"Nu există scuze. UE poate trăi fără acest gaz" - Firmele de gaze, avertizate cu privire la un nou contract cu Rusia

(SAMUEL KUBANI / AFP / Getty Images)
Redacţia
16.10.2024

Comisarul Uniunii Europene pentru Energie, Kadri Simson, a avertizat companiile de gaze din regiune că orice potenţiale noi acorduri pentru a menţine fluxul de gaze din Rusia prin Ucraina ar fi o alegere „periculoasă”.

„Nu există scuze, UE poate trăi fără acest gaz rusesc. Aceasta este o alegere politică, şi e una periculoasă”, a declarat Simson la o conferinţă de presă care a urmat unei reuniuni a miniştrilor energiei.

Avertismentul vine în contextul în care, la 31 decembrie, urmează să expire un acord-cheie privind tranzitul gazelor între Moscova şi Kiev, iar negocierile continuă în încercarea de a menţine fluxurile prin gazoduct. Cu toate acestea, un acord nu pare să fie aproape, cu mai puţin de trei luni rămase de executat. Atât Kievul, cât şi Moscova au declarat că sunt dispuse să găsească o soluţie care ar putea implica Azerbaidjanul, deşi au fost exprimate temeri cu privire la amestecarea clandestină a livrărilor ruseşti.

Potrivit lui Simson, care se apropie de sfârşitul mandatului său de şefă a energiei, Comisia Europeană este pe deplin pregătită pentru un scenariu de tranzit zero, datorită rutelor alternative de aprovizionare şi nivelurilor ridicate de stocare. Preşedinta Comisiei, Ursula von der Leyen, a declarat că depinde de Ucraina să decidă cu privire la viitorul gazoductului, în timp ce oficialii UE au declarat că nu vor iniţia noi discuţii.

Volumul va trebui să fie de aproximativ 10 până la 11 miliarde de metri cubi pentru a atinge nivelurile necesare pentru transportul fără probleme prin vastul sistem de conducte al Ucrainei, cu aproximativ cinci miliarde de metri cubi mai puţin decât în prezent, potrivit unor persoane familiarizate cu această chestiune.

„Costul de a trata cu Rusia nu se măsoară doar în preţul gazului, ci în vieţile pierdute”, a spus Simson.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor