SUA avertizează Israelul: Dacă nu permite mai mult ajutor umanitar în Gaza, poate pierde finanţarea pentru armament
Cantitatea de ajutor umanitar pe care Israelul o permite în Gaza în următoarele 30 de zile trebuie să crească, altfel există riscul ca acesta să piardă accesul la finanţarea americană pentru armament, a avertizat administraţia Biden.
Potrivit AP News, secretarul de stat Antony Blinken şi secretarul apărării Lloyd Austin şi-au avertizat omologii israelieni că schimbările trebuie să aibă loc. Scrisoarea, datată duminică, în care oficialii americani reafirmă politica SUA privind ajutorul umanitar şi transferurile de arme, a fost trimisă în contextul deteriorării condiţiilor din nordul Gazei şi al unui atac aerian israelian asupra unui cort de spital din centrul Gazei, care a ucis cel puţin patru persoane.
Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, a declarat marţi că, în urma unei scrisori similare pe care Blinken a trimis-o oficialilor israelieni în aprilie, asistenţa umanitară care a ajuns în teritoriul palestinian a crescut, dar acest lucru nu a durat.
„De fapt, a scăzut cu peste 50% faţă de nivelul maxim”, a declarat Miller în cadrul unei şedinţe de informare.
Blinken şi Austin „au considerat că este oportun să precizeze guvernului israelian că există schimbări pe care trebuie să le facă din nou, pentru a se asigura că nivelul de asistenţă care ajunge în Gaza creşte din nou de la nivelurile foarte, foarte scăzute la care se află astăzi”.
Pentru ca Israelul să se califice în continuare pentru finanţare militară străină, nivelul ajutorului care ajunge în Gaza trebuie să crească la cel puţin 350 de camioane pe zi, Israelul trebuie să instituie pauze umanitare suplimentare şi să asigure o securitate sporită pentru siturile umanitare, au declarat Austin şi Blinken în scrisoarea lor. Ei au dat termen de 30 de zile pentru ca Israelul să răspundă cerinţelor.
„Scrisoarea nu a fost concepută ca o ameninţare. Scrisoarea a fost pur şi simplu menită să reitereze sentimentul de urgenţă pe care îl simţim şi seriozitatea cu care îl simţim, cu privire la necesitatea unei creşteri, o creştere dramatică a asistenţei umanitare”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate naţională, John Kirby.
Un oficial israelian a confirmat că a fost trimisă o scrisoare, dar nu a discutat conţinutul acesteia. Vorbind sub rezerva anonimatului pentru a discuta o chestiune diplomatică, acesta a confirmat că SUA au ridicat „preocupări umanitare” şi au făcut presiuni asupra Israelului pentru a accelera fluxul de ajutor în Gaza.
Scrisoarea, a cărei copie a fost postată online de un reporter Axios, a fost trimisă în timpul unei perioade de frustrare crescândă în cadrul administraţiei că, în ciuda solicitărilor repetate şi din ce în ce mai vocale de a reduce operaţiunile ofensive împotriva Hamas, bombardamentele Israelului au dus la moartea inutilă a civililor şi riscă să arunce regiunea într-un război mult mai amplu.
„Suntem deosebit de îngrijoraţi de faptul că acţiunile recente ale guvernului israelian, inclusiv oprirea importurilor comerciale, refuzarea sau împiedicarea a 90% din mişcările umanitare” şi alte restricţii au împiedicat fluxul de ajutoare, au declarat Blinken şi Austin.
Administraţia Biden îşi intensifică apelurile către aliatul său şi cel mai mare beneficiar al ajutorului militar american pentru a atenua criza umanitară din Gaza, asigurând în acelaşi timp că sprijinul Americii pentru Israel este neclintit chiar înainte de alegerile prezidenţiale din SUA, care vor avea loc peste trei săptămâni.
Finanţarea Israelului a avut mult timp greutate în politica americană, iar Biden a declarat luna aceasta că „nicio administraţie nu a ajutat Israelul mai mult decât mine”.
Grupurile de ajutor umanitar se tem că liderii israelieni ar putea aproba un plan de închidere a ajutoarelor umanitare către nordul Gazei în încercarea de a înfometa Hamas, ceea ce ar putea bloca sute de mii de palestinieni care nu doresc sau nu pot să îşi abandoneze casele fără hrană, apă, medicamente şi combustibil.
Oficialii umanitari ai ONU au declarat săptămâna trecută că ajutorul care intră în Gaza este la cel mai scăzut nivel din ultimele luni. Cele trei spitale care funcţionează minim în nordul Gazei se confrunta cu „lipsuri cumplite” de combustibil, provizii pentru intervenţia în traume, medicamente şi sânge şi, în timp ce mesele sunt livrate în fiecare zi, alimentele scad, a declarat purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric.
„Abia au mai rămas alimente de distribuit, iar majoritatea brutăriilor vor fi forţate să se închidă din nou în doar câteva zile, fără combustibil suplimentar”, a spus el.
Biroul umanitar al ONU a raportat că autorităţile israeliene au facilitat doar unul din cele 54 de eforturi ale sale de a ajunge în nord în această lună, a spus Dujarric. El a spus că 85% dintre cereri au fost refuzate, restul fiind împiedicate sau anulate din motive logistice sau de securitate.
COGAT, organismul israelian care facilitează trecerea ajutoarelor în Gaza, a negat că punctele de trecere spre nord au fost închise.
Oficialii americani au declarat că scrisoarea a fost trimisă pentru a reaminti Israelului atât obligaţiile sale în temeiul dreptului umanitar internaţional, cât şi obligaţia legală a administraţiei Biden de a se asigura că livrarea asistenţei umanitare americane nu ar trebui să fie împiedicată, deviată sau întârziată de un beneficiar al ajutorului militar american.
Statele Unite au cheltuit o sumă record de cel puţin 17,9 miliarde USD pentru ajutor militar acordat Israelului de când a început războiul din Gaza şi a dus la escaladarea conflictului în Orientul Mijlociu, potrivit unui raport pentru proiectul Costs of War al Universităţii Brown.
Acest ajutor a permis Israelului să achiziţioneze muniţii în valoare de miliarde de dolari pe care le-a folosit în operaţiunile sale împotriva Hamas în Gaza şi Hezbollah în Liban. Cu toate acestea, multe dintre aceste lovituri au ucis, de asemenea, civili în ambele zone.