Pentagonul tace mâlc cu privire la călătoriile frecvente ale lui Tim Walz în China

Tim Walz (Andrew Harnik/Getty Images)
Redacţia
04.09.2024

Pentagonul, sub administraţia Biden refuză să răspundă la întrebările Congresului şi ale presei cu privire la călătoriile frecvente în China ale guvernatorului Tim Walz (D-MN), candidatul democrat la funcţia de vicepreşedinte.

Lipsa de transparenţă a stârnit îngrijorări cu privire la riscurile potenţiale pentru militarii americani şi dacă Walz a dezvăluit în mod corespunzător aceste călătorii Gărzii Naţionale în timpul serviciului său.

De obicei, militarii americani, în special cei care deţin o autorizaţie de securitate, trebuie să raporteze sau să solicite permisiunea comandamentului lor înainte de a călători în străinătate - în special în ţări considerate potrivnice intereselor SUA, cum ar fi China. Aceste precauţii sunt necesare deoarece personalul militar este ţinta principală a spionajului şi exploatării străine. Aceştia primesc adesea informări cu privire la ceea ce trebuie să urmărească înainte de călătorie şi li se poate cere să facă o informare la întoarcere, relatează Breitbart News.

Walz a declarat public că a vizitat China de aproximativ 30 de ori, multe dintre aceste călătorii având loc în timp ce era membru al Gărzii Naţionale a Armatei. Cu toate acestea, rămâne neclar dacă Walz a raportat în mod constant comandamentului său militar călătoriile sale în China, dacă a solicitat permisiunea corespunzătoare sau dacă a deţinut o autorizaţie de securitate în timpul acestor călătorii.

Pentagonul nu a furnizat încă răspunsuri, ceea ce sporeşte incertitudinea.

La 13 august, preşedintele Subcomisiei pentru personal militar a Camerei Reprezentanţilor pentru Servicii Armate, Jim Banks (R-IN), a trimis o scrisoare Secretarului Apărării, Lloyd Austin, şi şefului interimar al Biroului Gărzii Naţionale, generalul-locotenent Jonathan Stubbs, solicitând detalii cu privire la călătoriile lui Walz şi la respectarea de către acesta a normelor militare de raportare.

Două zile mai târziu, un purtător de cuvânt al Pentagonului a declarat pentru South China Morning Post că Austin îi va răspunde lui Banks „în timp util”. Până în prezent, mai mult de două săptămâni mai târziu, nu a existat niciun răspuns.

Într-o declaraţie pentru Breitbart, Banks a criticat lipsa de transparenţă a Pentagonului: „Departamentul Apărării Biden-Harris pune încă o dată politica înaintea securităţii noastre naţionale. Tim Walz este cumpărat şi plătit de Partidul Comunist Chinez şi nu are ce căuta în apropierea Casei Albe”.

Breitbart News a contactat, de asemenea, Garda Naţională din Minnesota pentru a afla dacă Walz a solicitat permisiunea pentru călătoriile sale în China sau dacă a deţinut o autorizaţie de securitate în timpul serviciului său. Garda nu a răspuns, nici purtătorul de cuvânt al lui Walz, Teddy Tschann.

Un subofiţer superior (NCO) pensionat din cadrul Gărzii Naţionale a Armatei a declarat pentru Breitbart News că majoritatea sergenţilor de stat major sau superiori din cadrul Gărzii Naţionale a Armatei ar deţine de obicei cel puţin o autorizaţie de securitate provizorie şi, prin urmare, ar trebui să raporteze astfel de călătorii.

Walz a călătorit anual în China între 1993 şi 2003 şi era cel puţin sergent major în 2004. Acest lucru sugerează că ar fi trebuit să raporteze călătoriile sale în conformitate cu procedurile militare standard.

Subofiţerul pensionat a subliniat, de asemenea, că atunci când Walz a fost avansat la gradul de sergent major (E-9) în 2004, i s-ar fi cerut să îşi actualizeze formularul SF-86 - un formular guvernamental utilizat pentru verificarea antecedentelor şi a autorizaţiilor de securitate - dacă participa la Academia sergenţilor majori. Rapoartele sugerează că Walz a început academia, dar nu a terminat-o, alegând în schimb să se retragă din armată în 2005, o decizie despre care unii speculează că ar fi fost influenţată de potenţiale probleme de autorizare de securitate.

Experţii în securitate susţin că aceste călătorii frecvente ale lui Walz în China ar fi stârnit îngrijorări în cadrul armatei.

Sean Bigley, un expert în autorizaţii de securitate, a observat că primirea de fonduri din China pentru călătorii este un semnal de alarmă major. „Aproape că nu se poate obţine o autorizaţie de securitate... Există o aşteptare legată de acest lucru”, a menţionat el.

Bigley a explicat că guvernul chinez nu oferă finanţare fără a aştepta ceva în schimb, sugerând că acceptarea de către Walz a unei astfel de finanţări ar fi ridicat probleme serioase în timpul oricărei anchete de fond.

„Ce vă aşteptaţi să faceţi în schimbul acestor bani?”, a spus Bigley.

Fostul analist principal de informaţii John Schindler a adăugat că vizitele repetate ale lui Walz în China şi sprijinul pe care l-a primit din partea autorităţilor chineze nu ar fi avut loc fără aprobarea Ministerului Securităţii Statului din China, poliţia secretă a regimului. „Nu te întorci de 30 de ori în China pentru schimburi educaţionale dacă nu ai aprobarea Partidului Comunist şi a poliţiei secrete”, a spus Schindler.

Editorialul recent al lui Schindler din Washington Examiner a subliniat, de asemenea, lipsa de control în comparaţie cu modul în care fostul preşedinte Donald Trump a fost tratat pentru presupusele sale legături cu puteri străine: „Ar fi crezut cineva că Trump este potrivit pentru Biroul Oval dacă ar fi vizitat Rusia de 30 de ori, inclusiv pe banii Kremlinului, şi ar fi lăudat gloria Moscovei?”

Arhivele de ştiri locale arată că afinitatea lui Walz pentru China a fost de lungă durată. O serie de articole din Scottsbluff Star-Herald şi alte publicaţii documentează călătoriile sale frecvente, finanţate în parte de guvernul chinez, şi admiraţia sa pentru cultura chineză - chiar şi după ce a asistat la masacrul din Piaţa Tiananmen în 1989.

Călătoriile lui Walz şi finanţarea acestora l-ar fi putut transforma într-o ţintă pentru recrutarea serviciilor secrete chineze, susţin criticii. „Un tânăr american cu o afecţiune pentru China, care era, de asemenea, membru cu jumătate de normă al armatei americane, ar fi fost o ţintă tentantă de recrutare pentru serviciile secrete chineze”, a remarcat Schindler.

Tăcerea administraţiei Biden-Harris cu privire la această chestiune nu face decât să sporească îngrijorarea cu privire la istoria lui Walz cu China. Având în vedere legăturile sale financiare şi de călătorie nedeclarate din trecut cu o putere străină ostilă, unii analişti susţin că alegerea lui Walz în echipa Harris reprezintă un risc semnificativ pentru securitatea naţională.

Preşedintele Comisiei de Supraveghere a Camerei Reprezentanţilor, James Comer (R-KY), a solicitat, de asemenea, informaţii de la FBI cu privire la relaţiile lui Walz cu entităţi chineze, reflectând preocupări mai ample cu privire la potenţiala susceptibilitate a acestuia la influenţa Partidului Comunist Chinez.

Comer i-a scris directorului FBI, Christopher Wray:

Comitetul a aflat că guvernatorul Walz are legături de lungă durată cu entităţi şi funcţionari legaţi de Partidul Comunist Chinez, ceea ce îl face susceptibil la strategia partidului de capturare a elitelor, care urmăreşte să coopteze personalităţi influente din cercurile politice, culturale şi academice de elită pentru a influenţa Statele Unite în beneficiul regimului comunist şi în detrimentul americanilor. Rapoartele cu privire la colaborarea extinsă a guvernatorului Walz cu oficiali şi entităţi ale PCC în timpul exercitării funcţiei publice ridică semne de întrebare cu privire la posibila influenţă a PCC în luarea deciziilor sale în calitate de guvernator - şi, dacă va fi ales, în calitate de vicepreşedinte.

Agenţia a avut termen până la 30 august pentru a furniza răspunsuri.

În ciuda apelurilor pentru o mai mare transparenţă, administraţia Biden-Harris şi Pentagonul continuă să ascundă informaţii esenţiale, lăsând multe întrebări fără răspuns cu privire la istoricul extins al călătoriilor lui Walz şi la potenţialele implicaţii pentru securitatea naţională a SUA.

În 2019, Walz era unul dintre vorbitorii de onoare la o conferinţă a Partidului Comunist Chinez - desfăşurată pe 18-20 octombrie în Minneapolis.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor