Epava iahtului magnatului Mike Lynch, sub pază strictă. Două hard disk-uri aflate în adâncuri, ţinta mai multor guverne

Garda de Coastă italiană, căutând de supravieţuitori după scufundarea iahtului magnatului Mike Lynch (Getty Images)
Redacţia
23.09.2024

Autorităţile italiene au confirmat o cerere de securitate suplimentară în jurul epavei iahtului de lux Bayesian, care s-a scufundat în august, provocând moartea a şapte persoane, inclusiv a antreprenorului britanic în domeniul tehnologiei Mike Lynch, după ce au apărut temeri că materialele din seifurile etanşe de la bord ar putea fi de interes pentru guvernele străine, transmite The Guardian.

Procurorii italieni se tem că eventualii hoţi ar putea încerca să ajungă la epavă pentru a jefui bijuterii scumpe şi alte obiecte valoroase aflate la bord, inclusiv date ale serviciilor de informaţii, a relatat CNN, citând surse anonime.

Se pare că autorităţile sunt îngrijorate de faptul că două hard disk-uri supercriptate aflate în seifurile etanşe ale iahtului scufundat ar putea cădea în mâinile cui nu trebuie.

Ambarcaţiunea s-a scufundat în timpul unei furtuni violente în largul coastei Siciliei la 19 august, provocând moartea a şapte dintre cei 22 de pasageri şi membri ai echipajului aflaţi la bord, inclusiv Lynch, în vârstă de 59 de ani, şi fiica sa în vârstă de 18 ani.

Autorităţile italiene au confirmat postului de televiziune prin cablu că hard disk-urile ar putea prezenta interes pentru guvernele străine, inclusiv Rusia şi China, şi au solicitat ca nava să fie monitorizată îndeaproape cu ajutorul supravegherii de suprafaţă şi subacvatice.

„O cerere oficială a fost acceptată şi pusă în aplicare pentru o securitate suplimentară a epavei până când aceasta poate fi ridicată”, a declarat Francesco Venuto de la agenţia siciliană de protecţie civilă.

Preocupările se concentrează pe hard disk-urile pe care Lynch le-ar fi păstrat cu el. Supravieţuitorii ar fi declarat procurorilor italieni că Lynch „nu avea încredere în serviciile de cloud [internet]” şi îşi păstra datele cu el.

Omul de afaceri ar fi avut legături cu serviciile de informaţii britanice, americane şi cu alte servicii de informaţii şi ar fi vândut Darktrace, o companie de securitate cibernetică şi inteligenţă artificială pe care a fondat-o, miliardarului american Orlando Bravo, cofondator şi partener manager al Thoma Bravo din Chicago, într-o tranzacţie de 5 miliarde USD la începutul acestui an.

Compania din Cambridge a fost cofondată în 2013 de Stephen Huxter, persoană importantă în echipa de apărare cibernetică a MI5, care a devenit director general la Darktrace.

Huxter l-a angajat pe Andrew France, veteran de 30 de ani al GCHQ, agenţia britanică de informaţii şi securitate, ca director executiv al companiei. Fostul şef al MI5 Jonathan Evans a făcut, de asemenea, parte din consiliul de administraţie al Darktrace, alături de Jim Penrose, veteran cu o vechime de 17 ani al Agenţiei Naţionale de Securitate a SUA, printre alte persoane din domeniul securităţii, potrivit Politico.

Compania anterioară a lui Lynch, Autonomy, pe care a vândut-o către Hewlett-Packard în 2011, a avut, de asemenea, legături cu agenţii guvernamentale britanice şi americane şi ar fi fost specializată în „sisteme avansate de ascultare informatică”.

Chestiunea riscului ca hard disk-urile lui Lynch care conţin informaţii foarte secrete, inclusiv coduri de acces şi alte date sensibile, să ajungă în mâinile unor actori străini a fost sesizată de un oficial implicat în planurile de salvare, care a cerut să nu fie numit.

Scafandrii au cercetat Bayesian cu camere de la distanţă înainte ca acesta să fie ridicat. Se aşteaptă ca aceştia să finalizeze cercetările epavei în cursul săptămânii viitoare.

Procurorii italieni au deschis o anchetă penală cu privire la scufundarea iahtului de 56 de metri, care a avut loc în timp ce Lynch, membrii familiei sale, avocatul şi bancherul său sărbătoreau achitarea sa în iunie pentru acuzaţiile de fraudă legate de vânzarea Autonomy către Hewlett-Packard în 2011, în valoare de 11 miliarde USD.

Hewlett-Packard a declarat recent că intenţionează să continue un litigiu civil în valoare de 4 miliarde USD împotriva averii lui Lynch, afirmând că această măsură este „în interesul acţionarilor”, în cadrul unei hotărâri pronunţate în 2022 de un tribunal civil din Regatul Unit cu privire la achiziţie.

Scufundarea navei Bayesian în urma unei furtuni ciudate a provocat moartea lui Lynch, în vârstă de 59 de ani, a fiicei sale, Hannah, în vârstă de 18 ani, a avocatului american Chris Morvillo şi a soţiei sale, Neda, a bancherului britanic Jonathan Bloomer şi a soţiei sale, Judy, şi a bucătarului de la bordul iahtului, Recaldo Thomas.

Procurorul local Ambrogio Cartosio a declarat că niciun efect personal, inclusiv computere, bijuterii sau hard disk-urile lui Lynch, nu a fost încă recuperat de pe navă, deşi echipamentele legate de sistemul de navigaţie au fost scoase pentru a ajuta la determinarea motivului pentru care iahtul s-a scufundat la câteva minute de la declanşarea furtunii, când a fost proiectat să facă faţă unei astfel de situaţii şi alte nave din apropiere au rămas pe linia de plutire.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor