Poliţia spaniolă a confiscat câteva tone de substanţe chimice cu destinaţia Rusia, inclusiv posibil material de armament

Poliţia spaniolă (Getty Images)
Redacţia
16.10.2024

Poliţia spaniolă a confiscat 13 tone de produse chimice interzise, inclusiv „posibili” precursori de arme chimice, care aveau ca destinaţie Rusia, în ciuda sancţiunilor impuse Moscovei pentru invazia Ucrainei, potrivit Reuters.

Poliţia a declarat marţi că a arestat patru membri ai unei reţele criminale despre care crede că încerca să eludeze sancţiunile occidentale prin furnizarea ilegală de produse chimice către Rusia prin intermediul unei societăţi fantomă administrate de „cetăţeni de origine rusă”.

„În timpul investigaţiei, s-a dovedit că produse chimice sancţionate la nivel internaţional, unele dintre ele posibili precursori pentru arme chimice sau agenţi neurotoxici, au fost exportate în trecut folosind această structură de societate”, au declarat poliţia naţională şi autoritatea fiscală într-o declaraţie comună.

Declaraţia nu a precizat ce substanţe chimice au fost confiscate în cadrul ultimei operaţiuni.

Produsele chimice au fost găsite într-un container în portul din Barcelona, iar cei patru suspecţi au fost arestaţi în satele din apropiere. Aceştia sunt acuzaţi de contrabandă susţinută cu mărfuri interzise.

Potrivit poliţiei, societatea spaniolă a creat o reţea logistică şi financiară sofisticată pentru a exporta în Rusia produse chimice sancţionate la nivel internaţional.

Aceasta avea o filială la Moscova care primea în cele din urmă produsele chimice, precum şi mai multe societăţi fantomă în ţări precum Armenia şi Kârgâzstan pentru a masca adevărata destinaţie a mărfurilor, care erau ulterior redirecţionate către Rusia, au adăugat poliţiştii.

Uniunea Europeană, care a impus sancţiuni drastice Moscovei începând din 2022, a declarat că face progrese în ceea ce priveşte reprimarea companiilor care vând Rusiei bunuri cu dublă utilizare prin intermediul statelor din Asia Centrală pentru a eluda sancţiunile.

Atât Statele Unite, cât şi Marea Britanie au acuzat Rusia de încălcarea unei interdicţii internaţionale privind utilizarea armelor chimice pe câmpul de luptă din Ucraina, Londra impunând sancţiuni trupelor care, potrivit acesteia, au fost implicate în utilizarea acestora.

Cu toate acestea, Rusia a negat în mod repetat acuzaţiile, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, declarând reporterilor în mai că Moscova rămâne legată de obligaţiile sale în temeiul tratatului care interzice armele chimice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor