Kremlinul cheltuie sume uriaşe în influenţarea alegerilor din R. Moldova: Finanţează ilegal zeci de candidaţi şi partide, mituiesc alegători [expert]
Moscova încearcă de mult să influenţeze alegerile din Moldova. Ei o fac într-un mod foarte sistemic, intens, prin finanţarea unei campanii de dezinformare, manipularea opiniei cetăţenilor aici la un nivel fără precedent, finanţează ilegal zeci de candidaţi şi partide politice, mituiesc în mod sistemic alegători din anumite regiuni ale ţării, a declarat, pentru Epoch Times, Valeriu Paşa, preşedintele Comunităţii Watchdog.
Potrivit expertului, anul acesta ruşii vor cheltui circa 150 de milioane de dolari în Moldova pentru a influenţa referendumul, alegerile şi a-şi menţine influenţa. Mai mult, ei vor folosi şi folosesc deja Moldova pentru a destabiliza şi alte ţări.
"Anul trecut, în 2023, când au fost şi alegeri locale, conform estimărilor făcute de Serviciul de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova, Rusia a cheltuit circa 55 de milioane de dolari pentru a influenţa alegerile. Anul ăsta, din tot ce fac ei, ajung la concluzia că au depăşit cu mult această sumă. Cred că au trecut de 100 de milioane de dolari cheltuiţi anul ăsta, pentru a influenţa. Deci sunt nişte sume colosale.
Ca să vă imaginaţi, astăzi în Republica Moldova sunt circa 40 de mii de oameni care au carduri emise de o bancă rusească, pe care primesc lunar câte 100 de euro. Sunt pensionari, sunt activişti de partid, sunt funcţionari din zonele care sunt controlate de forţele pro-ruse, cum ar fi Găgăuzia sau anumite localităţi. Deci vă imaginaţi, doar asta înseamnă câteva 4 milioane de dolari, cel puţin în fiecare lună. Înmulţiţi la vreo 10 luni, de când a pornit procesul ăsta. Aici vorbim despre doar o componentă.
Sau, cine a urmărit, a văzut tot felul de ştiri când erau sute de cetăţeni reţinuţi la aeroportul Chişinău, care veneau din Rusia, din Moscova de obicei, cu cash la ei, cu bani gheaţă. Deci au fost chemaţi acolo, li s-a plătit drumul şi totul, ca să-i trimită acasă cu bani în buzunar, pe care să-i distribuie aici pentru finanţarea ilegală a acestor campanii electorale sau pentru alte scopuri, pentru finanţarea ilegală a protestelor. Deci, într-o singură seară, Poliţia de Frontieră a Moldovei a confiscat în jur de 1 milion de dolari. Într-o seară! Dintr-un avion! Vă daţi seama că nu pe toată lumea au reuşit să-i prindă.
Au organizat, când era început de iunie, 9 iunie, un eveniment la Moscova. Acest oligarh fugar, Ilan Şor, şi-a adus partidele de buzunar şi au invitat de la Chişinău 3500 de oameni. Doar drumul până la Moscova şi înapoi a fost cam 600 de euro de persoană. Plus cazarea, le-au dat nişte bani de cheltuială, le-au plătit ceva să câştige şi ei, pentru că o fac pentru bani, nu din dragoste mare faţă de mama Rusie. Şi totul ca să facă un eveniment la care şi-au tras nişte poze, au filmat ceva, au făcut un pic de tam-tam pe reţelele sociale. Mare impact nu au avut. Estimarea mea este că doar evenimentul ăla i-a costat peste 5 milioane de dolari", a declarat Valeriu Paşa.
Kremlinul foloseşte Moldova pentru a vulnerabiliza ţările occidentale
"Deci, Şor a finanţat în tot felul de presă, prin toată Europa, articole. Se dau bani. Se fac evenimente în Parlamentul European cu bani veniţi de la Şor! Sunt organizaţii făcute de pseudo-jurnalişti şi pseudo-apărători ai drepturilor omului care umblă, fac evenimente. În New York, bunăoară, un tip care a fost reprezentant al Moldovei la CEDO, îl cheamă Stanislav Pavlovski, este plătit de Şor, adică de Federaţia Rusă. Şi e lăsat să-şi facă evenimente de lobby, să povestească cum e dictatură crâncenă în Moldova. Şi face aceste evenimente în Statele Unite. Le face la Bruxelles. În Londra tot încearcă să facă chestii. Îşi plătesc articole în presă internaţională.
Se întâmplă! Deci de la un tip aflat sub sancţiunile tuturor ţărilor care contează: SUA, Canada, toată UE, alte ţări. Mă refer la acest Ilan Şor, care nu plăteşte toate astea din buzunarul lui, ci fiind sponsorizat de Federaţia Rusă, prin oligarhi ca Roman Abramovici. Iată ce se întâmplă. Şi, mă rog, fiind atât de activ în Moldova, ăsta nu s-a mai oprit în Moldova.
Ei încearcă să-l folosească deja pe Şor şi capacităţile lui aici pentru a influenţa lucruri în afara Moldovei. Cum a fost acest protest la Bucureşti, la Congresul Partidului Popular European (PPE), la care a participat şi preşedinta R. Moldova, Maia Sandu. (Poliţia din R. Moldova a informat că sute de oameni din Chişinău ar fi trebuit să ajungă la Bucureşti la protestul respectiv, organizat de partidul Şor. Aceştia ar avea legătură cu 'o grupare criminală' legată de oligarhul fugar Ilan Şor, aflat în prezent în Rusia, n.r.) Amplificat prin articole plătite în presă.
Sau cum a fost cazul când nişte cetăţeni moldoveni au fost raportaţi aici, la Chişinău, sau prin intermediul persoanelor finanţate de ruşi în Moldova, pentru a face provocări în Franţa. Au fost şi reţinute. Poliţia franceză a şi demascat aceste lucruri. Deci ei nu se opresc doar la a încerca să captureze puterea în Moldova; ei deja folosesc Moldova pentru a vulnerabiliza ţările occidentale. Deci, lucrurile sunt de o amploare grozavă.
Ca să vă daţi seama, estimarea mea este că anul ăsta ei, în Moldova, vor cheltui circa 150 de milioane de dolari pentru a influenţa referendumul, alegerile şi a-şi menţine influenţa. Păi asta înseamnă mai mult de 1% din produsul intern brut al Republicii Moldova. Deci sunt nişte sume colosale."
Moldova, în mijlocul provocărilor externe şi interne
Reporter: Ce şanse are Maia Sandu? Pare lupta lui David contra Goliat, marele colos Federaţia Rusă. Credeţi că va câştiga? Ce anticipaţi la referendum? Cum vedeţi dvs. ce se va întâmpla?
Valeriu Paşa: În pofida acestor eforturi, repet, colosale, poate nu-şi dă seama ce înseamnă un procent din PIB. Aşa, pentru comparaţie, Germania are circa 3,7 trilioane de dolari. Dacă cineva ar băga 1% în Germania, asta ar însemna circa 40 de miliarde de euro. Imaginaţi-vă dacă cineva ar băga 40 de miliarde de euro să influenţeze rezultatele alegerilor în Germania. Ar fi dezastru.
Iar Moldova, în condiţiile astea, sub această presiune enormă, totuşi rezistă. Ne uităm pe datele sondajelor. Estimarea mea este că Maia Sandu va câştiga un al doilea mandat şi nu cred că va avea mari emoţii. Unele calcule permit să estimăm chiar o victorie încă din primul tur cu peste 50%, dar eu nu m-aş aventura acum să fac astfel de prognoze. Cert este că nu are oponenţi, contracandidaţi serioşi. Şi aceştia nu au tracţiune la public tocmai pentru că cetăţenii moldoveni, în ciuda acestei avalanşe de dezinformare, totuşi sunt, în majoritatea lor absolută, raţionali şi văd aceste jocuri murdare, aceste jocuri meschine.
Evident că se face şi un efort mare. Noi muncim zi şi noapte să explicăm aceste aranjamente, aceste manipulări. Lumea din societatea civilă, presa independentă, care este şi ea permanent subfinanţată. Dar totuşi reuşim să explicăm unui număr cât mai mare posibil de oameni cum stau lucrurile în realitate. Chiar dacă este greu să o faci. Este o concurenţă absolut neonestă. Puterile sunt incomparabile. Aceştia finanţează pe orice vlogger, pe orice tiktoker care vrea să spună prostii şi minciuni pe TikTok. Le dau mii de euro pentru o postare.
Rusia mereu a ţinut Moldova ca un poligon de testare a metodelor de amestec în alegeri. Mereu a fost aşa. Moldova a fost pentru ei un loc de testare a acestor metode murdare. Pe de altă parte, Moldova nu este pentru Rusia precum ţările occidentale. Este un teritoriu pe care ea vrea să şi-l adjudece, să-l captureze.
Reporter: Spuneţi că Maia Sandu nu are oponenţi cu tracţiune, că cel mai probabil va câştiga fără emoţii. Ce şanse are să-şi ducă reformele la capăt? Ce şanse privind aderarea, integrare europeană etc., în condiţiile în care Rusia îi stă mereu în coaste? Ce anticipaţi că va urma după alegeri?
Valeriu Paşa: Există provocări externe precum Rusia, există şi factori interni, inclusiv calitatea guvernanţei în foarte multe domenii. O calitate care este afectată şi de acest reflux al creierelor din Moldova, care este unul foarte mare. Deci, efectiv, ducem lipsă de forţă de muncă calificată, inclusiv specialişti de nivel înalt care ar putea să conducă instituţii.
Pe de altă parte, mai avem şi lipsa de experienţă a guvernării, a partidului de guvernare, a echipei doamnei preşedinte. Nu i-a ales nimeni pentru că sunt super profesionişti. I-a ales pentru că sunt integri, pentru că nu sunt corupţi, ceea ce nu te face profesionist în mod imediat. Dar s-au făcut şi greşeli, s-au făcut şi nişte greşeli de politici, inclusiv în reforma justiţiei, care va livra rezultate mult mai târziu, timp pe care nu ştiu dacă îl avem.
Deci, cred că asta este călcâiul lui Ahile al acestei guvernări, anume reforma justiţiei, tocmai pentru că justiţia nereformată şi în continuare coruptă, ineficientă, facilitează tot amestecul acesta al Rusiei. Vă daţi seama, atunci când sunt mii şi mii de oameni implicaţi în aceste activităţi ilegale şi nimeni dintre ei nu este condamnat, pentru că judecătorii şi procurorii moldoveni nu au curaj şi bun-simţ să o facă, impunitatea trezeşte şi mai multă dorinţă a tot felul de oameni de a lua bani murdari de la Federaţia Rusă. Deci pentru ei este o formă de a câştiga un ban. Şi asta ne vulnerabilizează cel mai mult.
Şi asta trebuie să se rezolve după alegeri. Şi când vorbesc despre alegeri, mă refer întotdeauna la alegerile parlamentare de anul viitor. Deci, o regândire a acestei reforme trebuie să fie prioritară, dar să ştiţi că nu este doar şi exclusiv vina guvernării, reforma necalitativă. Pentru că această reformă din start a fost gândită prost. A fost gândită prost, să nu ocolim. Dar a fost girată de toţi partenerii internaţionali. Instituţiile Uniunii Europene au aplaudat la fiecare lege aprobată şi aşa mai departe, care, dacă ar fi fost evaluată critic, ar fi fost foarte clar de la bun început că nu va aduce schimbări substanţiale.
Referendumul constituţional pentru aderarea Republicii Moldova la UE
"Un lucru care, cred eu, este cel mai important şi mult mai important decât alegerile prezidenţiale este acest referendum. Sondajele arată relativ bine. Singura provocare este prezenţa. Prezenţa care poate să ne încurce. Şi, apropo, ce a contat foarte mult şi pentru cetăţenii români. Dacă aveţi basarabeni şi toată lumea are câţiva basarabeni acolo, prin jurul lor, în România vor fi deschise secţii de votare în toate oraşele.
Şi este extrem de important să meargă să voteze la referendum, chiar dacă, nu ştiu, cineva nu vrea să voteze, nu o place Maia Sandu sau alt candidat şi nu vrea să meargă la prezidenţiale. Să meargă să voteze măcar la referendum, pentru că dacă avem aici acest prag de validare de o treime din cei înscrişi în lista alegătorilor, şi lista fiind una care include şi diaspora...
Respectiv, există riscul, chiar şi cu o prezenţă mare în interiorul ţării – şi agenţii de influenţă ai Federaţiei Ruse să promoveze boicotarea alegerilor, acum foarte activ, şi la referendum – există riscul să avem o susţinere mare pentru aderarea la Uniunea Europeană, dar să nu facem pragul de o treime. Din cauza acestei liste electorale mult prea umflate şi de aia prezenţa în diaspora este cea mai importantă. Asta se poate face, să se explice.
În România cred că vor fi vreo 15-16 secţii de votare în diferite locuri. Şi în Bucureşti, şi în Cluj, şi în Iaşi, şi în Constanţa, şi în Timişoara, şi în Sibiu, cred, şi în toate oraşele mari, în Braşov, chiar şi în Piatra Neamţ. Să se meargă să voteze. Asta e cel mai bun lucru care poate fi făcut."