Kremlinul cheltuie sume uriaşe în influenţarea alegerilor din R. Moldova: Finanţează ilegal zeci de candidaţi şi partide, mituiesc alegători [expert]

Serghei Lavrov, Vladimir Putin - arhivă (POOL/AFP via Getty Images)
Loredana Diacu
20.09.2024

Moscova încearcă de mult să influenţeze alegerile din Moldova. Ei o fac într-un mod foarte sistemic, intens, prin finanţarea unei campanii de dezinformare, manipularea opiniei cetăţenilor aici la un nivel fără precedent, finanţează ilegal zeci de candidaţi şi partide politice, mituiesc în mod sistemic alegători din anumite regiuni ale ţării, a declarat, pentru Epoch Times, Valeriu Paşa, preşedintele Comunităţii Watchdog.

Potrivit expertului, anul acesta ruşii vor cheltui circa 150 de milioane de dolari în Moldova pentru a influenţa referendumul, alegerile şi a-şi menţine influenţa. Mai mult, ei vor folosi şi folosesc deja Moldova pentru a destabiliza şi alte ţări.

"Anul trecut, în 2023, când au fost şi alegeri locale, conform estimărilor făcute de Serviciul de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova, Rusia a cheltuit circa 55 de milioane de dolari pentru a influenţa alegerile. Anul ăsta, din tot ce fac ei, ajung la concluzia că au depăşit cu mult această sumă. Cred că au trecut de 100 de milioane de dolari cheltuiţi anul ăsta, pentru a influenţa. Deci sunt nişte sume colosale.

Ca să vă imaginaţi, astăzi în Republica Moldova sunt circa 40 de mii de oameni care au carduri emise de o bancă rusească, pe care primesc lunar câte 100 de euro. Sunt pensionari, sunt activişti de partid, sunt funcţionari din zonele care sunt controlate de forţele pro-ruse, cum ar fi Găgăuzia sau anumite localităţi. Deci vă imaginaţi, doar asta înseamnă câteva 4 milioane de dolari, cel puţin în fiecare lună. Înmulţiţi la vreo 10 luni, de când a pornit procesul ăsta. Aici vorbim despre doar o componentă.

Sau, cine a urmărit, a văzut tot felul de ştiri când erau sute de cetăţeni reţinuţi la aeroportul Chişinău, care veneau din Rusia, din Moscova de obicei, cu cash la ei, cu bani gheaţă. Deci au fost chemaţi acolo, li s-a plătit drumul şi totul, ca să-i trimită acasă cu bani în buzunar, pe care să-i distribuie aici pentru finanţarea ilegală a acestor campanii electorale sau pentru alte scopuri, pentru finanţarea ilegală a protestelor. Deci, într-o singură seară, Poliţia de Frontieră a Moldovei a confiscat în jur de 1 milion de dolari. Într-o seară! Dintr-un avion! Vă daţi seama că nu pe toată lumea au reuşit să-i prindă.

Au organizat, când era început de iunie, 9 iunie, un eveniment la Moscova. Acest oligarh fugar, Ilan Şor, şi-a adus partidele de buzunar şi au invitat de la Chişinău 3500 de oameni. Doar drumul până la Moscova şi înapoi a fost cam 600 de euro de persoană. Plus cazarea, le-au dat nişte bani de cheltuială, le-au plătit ceva să câştige şi ei, pentru că o fac pentru bani, nu din dragoste mare faţă de mama Rusie. Şi totul ca să facă un eveniment la care şi-au tras nişte poze, au filmat ceva, au făcut un pic de tam-tam pe reţelele sociale. Mare impact nu au avut. Estimarea mea este că doar evenimentul ăla i-a costat peste 5 milioane de dolari", a declarat Valeriu Paşa.

Kremlinul foloseşte Moldova pentru a vulnerabiliza ţările occidentale

"Deci, Şor a finanţat în tot felul de presă, prin toată Europa, articole. Se dau bani. Se fac evenimente în Parlamentul European cu bani veniţi de la Şor! Sunt organizaţii făcute de pseudo-jurnalişti şi pseudo-apărători ai drepturilor omului care umblă, fac evenimente. În New York, bunăoară, un tip care a fost reprezentant al Moldovei la CEDO, îl cheamă Stanislav Pavlovski, este plătit de Şor, adică de Federaţia Rusă. Şi e lăsat să-şi facă evenimente de lobby, să povestească cum e dictatură crâncenă în Moldova. Şi face aceste evenimente în Statele Unite. Le face la Bruxelles. În Londra tot încearcă să facă chestii. Îşi plătesc articole în presă internaţională.

Se întâmplă! Deci de la un tip aflat sub sancţiunile tuturor ţărilor care contează: SUA, Canada, toată UE, alte ţări. Mă refer la acest Ilan Şor, care nu plăteşte toate astea din buzunarul lui, ci fiind sponsorizat de Federaţia Rusă, prin oligarhi ca Roman Abramovici. Iată ce se întâmplă. Şi, mă rog, fiind atât de activ în Moldova, ăsta nu s-a mai oprit în Moldova.

Ei încearcă să-l folosească deja pe Şor şi capacităţile lui aici pentru a influenţa lucruri în afara Moldovei. Cum a fost acest protest la Bucureşti, la Congresul Partidului Popular European (PPE), la care a participat şi preşedinta R. Moldova, Maia Sandu. (Poliţia din R. Moldova a informat că sute de oameni din Chişinău ar fi trebuit să ajungă la Bucureşti la protestul respectiv, organizat de partidul Şor. Aceştia ar avea legătură cu 'o grupare criminală' legată de oligarhul fugar Ilan Şor, aflat în prezent în Rusia, n.r.) Amplificat prin articole plătite în presă.

Sau cum a fost cazul când nişte cetăţeni moldoveni au fost raportaţi aici, la Chişinău, sau prin intermediul persoanelor finanţate de ruşi în Moldova, pentru a face provocări în Franţa. Au fost şi reţinute. Poliţia franceză a şi demascat aceste lucruri. Deci ei nu se opresc doar la a încerca să captureze puterea în Moldova; ei deja folosesc Moldova pentru a vulnerabiliza ţările occidentale. Deci, lucrurile sunt de o amploare grozavă.

Ca să vă daţi seama, estimarea mea este că anul ăsta ei, în Moldova, vor cheltui circa 150 de milioane de dolari pentru a influenţa referendumul, alegerile şi a-şi menţine influenţa. Păi asta înseamnă mai mult de 1% din produsul intern brut al Republicii Moldova. Deci sunt nişte sume colosale."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor