, a trimis tulpini Nipah şi Ebola la WIV în martie 2019.

Citiți și Cercetător: Primele mostre de COVID de la pacienţi din Wuhan conţineau un alt virus, modificat genetic, similar cu unul trimis în China de un laborator canadian

Transferul a fost facilitat de fosta cercetătoare NML Xiangguo Qiu, care a fost ulterior concediată din laborator împreună cu soţul şi colegul său Keding Cheng pentru că avea legături nedezvăluite cu regimul şi armata chineză.

Una dintre preocupările semnalate de Serviciul canadian de informaţii de securitate (CSIS) a fost faptul că Qiu a colaborat cu generali chinezi de rang înalt însărcinaţi cu cercetarea în domeniul programelor militare biologice şi al bioterorismului.

Citiți și Virusologii guvernului Trudeau ce au transferat Ebola la Wuhan ar fi avut “relaţii clandestine” cu agenţi chinezi [The Counter Signal]

Iniţial, dr. Quay nu a ştiut dacă eşantioanele canadiene au fost folosite în aceleaşi cercetări riscante. Dar mai târziu a observat că tulpina Nipah pe care o găsise la Institutul din Wuhan era tulpina Bangladesh. Iar una dintre tulpinile pe care Canada o trimisese laboratorului Wuhan era tot tulpina Bangladesh.

"Am petrecut aproximativ trei ore căutând genomurile celor două pentru a fi absolut sigur că sunt identice. Şi sunt identice", a menţionat el.

"[Tulpina] ajunge în martie 2019 la WIV. Ar dura una sau două sau trei săptămâni pentru a o introduce într-un vector, iar eu o găsesc într-un vector în decembrie 2019 de la laborator. Este o sincronizare perfectă".

Citiți și Virusolog conectat cu Partidul Comunist Chinez, concediat după ce a transferat Ebola de la Winnipeg la Wuhan, revine în China şi lucrează cu cercetători militari

Un alt indicator pentru dr. Quay este o prezentare din 2019 de către Shi Zhengli, cercetător principal la Institutul din Wuhan, care este adesea numită "doamna liliac" pentru activitatea sa privind coronavirusului de lilieci.

Dr. Quay spune că prezentarea ţinută de Shi Zhengli la Conferinţa internaţională privind virusul Nipah din Singapore, care a avut loc între 9 şi 11 decembrie în acel an, a arătat implicarea Chinei în cercetarea Nipah.

"Aşadar, există trei dovezi: Canada trimite la WIV în martie [2019]. Eu găsesc Nipah vectorizat, trecut prin câştig de funcţie, cu biologie sintetică, în decembrie. Apoi Shi Zhengli [prezintă] la o conferinţă în decembrie, vorbind despre programul cu Nipah ", afirmă el.

Fost medic la Walter Reed Army Hospital: Suspiciunea mea este că regimul comunist organizează experimente pe teren cu diferite virusuri rare pentru a testa dintre ele poate provoca transmiterea la animale şi apoi, mai departe, la oameni

Sean Lin spune că faptul că Xiangguo Qiu, cercetătoarea concediată de la laboratorul din Winnipeg, a riscat să atragă atât de multă atenţie facilitând trimiterea virusurilor către WIV arată cât de importante erau acestea pentru China.

"Este foarte posibil ca Partidul Comunist să fie interesat de un virus Nipah cu grad patogenic atât de ridicat", a spus el.

Deşi tulpinile de virus au fost expediate cu aprobarea conducerii canadiene a laboratorului (!), partidele de opoziţie şi actualul ministru al siguranţei publice s-au declarat surprinşi să afle despre expediere.

Citiți și Institutul de Microbiologie din Manitoba dă afară doi chinezi implicaţi în activităţi ale Institutului de Virologie Wuhan

Agenţia de Sănătate Publică a Canadei, care supraveghează NML, a declarat anterior pentru The Epoch Times că expedierile au fost efectuate în conformitate cu procedurile şi protocoalele corespunzătoare. În ciuda faptului că au fost trimise prin poştă.

Sean Lin consideră că centrele de cercetare şi guvernele din Occident nu ar trebui să trateze centrele de cercetare chinezeşti ca pe institute academice obişnuite, deoarece acestea sunt în slujba armatei chineze.

"În cadrul mecanismelor de fuziune militar-civilă ale regimului comunist, multe institute de cercetare pot derula cu uşurinţă proiecte militare", a spus el.

Testare agresivă

În 2012, China a raportat cazuri de virus asemănător cu Nipah la minerii din sudul ţării. Virusul a fost numit Mojiang, după numele comitatului Mojiang din provincia Yunnan, unde se află mina.

Mina a devenit mai faimoasă după pandemie, deoarece s-a aflat că Shi Zhengli, de la WIV, a descoperit coronavirusul RaTG13 la liliecii din aceeaşi mină în 2013.

Citiți și India lovită de cazuri de virus Nipah. 77 de persoane se află pe lista de risc ridicat în Kerala

Sean Lin mai remarcă faptul că RaTG13 este foarte apropiat de SARS-CoV-2, care a provocat pandemia COVID-19. El adaugă că regimul chinez împiedică oamenii de ştiinţă şi jurnaliştii din afara Chinei să efectueze investigaţii suplimentare în mină.

În 2022, o altă specie din familia Henipah, numită virusul Langya, a fost descoperită în provinciile chineze Shandong şi Henan. Sean Lin notează că acest virus era cel mai apropiat mai degrabă de virusul Mojiang, decât de virusurile Nipah sau Hendra, care sunt virusurile Hennipah cele mai cunoscute.

Citiți și Apariţia unui nou virus ridică problema bioterorismului

Potrivit unui articol al oamenilor de ştiinţă chinezi care au lucrat la acest caz, publicat în New England Journal of Medicine, la nouă dintre cei 35 de pacienţi infectaţi cu virusul Langya au fost detectaţi şi alţi agenţi patogeni. Printre aceştia se numărau virusul Hanta şi virusul febrei severe cu sindrom de trombocitopenie (SFTSV).

Sean Lin remarcă faptul că, deşi Hantavirusul şi SFTSV au devenit endemice în Shandong şi Henan, este încă foarte neobişnuit să găseşti toate cele trei virusuri într-un eşantion de dimensiuni mici.

De asemenea, el remarcă faptul că virusurile sunt extrem de letale, însă niciunul dintre pacienţi nu a murit ca urmare a infecţiilor.

"Suspiciunea mea este că regimul comunist organizează experimente pe teren cu diferite virusuri rare pentru a testa care dintre ele poate provoca transmiterea la animale şi apoi, mai departe, la oameni, pentru că este foarte neobişnuit ca oamenii să se infecteze cu două sau trei virusuri rare în acelaşi timp", spune Sean Lin.

Medicul adaugă la suspiciunea sa faptul că principalii autori ai lucrării sunt de la Institutul de Microbiologie şi Epidemiologie din Beijing, cunoscut şi sub numele de Institutul de Microbiologie şi Epidemiologie al Academiei de Ştiinţe Medicale Militare, care se află în subordinea Armatei Populare de Eliberare.

"Cred că regimul comunist chinez testează în mod foarte agresiv diferite versiuni de virus Henipah pentru a vedea dacă există adaptări ale acestui virus la infecţia umană", afirmă el.

Colaps civilizaţional

Ciuma neagră din secolul al XIV-lea a dat înapoi Europa cu 250 de ani, subliniază dr. Quay.

În lumea modernă, dacă o pandemie este atât de severă încât duce la o pierdere semnificativă a populaţiei, împreună cu ruperea lanţurilor critice de aprovizionare cu alimente şi energie, întreruperea transportului şi pierderea serviciilor de poliţie, de pompieri şi spitaliceşti, 'civilizaţia intră în colaps', spune el.

Acest lucru s-ar putea întâmpla în cazul unei pandemii cauzate de un virus care are o letalitate de 50% sau mai mare, adaugă el.

"SARS-CoV-2 a avut mai puţin de 1 la sută [letalitate]. Aşa că se lucrează la gripă, se lucrează la Nipah, se lucrează la MERS. Toate acestea au o letalitate de 30 până la 70 la sută".

Risc foarte ridicat

Dr. Quay spune că, de la pandemia COVID-19, tot mai multe ţări au lansat laboratoare pentru cercetarea virusurilor, iar acest lucru sporeşte îngrijorarea privind apariţia unor focare de infecţie dacă au loc cercetări riscante.

"Avem cu 50% mai multe laboratoare care fac acest tip de muncă periculoasă în întreaga lume, iar mai mult de jumătate dintre acestea se află în ţări pe care ONU le-a definit ca fiind instabile din punct de vedere politic", spune el.

"Ce înseamnă asta? Ei bine, dacă există un război civil sau dacă există o preluare a puterii, dintr-o dată un laborator cu toţi aceşti agenţi patogeni poate ajunge sub controlul unor oameni care poate nu ar trebui să îl aibă."

Sean Lin este de acord că proliferarea cercetărilor riscante asupra agenţilor patogeni mortali reprezintă un mare pericol.

"Oamenii fac din ce în ce mai multe experimente periculoase odată cu progresul biotehnologiei, al tehnologiei de inginerie genetică", afirmă el.

"Trebuie să fim foarte atenţi la pericolul reprezentat de agenţii patogeni emergenţi. Un aspect este reprezentat de virusurile emergente, mai frecvente în natură, iar a doua parte este interesul pentru arme biologice al regimului comunist chinez, sau al altor grupuri teroriste. Acestea sunt situaţii foarte periculoase".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor