Profeţii tehnologiei - Sam Altman, CEO-ul OpenAI anunţă „Era inteligenţei”
Sam Altman, directorul general al OpenAI, a prezentat un manifest optimist privind viitorul inteligenţei artificiale, intitulat „The Intelligence Age” (Epoca inteligenţei), susţinând că instrumentele care expandează minţile vor declanşa o „prosperitate împărtăşită la un nivel care pare de neimaginat astăzi”.
- „Tehnologia ne-a adus de la epoca de piatră la epoca agricolă şi apoi la epoca industrială”, scrie Altman. „De aici, drumul către Era Inteligenţei este pavat cu computere, energie şi voinţă umană.”
OpenAI, compania lui Altman, a uimit lumea cu ChatGPT, iar acum plănuieşte o serie rapidă de progrese în domeniul procesării textului, vocii şi clipurilor video. Prin noile sale promisiuni, el urmăreşte să atenueze scepticismul crescând al factorilor de decizie şi al publicului.
Cu toate acestea, numeroşi comentatori avertizează că tehnologia IA poate avea efecte devastatoare pentru societatea umană. Youval Harari, unul dintre cei mai populari profeţi ai revoluţiei tehnologice, atrăgea atenţia că:
"IA reprezintă o ameninţare fără precedent la adresa umanităţii, deoarece este prima tehnologie din istorie care poate lua decizii şi crea idei noi de una singură. Toate invenţiile umane anterioare au împuternicit oamenii, deoarece, indiferent cât de puternic era noul instrument, deciziile privind utilizarea acestuia rămâneau în mâinile noastre. Bombele nucleare nu decid singure pe cine să ucidă şi nici nu se pot îmbunătăţi singure sau inventa bombe şi mai puternice. În schimb, dronele autonome pot decide singure pe cine să ucidă, iar inteligenţa artificială poate crea noi modele de bombe, strategii militare fără precedent şi inteligenţe artificiale mai bune. IA nu este un instrument - este un agent. Cea mai mare ameninţare a inteligenţei artificiale este faptul că materializăm pe Pământ nenumăraţi agenţi noi şi puternici care sunt potenţial mai inteligenţi şi mai imaginativi decât noi şi pe care nu îi înţelegem sau nu îi controlăm pe deplin."
Redăm mai jos editorialul lui Altman:
În următoarele două decenii, vom fi capabili să facem lucruri care bunicilor noştri li s-ar fi părut magice.
Acest fenomen nu este nou, dar va fi accelerat cât de curând. Oamenii au devenit mult mai capabili de-a lungul timpului; deja putem realiza lucruri pe care predecesorii noştri le-ar fi considerat imposibile.
Suntem mai capabili nu din cauza schimbărilor genetice, ci pentru că beneficiem de infrastructura societăţii, care este mult mai inteligentă şi mai capabilă decât oricare dintre noi; într-un sens important, societatea însăşi este o formă de inteligenţă avansată. Bunicii noştri - şi generaţiile care au venit înaintea lor - au construit şi au realizat lucruri măreţe. Ei au contribuit la scheletul progresului uman de care beneficiem cu toţii. Inteligenţa artificială le va oferi oamenilor instrumente pentru rezolvarea problemelor dificile şi ne va ajuta să adăugăm noi elemente la această schelă pe care nu le-am fi putut concepe singuri. Povestea progresului va continua, iar copiii noştri vor fi capabili să facă lucruri pe care noi nu le putem face.
Nu se va întâmpla dintr-o dată, dar în curând vom putea lucra cu inteligenţă artificială care ne va ajuta să realizăm mult mai multe decât am fi putut face fără inteligenţă artificială; în cele din urmă, fiecare dintre noi va putea avea o echipă personală de inteligenţă artificială, plină de experţi virtuali în diferite domenii, care vor lucra împreună pentru a crea aproape orice ne putem imagina. Copiii noştri vor avea tutori virtuali care le pot oferi instruire personalizată în orice domeniu, în orice limbă şi în orice ritm au nevoie. Ne putem imagina idei similare pentru îmbunătăţirea asistenţei medicale, capacitatea de a crea orice tip de software pe care cineva şi-l poate imagina şi multe altele.
Cu ajutorul acestor noi abilităţi, putem avea o prosperitate comună la un nivel care pare de neimaginat în prezent; în viitor, viaţa fiecăruia poate fi mai bună decât este acum. Prosperitatea singură nu îi face neapărat pe oameni fericiţi - există o mulţime de oameni bogaţi nefericiţi - dar ar îmbunătăţi semnificativ viaţa oamenilor din întreaga lume.
Iată un mod restrâns de a privi istoria omenirii: după mii de ani de descoperiri ştiinţifice şi progrese tehnologice combinate, am descoperit cum să topim nisipul, să adăugăm câteva impurităţi, sa îl aranjăm cu o precizie uimitoare la o scară extraordinar de mică în cipuri de calculator, sa îl alimentăm cu energie şi să obţinem sisteme capabile să creeze inteligenţe artificiale tot mai performante.
Acesta s-ar putea dovedi a fi cel mai important fapt al întregii istorii de până acum. Este posibil să avem superinteligenţă în câteva mii de zile (!); poate dura mai mult, dar sunt încrezător că vom ajunge acolo.
Cum am ajuns în pragul următorului salt în prosperitate?
În trei cuvinte: învăţarea profundă [deep learning, n.n.] a funcţionat.
În 15 cuvinte: învăţarea profundă a funcţionat, s-a îmbunătăţit în mod previzibil odată cu extinderea, iar noi i-am alocat resurse din ce în ce mai mari.
Asta este; omenirea a descoperit un algoritm care ar putea învăţa cu adevărat orice distribuţie de date (sau, de fapt, „regulile” de bază care produc orice distribuţie de date). Cu un grad şocant de precizie, cu cât mai multe calculatoare şi date sunt disponibile, cu atât mai bine ajută oamenii să rezolve probleme dificile. Mi se pare că, indiferent cât de mult timp petrec gândindu-mă la acest lucru, nu pot niciodată să interiorizez cu adevărat cât de important este.
Există o mulţime de detalii pe care încă trebuie să le rezolvăm, dar este o greşeală să ne lăsăm distraşi de o anumită provocare. Învăţarea profundă funcţionează, iar noi vom rezolva problemele rămase. Putem spune o mulţime de lucruri despre ceea ce se poate întâmpla în continuare, dar cel mai important este că inteligenţa artificială va deveni din ce în ce mai bună, iar acest lucru va duce la îmbunătăţiri semnificative ale vieţii oamenilor din întreaga lume.
În curând, modelele de inteligenţă artificială vor servi drept asistenţi personali autonomi care îndeplinesc sarcini specifice în numele nostru, cum ar fi coordonarea îngrijirilor medicale în numele dumneavoastră. La un moment dat, sistemele de inteligenţă artificială vor deveni atât de bune încât ne vor ajuta să creăm sisteme de generaţie următoare mai bune şi să realizăm progrese ştiinţifice generale.
Tehnologia ne-a adus de la epoca de piatră la epoca agricolă şi apoi la epoca industrială. De aici, drumul către era inteligenţei este pavat cu computere, energie şi voinţă umană.
Dacă dorim să punem inteligenţa artificială la îndemâna cât mai multor oameni, trebuie să reducem costul calculatoarelor şi să le facem abundente (ceea ce necesită multă energie şi cipuri). Dacă nu construim o infrastructură suficientă, inteligenţa artificială va fi o resursă foarte limitată, pentru care se vor purta războaie şi care va deveni în principal un instrument pentru oamenii bogaţi.
Trebuie să acţionăm cu înţelepciune, dar cu convingere. Începutul Epocii Inteligenţei este o evoluţie capitală, cu provocări foarte complexe şi cu mize extrem de mari. Nu va fi o poveste în întregime pozitivă, dar avantajele sunt atât de mari încât suntem datori faţă de noi înşine şi faţă de viitor să ne dăm seama cum să navigăm printre riscurile care ne stau în faţa.
Cred că viitorul va fi atât de luminos încât nimeni nu-i poate face o favoare încercând să scrie acum despre el; o caracteristică definitorie a Epocii inteligenţei va fi prosperitatea masivă.
Deşi se va întâmpla treptat, triumfurile uimitoare - repararea climei, stabilirea unei colonii spaţiale şi descoperirea întregii fizici - vor deveni în cele din urmă obişnuite. Cu o inteligenţă aproape nelimitată şi o energie abundentă - capacitatea de a genera idei extraordinare şi capacitatea de a le pune în practică - putem face foarte multe.
Aşa cum am văzut în cazul altor tehnologii, vor exista şi dezavantaje şi trebuie să începem să lucrăm acum pentru a maximiza beneficiile inteligenţei artificiale, minimizând în acelaşi timp daunele acesteia. Ca un exemplu, ne aşteptăm ca această tehnologie să provoace o schimbare semnificativă a pieţelor forţei de muncă (în bine şi în rău) în următorii ani, dar majoritatea locurilor de muncă se vor schimba mai lent decât cred majoritatea oamenilor şi nu mă tem că vom rămâne fără lucruri de făcut (chiar dacă acestea nu par a fi „locuri de muncă reale” pentru noi astăzi). Oamenii au o dorinţă înnăscută de a crea şi de a fi utili unii altora, iar inteligenţă artificială ne va permite să ne amplificăm propriile abilităţi ca niciodată până acum. Ca societate, ne vom întoarce într-o lume în expansiune şi ne vom putea concentra din nou pe jocuri cu sumă pozitivă.
În urmă cu câteva sute de ani, multe dintre activităţile pe care le desfăşurăm astăzi ar fi părut o pierdere de timp nesemnificativă, dar nimeni nu se uită în urmă la trecut, dorindu-şi să fie un felinar. Dacă un lampagiu ar putea vedea lumea de astăzi, ar crede că prosperitatea din jurul său este inimaginabilă. Şi dacă am putea avansa cu o sută de ani de astăzi, prosperitatea din jurul nostru ar fi la fel de inimaginabilă.