Putin ordonă confiscarea fabricilor unui important producător de conserve înregistrat în SUA

Conserve produse în Rusia de compania Glavprodukt deţinută de Universal Beverage Company, înregistrată în SUA. (Screenshot - X)
Redacţia
16.10.2024

Preşedintele Vladimir Putin a semnat, marţi, un decret care transferă temporar, către guvernul rus, controlul asupra unui important producător de conserve, potrivit Moscow Times.

În aprilie 2023, Putin a autorizat guvernul să pună sechestru pe activele din Rusia ale companiilor străine din ţările pe care Kremlinul le consideră „neprietenoase”, o măsură considerată în general drept represalii la îngheţarea de către Occident a aproximativ 300 de miliarde de dolari în active ale statului rus.

Ultimul decret al lui Putin dispune confiscarea holdingului Glavproduct, a mai multor filiale ale acestuia şi a trei fabrici de conserve. De asemenea, guvernul va prelua controlul asupra societăţii-mamă a Glavproduct, Promselkhozinvest, care este deţinută de Universal Beverage Company, înregistrată în SUA.

Universal Beverage este deţinută de omul de afaceri rus de origine americană Leonid Smirnov, care a emigrat din Uniunea Sovietică în anii 1970 şi s-a întors în Rusia în anii 1990, potrivit cotidianului de afaceri Kommersant.

Ziarul a descris Glavproduct drept principalul producător de conserve din Rusia, cu peste 500 de mărci de conserve de carne, lapte condensat şi conserve de peşte şi legume.

Potrivit decretului lui Putin, controlul guvernamental temporar al activelor confiscate va fi supravegheat de Agenţia federală rusă pentru gestionarea proprietăţii de stat, Rosimushchestvo.

Statele Unite şi Uniunea Europeană au blocat sau confiscat mai mult de 350 de miliarde USD din active de stat şi personale, ca parte a sancţiunilor occidentale privind invazia Rusiei în Ucraina în 2022. Statele membre ale UE au convenit în mai să utilizeze miliarde de euro din profiturile provenite din activele îngheţate pentru a ajuta la înarmarea Ucrainei şi la finanţarea reconstrucţiei sale postbelice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor