Experimentul brazilian - Amenda de 9.000 USD pentru accesarea X ridică un "zid al cenzurii" între cetăţeni şi informaţiile nereglementate

Matrix  
Redacţia
04.09.2024

Brazilia îşi ia în serios rolul de a suprima platforma X - după ce un judecător a interzis X (fostul Twitter) în întreaga ţară, iar cetăţenii vor fi acum amendaţi cu 9.000 USD pe zi (mai mult decât salariul mediu din ţară) pentru utilizarea VPN-urilor pentru a accesa platforma.

X este principala sursă de ştiri pentru brazilieni, care vor rămâne acum cu surse aprobate de guvern sau se vor confrunta cu ruina financiară în căutarea de informaţii fără restricţii, potrivit lui Jonathan Turley.

The Guardian raportează că amenzile usturătoare fac parte dintr-o represiune cuprinzătoare a eforturilor de a obţine ştiri prin X, inclusiv obligarea tuturor magazinelor Apple de a elimina X de pe telefoanele noi.

Măsura pune Brazilia alături de China în efortul de a crea un zid de cenzură între cetăţeni şi informaţiile nereglementate.

Citiți și Un judecător a interzis platforma X în Brazilia. Acuză compania lui Musk că a refuzat să se conformeze solicitărilor instanţei supreme

Pentru mişcarea împotriva libertăţii de exprimare, Brazilia este un teren de testare cheie pentru a vedea încotro se îndreaptă mişcarea. Cenzorii europeni arestează directori executivi precum Pavel Durov, ameninţându-l în acelaşi timp pe Elon Musk.

Cu toate acestea, Brazilia este cea care prefigurează noua lume curajoasă a cenzurii, în care naţiuni întregi vor bloca accesul la site-urile care susţin valorile libertăţii de exprimare sau ştirile fără restricţii. Dacă va avea succes, modelul brazilian va fi probabil replicat de alte ţări.

Motivul este că cenzura nu funcţionează. După cum spune autorul Jonathan Turley că a discutat în cartea sa The Indispensable Right: Free Speech in an Age of Rage (Dreptul indispensabil: Libertatea de exprimare într-o epocă a furiei), "nu am mai văzut niciodată actuala alianţă a intereselor guvernamentale, corporatiste, academice şi media împotriva libertăţii de exprimare. Cu toate acestea, cetăţenii nu sunt de acord".

În ciuda atacurilor neîncetate şi a acoperirii mediatice demonizante, cetăţenii continuă să folosească X şi să reziste cenzurii. Acesta a fost cu siguranţă cazul în Brazilia, unde cetăţenii au preferat X faţă de sursele de ştiri reglementate. Soluţia este acum de a ameninţa cetăţenii cu ruina totală dacă vor căuta ştiri fără restricţii.

Citiți și “Darth Vader al Braziliei” blochează conturile bancare ale Starlink pe măsură ce războiul acestuia cu Musk se intensifică

Întrebarea este dacă guvernul de stânga al Braziliei poate continua campania de suprimare. Conflictul a început cu cererile de cenzurare a susţinătorilor fostului preşedinte conservator Jair Bolsonaro. Atunci când X a refuzat cererile radicale de cenzură, inclusiv cererea de a numi un reprezentant legal care ar putea fi arestat pentru refuzul de a cenzura utilizatorii, instanţele au trecut la această interdicţie naţională.

Omul din spatele acestui efort este judecătorul Alexandre de Moraes, care a folosit agresiv cenzura pentru a combate tot ceea ce el sau guvernul consideră „ştiri false” sau dezinformare. Împreună cu preşedintele socialist Luiz Inacio Lula da Silva, formează echipa de vis a mişcării împotriva libertăţii de exprimare.

Procurorul general din Minnesota, Keith Ellison, a reacţionat la interdicţie printr-o postare în care declara „Obrigado Brasil!” sau „Mulţumesc, Brazilia!” În mod ironic, el a făcut acest lucru pe X.

Ellison a lăudat anterior grupul Antifa, care se manifestă virulent împotriva libertăţii de exprimare, şi a promis că acesta va „băga frica în inima” lui Donald Trump. Acest lucru s-a întâmplat după ce Antifa a fost implicată în numeroase acte de violenţă, iar site-ul lor a fost interzis în Germania. La baza sa este o mişcare aflată în război cu libertatea de exprimare, care defineşte dreptul în sine ca fiind un instrument de opresiune.

Acest lucru este evident în ceea ce se numeşte „biblia” mişcării Antifa: Antifa: The Anti-Fascist Handbook a profesorului Mark Bray de la Rutgers.

Bray subliniază lupta mişcării împotriva libertăţii de exprimare: „În centrul perspectivei antifasciste se află o respingere a frazei liberale clasice care spune: «Dezaprob ceea ce spui, dar îţi voi apăra până la moarte dreptul de a o spune»”. Bray admite că „majoritatea americanilor din Antifa au fost anarhişti sau comunişti antiautoritari... Din acest punct de vedere, «libertatea de exprimare» ca atare este doar o fantezie burgheză nedemnă de luat în considerare”.

Întrebarea este dacă Brazilia va deveni un coşmar pentru libertatea de exprimare în întreaga lume, pe măsură ce alte naţiuni încearcă să forţeze cetăţenii să citească şi să audă ştiri de pe site-uri aprobate şi monitorizate de stat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor