Expert economic: R. Moldova a gestionat un flux de peste 290 de mii de refugiaţi din Ucraina

Raportat la numărul populaţiei, fluxul de refugiaţi care au rămas în Moldova este de 3-10 ori mai mare decât la orice altă ţară din Europa.
Veaceslav Ioniţă, expert la IDIS ”Viitorul” şi fost deputat în Parlamentul R. Moldova (facebook.com)
Tatiana Chiriac
10.03.2022

Expertul economic Veaceslav Ioniţă constată că, până în prezent, Republica Moldova a reuşit să gestioneze un flux de refugiaţi în număr de 290,1 mii persoane dintre care 259,6 mii sunt cetăţeni ucraineni şi 30,5 mii cetăţeni ai altor state, care la momentul începerii războiului se aflau pe teritoriul Ucrainei.

Acesta menţionează că, potrivit datelor oficiale ale Ministerului Afacerilor Interne, dintre toţi refugiaţii care au intrat în Moldova din Ucraina, 37,1% sau 107,5 mii de persoane la momentul dat se află pe teritoriul Moldovei, restul plecând mai departe în alte ţări.

Până la această oră au solicitat azil 2.279 de cetăţeni ucraineni sau 0,9% din numărul total al celor intraţi în ţară. Acest fenomen se explică prin faptul că Moldova este privită în primul rând ca o ţară de tranzit, iar pe de altă parte mulţi ucraineni au rude şi prieteni în Moldova şi au reuşit să-şi rezolve problema aflării lor în Moldova cel puţin temporar.

În prima zi de conflict, în Moldova au intrat 6,3 mii persoane, apoi fluxul a crescut până la o medie de 22,3 mii persoane zilnic. Raportat la numărul populaţiei, fluxul de refugiaţi din Ucraina şi de persoane care au rămas în Moldova este de 3-10 ori mai mare decât la orice altă ţară din Europa.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor