Cercetătorii de la UCSF identifică principalul motor din spatele COVID şi Long COVID şi oferă un potenţial tratament

O imagine la microscopul electronic arată SARS-CoV-2 (obiecte rotunde aurii), care provoacă COVID-19, ieşind din celulele cultivate. (NIAID)
Marina Zhang
06.09.2024

Potrivit unui nou studiu, cercetătorii de la Universitatea California San Francisco au identificat fibrina, o proteină naturală implicată în coagularea sângelui, ca fiind un motor principal al bolii COVID-19.

Autorii au descoperit că fibrina se leagă de proteinele din virusul SARS-CoV-2 pentru a forma cheaguri de sânge care sunt dificil de descompus. Această coagulare conduce apoi la diverse simptome inflamatorii şi neurologice observate în COVID-19 şi COVID lung, au descoperit cercetătorii.

Potrivit studiilor anterioare, coagularea sângelui este o consecinţă a inflamaţiei. Cu toate acestea, noul studiu Nature arată contrariul: coagularea vine prima.

„Cunoaştem multe alte virusuri care declanşează o furtună similară de citokine ca răspuns la infecţie, dar fără a provoca o activitate de coagulare a sângelui, aşa cum vedem în cazul COVID”, a declarat într-un comunicat de presă Dr. Warner Greene, cercetător principal şi director emerit la Gladstone şi coautor al studiului.

„Studiul nostru este primul care raportează cauzalitatea fibrinei ca rădăcină a inflamaţiei şi a patologiei creierului după infecţia cu COVID”, a declarat Katerina Akassoglou, autor principal şi profesor de neurologie la UCSF, pentru The Epoch Times prin e-mail.

Prin blocarea fibrinei folosind un anticorp nou, cercetătorii au reuşit reducerea coagulării şi simptomele neurologice, oferind un nou potenţial terapeutic pentru pacienţi.

În plus, noul studiu oferă o explicaţie pentru creşterea numărului de cancere în urma infecţiilor cu COVID-19. Cercetătorii au descoperit că această coagulare anormală dintre proteinele spike din COVID-19 şi fibrină reduce celulele imunitare care luptă împotriva cancerului, cunoscute sub numele de celule natural killer (NK).

Cheaguri anormale din fibrine şi proteine virale

Studiile anterioare au arătat că un tip de proteină virală prezentă în SARS-CoV-2 cunoscută sub numele de spike, poate forma cheaguri neregulate cu alte proteine implicate în coagulare, creând cheaguri de sânge care sunt greu de descompus.

"Am arătat că legarea fibrinei de spike formează cheaguri care au o activitate inflamatorie foarte ridicată", a declarat Akassoglou.

Cercetătorii şi-au testat descoperirile la şoareci, infectându-i cu variantele COVID-19 Beta şi Delta.

Ei au constatat că fibrina s-a legat de proteinele COVID-19 spike pentru a forma cheaguri neregulate de tip amiloid, care sunt dificil de descompus cu ajutorul terapiilor tradiţionale.

Cercetătorii au constatat că cheagurile de spike şi fibrină s-ar depune în vasele de sânge, plămâni şi creierul şoarecilor, ducând la cicatrizare şi inflamaţie, ceea ce ar putea conduce la probleme respiratorii şi neurologice observate la pacienţii cu COVID-19 de lungă durată (Long COVID).

În creier, infecţia cu COVID-19 a provocat formarea unor depozite de proteine în creierul şoarecilor, declanşând inflamaţia celulelor cerebrale.

„În plus, am arătat că fibrina induce o inflamaţie toxică, suprimând în acelaşi timp celulele NK care elimină virusul”, a declarat Akassoglou.

Autorii au constatat că şoarecii care au fost modificaţi genetic pentru a nu produce proteinele de fibrină potrivite au prezentat mai puţine inflamaţii atunci când au fost infectaţi cu COVID-19. Celulele lor natural killer care luptă împotriva cancerului au fost, de asemenea, mai active în eliminarea proteinelor spike.

Autorii au scris că activitatea redusă a celulelor imunitare poate explica unele dintre cazurile de cancer şi autoimune observate după COVID-19.

Cheaguri fără infecţii

Cercetătorii au arătat, de asemenea, că, inclusiv atunci când nu există infecţii, simpla introducere a proteinelor spike la şoareci ar putea provoca formarea acestor cheaguri anormale.

Cercetătorii au expus şoarecii la doze de proteină spike, mai degrabă decât la virusul complet, şi tot s-au format cheaguri. Aceştia sugerează că, în cazul COVID lung, proteinele spike rămase pot fi cauza bolii.

În timp ce vaccinurile COVID-19 ARNm şi adenovirus determină organismul să producă proteine spike, autorii susţin că nu vaccinurile ar provoca aceste cheaguri.

„În general, vaccinurile cu ARN COVID-19 conduc la acumularea locală a unor cantităţi mici de proteine spike [...], iar proteina este eliminată”, au scris aceştia, fără să elaboreze cum.

Ei indică, de asemenea, un studiu efectuat pe mai mult de 99 de milioane de persoane vaccinate, spunând că acesta nu a arătat niciun semnal de siguranţă pentru afecţiunile legate de sânge.

Studiul, care a fost finanţat de Centrul american pentru prevenirea şi controlul bolilor (CDC), a constatat că vaccinurile anti COVID-19 au fost legate de puţine evenimente adverse.

Rezultatul studiului este puternic contestat.

La anumite doze, persoanele care au luat vaccinurile COVID-19 ARNm şi/sau adenovirus au avut o probabilitate crescută de a avea efecte secundare legate de coagulare.

Numeroşi clinicieni, inclusiv Dr. Keith Berkowitz de la Centers for Balanced Health şi asistentul medical Scott Marsland de la Leading Edge Clinic, nu sunt de acord cu afirmaţiile cercetătorilor UCSF din studiu.

Marsland şi Dr. Paul Marik, preşedinte al Front Line COVID-19 Critical Care Alliance, au declarat că o reacţie adversă obişnuită este coagularea - pe care unii oameni o pot experimenta după vaccinarea anti COVID-19, deşi puţine studii au evaluat pacienţii pentru astfel de condiţii.

Terapie pentru coagulare

Cercetătorii studiului Nature au proiectat un anticorp fabricat pentru a viza fibrina şi l-au administrat şoarecilor.

Şoarecii care au fost infectaţi anterior cu COVID-19 au avut o scădere a inflamaţiei, cicatricilor, coagulării, leziunilor cerebrale şi supravieţuirii generale după administrarea anticorpului.

Administrarea anticorpului pentru prevenţie a redus în mod similar inflamaţia şi leziunile organelor.

Anticoagulantele comune - medicamente care previn formarea cheagurilor de sânge - pot creşte riscurile de sângerare, în timp ce acest anticorp nu creşte riscul de sângerare, au declarat autorii. Acesta este foarte selectiv pentru forma inflamatorie a fibrinei şi nu are efecte adverse precum cele observate cu unele anticoagulante, a menţionat Akassoglou.

O versiune umanizată a imunoterapiei lui Akassoglou care ţinteşte fibrina se află deja în faza 1 a studiilor clinice de siguranţă şi tolerabilitate la persoane sănătoase, finanţate de compania de biotehnologie Therini Bio.

În afara anticorpului monoclonal testat, Berkowitz, care a tratat coagularea la pacienţii cu COVID de lungă durată, sugerează anticoagulante precum nattokinază, care s-a demonstrat că descompune proteina spike în studiile pe celule.

Cercetările efectuate de Resia Pretorius, profesor distins şi şef al departamentului de ştiinţe fiziologice de la Universitatea Stellenbosch, Africa de Sud, au arătat că o combinaţie de trei medicamente anticoagulante diferite, inclusiv aspirină, clopidogrel, apixaban şi un inhibitor al pompei de protoni, a contribuit la reducerea cheagurilor anormale şi la îmbunătăţirea simptomelor în cazul COVID-ului lung, cum ar fi oboseala, durerile articulare, ceaţa cerebrală şi altele.

Marsland a declarat că a constatat că sulodexida, un medicament neaprobat de FDA în Statele Unite, dar aprobat în Europa, a fost foarte eficient în tratarea coagulării fără a creşte riscurile de sângerare.

Sulodexide este un medicament utilizat pentru tratarea bolilor trombotice şi a neuropatiei diabetice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor