Numărul refugiaţilor din Ucraina aflaţi pe teritoriul R. Moldova este în scădere

În centrele de plasament autorizate din R. Moldova mai sunt peste 4.000 de locuri disponibile.
Refugiaţi din Ucraina trec frontiera în R. Moldova (presedinte.md)
Tatiana Chiriac
14.03.2022

Republica Moldova înregistrează o scădere a numărului de refugiaţi din Ucraina pe teritoriul său începând cu 8 martie. Centrul Unic de Gestionare a Crizei pe 8 martie anunţa cifra de 128.759 refugiaţi, iar luni, 14 martie, numărul total al cetăţenilor din ţara vecină este de 102.836.

Guvernul de la Chişinău susţine că această tendinţă se datorează efortului de a ajuta cetăţenii din Ucraina să ajungă în ţări ale Uniunii Europene fiind transportaţi pe cale rutieră, feroviară şi aeriană către alte destinaţii. Astfel, în perioada 8-13 martie (ora 18.00) au fost efectuate 242 de curse cu autocarele şi transportate peste 8.000 de persoane.

Alte peste 4.000 de persoane din Ucraina au ajuns în România cu trenurile comerciale şi cursa specială Căuşeni - Chişinău - Iaşi, organizată de Centrul Unic de Gestionare a Crizei.

De asemenea, în perioada 8-14 martie au fost organizate curse aeriene spre Israel, Bulgaria, Turcia şi Germania, destinaţii spre care au călătorit peste 1400 de refugiaţi.

Totodată, cetăţenii ajunşi în Moldova din Ucraina continuă să plece spre alte destinaţii şi cu automobilele personale sau sunt ajutaţi de cetăţenii Republicii Moldova să treacă frontiera cu România.

Dintre cei 102.836 de refugiaţi aflaţi la moment în Republica Moldova, 48.405 sunt copii. În ţară activează 96 de centre de plasament autorizate, 2 adăposturi de urgenţă şi centre organizate de Ministerul Afacerilor Interne.

Mai mulţi refugiaţi sunt cazaţi în pensiuni, hoteluri şi casele cetăţenilor Republicii Moldova. În centrele de plasament autorizate mai sunt peste 4.000 de locuri disponibile.

De menţionat că persoanele refugiate din Ucraina, care se vor afla pe teritoriul Republicii Moldova o perioadă mai mare de timp, vor putea beneficia de servicii publice în baza numărului de identificare de stat (IDNP), atribuit la traversarea frontierei Republicii Moldova, ce poate fi descărcat cu ajutorul unei aplicaţii digitale, dezvoltată recent de Agenţia de Guvernare Electronică.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor