Televiziunea iraniană îl prezintă pe şeful Forţei Quds, considerat "dispărut" timp de două săptămâni

Gen. Esmail Ghani (Qaani) (Iranian Leader Press Office / Handout/Anadolu Agency via Getty Images)
Redacţia
16.10.2024

Şeful Forţei Quds a Gardienilor Revoluţiei Iraniene (IRGC), Esmail Qaani, a fost văzut la o înmormântare militară în Teheran după ce dispăruse timp de două săptămâni. Potrivit Zero Hedge, rapoartele mass-media americane de la începutul acestei luni au relatat că generalul „nu a fost văzut în public de când Israelul l-a ucis pe liderul Hezbollah Hassan Nasrallah într-un atac aerian masiv asupra Beirutului la 27 septembrie”.

Marţi, el a fost prezentat la televiziunea de stat participând la ceremonia de înmormântare a generalului Abbas Nilforoushan, care a fost ucis în aceeaşi lovitură aeriană israeliană asupra Beirutului ce l-a doborât pe Nasrallah. Trupul lui Nilforoushan a fost recuperat cu doar câteva zile în urmă de sub dărâmăturile din cartierul Dahieh din sudul Beirutului.

Apariţia publică a lui Qaani este semnificativă, având în vedere că zvonurile şi speculaţiile galopante au făcut ca presa regională şi internaţională să emită rapoarte potrivit cărora acesta fie a murit într-un atac israelian, fie era arestat de guvernul iranian.

De exemplu, în urmă cu aproape o săptămână, Middle East Eye (MEE) a publicat un raport potrivit căruia Qaani ar fi fost reţinut de Iran pentru a-l interoga cu privire la circumstanţele seriei de breşe majore de securitate exploatate de Israel.

De asemenea, MEE a afirmat la acea vreme că „speculaţiile au crescut pe internet şi în mass-media, potrivit cărora Qaani ar fi fost rănit sau ucis în bombardamentele continue ale Israelului asupra suburbiilor sudice ale Beirutului”.

AFP raportează acum despre noua sa apariţie în centrul Teheranului: "Qaani - care conduce Forţa Quds, ramura de operaţiuni externe a IRGC - dispăruse din peisajul public şi se zvonea în unele media că ar fi fost vizat de un atac israelian asupra Libanului. El a apărut marţi la funeralii, îmbrăcat în uniforma militară verde a IRGC".

"După săptămâni de speculaţii şi rapoarte false, comandantul Forţei Quds a IRGC, generalul de brigadă Esmail Qaani, a fost văzut într-o transmisiune live a IRIB împreună cu alţi oficiali primind corpul generalului de brigadă Abbas Nilforoushan la aeroportul Mehrabad", a anunţat şi PressTV Extra, marţi, într-o postare pe X.

Interesant, alte rapoarte occidentale au speculat că Esmail Qaani ar fi suferit un atac de cord sau că starea sa de sănătate s-ar fi deteriorat. Dar el pare sănătos în imaginile recent publicate.

După cum subliniază Jerusalem Post, „săptămâna trecută, canalul de ştiri Tasnim, afiliat IRGC, a susţinut că generalul IRGC Ebrahim Jabbari a declarat presei de stat că Esmail Qaani este în deplină stare de sănătate şi că va primi Medalia de cucerire din partea ayatollahului Ali Khamenei în viitorul apropiat”.

Iranul a rămas sfidător în faţa unor aşteptate represalii israeliene pentru atacul iranian cu rachete balistice din 1 octombrie asupra Israelului. Yoav Gallant a declarat că răspunsul Israelului va fi „letal, precis şi surprinzător”.

Teheranul a declarat că doreşte detensionarea şi pacea, dar este pregătit să răspundă oricărei agresiuni.

„Republica Islamică Iran nu doreşte escaladarea tensiunilor sau război, dar suntem pregătiţi pentru orice situaţie. Suntem pregătiţi pentru război, dar şi pentru pace. Aceasta este poziţia fermă a Iranului”, a declarat duminică ministrul de Externe, Abbas Aragchi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor