"Ieşi din casă şi fă ceva demn de urmat!". Despre Oameni care inspiră

Dacă fiecare dintre noi ar încerca să facă ceva bun pentru comunitate, pentru mediu, pentru România, lucrurile din jur ar începe să arate diferit, căci ţara este oglinda oamenilor care o locuiesc. Unii români au înţeles asta şi devin factorul care generează schimbarea.
Loredana Diacu
10.04.2017

alte articole

Sorin Găgeanu
Loredana Diacu
10.04.2017

Foarte mulţi dintre noi critică România: că e murdară, că şoselele au gropi, că la medic se dă şpagă, că aşa şi pe dincolo. Motive de critică sunt din plin, evident, însă câţi pun şi mâna să facă efectiv ceva, să îndrepte un lucru fie el cât de mic, în loc să se rezume la a critica autorităţile care, nu contestă nimeni, nu-şi fac treaba aşa cum ar trebui? Răspunsul îl ştim cu toţi: oamenii care pun osul la treabă sunt încă puţini, prea puţini faţă de câtă nevoie are România de ei. Ei însă există, iar exemplul lor merită promovat, doar-doar va deveni contagios pentru cât mai multe persoane.

Vi-l prezentăm, aşadar, pe Sorin Găgeanu, unul dintre românii care pun mâna să schimbe ceva în jur, încercând să-i convingă şi pe alţii să facă acelaşi lucru. Stomatolog de succes, Găgeanu nu s-a sfiit şi nu se sfieşte să-şi suflece mâinile şi să strângă gunoaie de prin pădurile patriei sau de pe Şoseaua de Centură a Capitalei, antrenându-şi şi cunoscuţii să facă la fel. Alături de colegii de serviciu, de pacienţi şi de amici, Sorin Găgeanu iese primăvara să facă curăţenie în natură, iar toamna plantează sute de puieţi de copaci, viitoare perdele forestiere care să-i apere pe oameni de viscol şi nămeţi. De ce? Fiindcă îi pasă. Crede în implicare, crede că omul poate şi trebuie să fie sâmburele schimbării care transformă mediul din jur.

Sorin Găgeanu - "Eu pot să fac ceva, Eu pot să schimb ceva!"

De profesie medic stomatolog, Găgeanu este adeptul excelenţei în tot ceea ce faci. Crede că trebuie să fii un profesionist în meseria ta şi, în genere, să fii serios şi bun în tot ceea ce faci. De asemenea, medicul mai crede că oamenii au puterea să schimbe mentalităţi.

"Am terminat facultatea în 2008, din timpul facultăţii am simţit aşa, legat de stomatologie, în România, stomatologul e văzut ca ultimul lucru unde te duci, după aceea mai e călăul şi gata, s-a terminat, mai mult de atât nu există.

Ei, şi am avut în minte, mi-am zis eu, “frate,eu pot să fac ceva, eu pot să schimb ceva legat de lucrul ăsta”. Eu vreau ca venitul la stomatolog să devină o experienţă. Nu mă duc să îmi fac dinţii, mă duc la stomatolog ca şi când m-aş duce undeva unde am grijă de mine şi unde sunt ok, unde pot să stau un pic să meditez, unde pot să stau un pic să mă bucur de o muzică, unde pot să stau un pic să mă bucur de un ceai", povesteşte Sorin Găgeanu, la o cană de ceai în cabinetul său primitor, plin de cărţi, plante vesele şi cu pereţii ornaţi de tablouri şi citate motivaţionale.

Cabinetul lui Sorin Găgeanu
Cabinetul lui Sorin Găgeanu

Cabinetul lui Sorin Găgeanu
Cabinetul lui Sorin Găgeanu

Cabinetul lui Sorin Găgeanu
Cabinetul lui Sorin Găgeanu

Şi dacă ambientul în care lucrează îl reflectă pe el ca om şi dorinţa sa de a schimba modul în care e perceput venitul la stomatolog, atunci când vine vorba de evoluţia sa profesională, Găgeanu vorbeşte cu respect şi recunoştinţă despre mentorii săi: "Eu am trei mame", ne-a povestit medicul. Una e mama naturală, cea de a doua doctoriţa Nicoleta Măru, care i-a fost profesoară în facultate, şi cea de a treia, doctoriţa Iustina Verdeş, în a cărei clinica a lucrat şi care l-a ajutat să se formeze ca doctor. Găgeanu le este atât de recunoscător profesoarelor sale, încât le-a făcut efectiv statuie, păstrată la loc de cinste într-una din încăperile cabinetului său.

Cabinetul lui Sorin Găgeanu
Cabinetul lui Sorin Găgeanu

"Am avut marele noroc să învăţ stomatologie de la dna Dr. Verdeş, care este un geniu la nivel mondial. În domeniul medical este un geniu, adică îi vin cursanţi din Portugalia, din State, la nivelul ăsta este. Şi am avut marele noroc să o întâlnesc şi după aceea meritul meu să rezist lângă dânsa, pentru că e o persoană... e o persoană! E o persoană lângă care dacă vrei să înveţi, înveţi...", spune doctorul.

Întrebat care sunt valorile care îl definesc, medicul răspunde: Calitatea şi integritatea.

"Una ar fi calitatea şi când mă refer la calitate, calitatea timpului petrecut de tine, calitatea vieţii tale. Ar mai fi integritatea, adică, dacă te apuci să faci ceva, păi fă! Adică nu te face că îl faci, nu “las-o că merge aşa”, adică eu unul am învăţat de la mama mea “ce ţie nu-ţi place, altuia nu-i face” şi invers, “ce ţie îţi place, oferă", declară medicul.

Cum a devenit cetăţean implicat - "Şi am zis: hai să mergem să facem curat, hai să facem şi noi ceva pentru natură!"

"Am fost în 2015 pentru prima dată în Danemarca. Acolo, pe stradă, în toată Copenhaga, ei au canale. La un moment dat - era vară - văd un tip, se dezbracă, rămâne în chiloţi, se aruncă în canal şi scoate două pungi. Iese afară, stă 5 minute, se usucă, îşi ia hainele pe el şi pleacă mai departe.

M-am întors în România şi i-am strâns pe colegii mei şi familia mea de aici şi zis:"Eu fac Danemarca în jurul meu, dacă ăia pot, noi de ce să nu putem? Noi de ce să nu putem?! Nu se poate, noi de ce suntem mai prejos?", povesteşte Găgeanu cum s-a produs declicul în el.

"Şi am zis: hai să mergem să facem curat, hai să facem şi noi ceva pentru natură! Şi am fost prima dată în locuri unde mai mergeam noi şi mai făceam grătare. Un loc de suflet pentru mine, pe malul Argeşului, înspre Giurgiu, sub pod pe Argeş e loc de grătar. Bineînţeles că e o mizerie acolo...

În 2015, cu o zi înainte de Sf. Maria, am zis “hai să facem curat cu o zi înainte să vină lumea la grătare şi să facem curat cât putem, în funcţie de câţi ne strângem, luăm o parcelă din toată zona”. Şi am făcut o parcelă, am făcut-o impecabil, cu saci... Am sunat la primăria de acolo, e Adunaţii Copăceni, bineînţeles, primăria ne-a trimis la Ape şi Poduri, pentru gunoaie, să vină să strângă cineva gunoaiele, bineînţeles că ne-au trimis din unii în alţii, ne-au zăpăcit. (...)

Ei, am verificat a doua zi... acela este un loc unde merg cu bicicleta, că sunt şi ciclist, fac şi ciclism. Şi a treia zi sau a doua zi am fost şi într-adevăr luaseră sacii de acolo şi a fost aşa, o bucurie!", a povestit Găgeanu.

La prima campanie de curăţenie au participat 12 inşi, printre care şi o fetiţă de 5 ani, fina medicului stomatolog.

"Atunci când am văzut-o pe fina mea că a pus şi ea mâna şi a luat, avea şi ea mănuşi, erau mai mari decât toată mâna ei. Când am văzut-o am zis “frate, ce educaţie va avea copilul ăsta? E viitorul ţării ăsteia. Va mai putea vreodată să arunce pe jos o sticlă de plastic pe care ea a luat-o acum şi a băgat-o într-un sac, adică se mai poate întâmpla lucrul ăsta în viaţa ei? spune medicul, arătând cât de important este ca celor mici să le fie insuflat încă de la vârste fragede spiritul civic.

Începând din acel moment au urmat şi alte acţiuni civice, puse inclusiv pe Facebook sub numele “Ieşi din casă şi fă ceva demn de urmat”. Sub această egidă, o dată pe an câteva zeci de persoane ies şi fac curăţenie în varii locuri unde autorităţile au eşuat în acest demers, iar toamna ies să planteze copaci.

Astfel, în toamna lui 2016, dr. Găgeanu şi prietenii săi au plantat 500 de salcâmi pe marginea unei şosele, la Tărtăşeşti, spre Târgovişte, astfel încât oamenii să nu mai rămână înzăpeziţi iernile în lipsa perdelelor forestiere.

"Am trecut acum un weekend pe acolo, au dat frunzele în ei, sunt micuţi, micuţi, dar în 10 ani nu o să mai fie înzăpeziţi pe acolo", spune cu mândrie Găgeanu.

Cât despre curăţenie, ultima a avut loc pe Şoseaua de Centură a Bucureştiului. Au luat parte câteva zeci de persoane, inclusiv protestatari #rezist din Piaţa Victoriei.

Curaţenie pe Şoseaua de Centură
Curaţenie pe Şoseaua de Centură

Curăţenie pe Şoseaua de Centură a Capitalei (Facebook)
Curăţenie pe Şoseaua de Centură a Capitalei (Facebook)

Planuri de viitor

Sorin Găgeanu îşi doreşte ca ieşitul la curăţenie în natură să devină într-o bună zi ceva de interes naţional. Şi, de ce nu, să avem chiar o Zi Naţională a Curăţeniei. E foarte important, crede medicul, căci, pe lângă faptul că ţara va fi mai curată, asta îl responsabilizează pe om. Mai mult, dacă la eveniment vin şi copiii, aceştia vor creşte impregnaţi cu acest sprit civic, cu deprinderea de a face ceva pentru mediul în care trăiesc şi pentru cei din jur.

"Eu nu mă opresc, adică eu nu mă opresc din asta până nu devine zi naţională, adică zi liberă de la stat şi cine vrea, să vină să cureţe, şi de la an la an să vină şi mai mulţi. Eu nu mă las!", spune medicul.

Tot la categoria planuri de viitor, Găgeanu îşi doreşte să formeze o reţea de super-profesionişti din Sănătate şi Sport, o reţea de oameni cu valori, cu expertiză, repere în profesia lor.

"Ştim, încă există traumele trecutului şi timpul trece, leafa vine... nu cred că sunt foarte mulţi oameni care chiar îşi fac treaba, dar eu voi crea o reţea, în domeniul sănătăţii, de medici, de oameni de sănătate, sport, tot ce înseamnă sănătate, de oameni pertinenţi. O să creez reţeaua asta, nu se poate altfel!", declară medicul.

România se poate schimba: "Fiecare dintre noi să fie mai bun şi fiecare să dăm un exemplu pe stradă!"

Întrebat cum vede posibilă schimbarea României, Găgeanu pledează pentru schimbare la nivel de individ. Şi schimbarea poate începe cu gesturi mici, conştientizând că tot ceea ce faci are impact şi poate fi preluat de cei din jur:

"Cam tot ce am vorbit în discuţia de astăzi spune foarte mult despre ce cred eu legat de lucrul asta, adică, eu cred că numai o schimbare individuală plecată de la fiecare dintre noi, o rază de lumină plecată din fiecare, din interior, o rază de lumină care să se propage între noi. Fiecare dintre noi să fie mai bun şi fiecare să dăm un exemplu pe stradă. Eu nu trec pe roşu, asta este, e noapte, stau la stop, şi ştiţi ceva? Încep oamenii să stea. Începe pentru că te vede pe tine că stai şi după aceea stă şi el şi după aceea îl vede cineva şi pe el.

Da, asta cred că este singura soluţie posibilă. Cred că asta se întâmplă de fapt în realitate, dar în ritmul nostru, latin şi balcanic. Oricum ne civilizăm, gata, suntem în Uniunea Europeană, e 2017, oricât Dragnea, oricâţi penali, nu se mai poate să mai ajungem în ’90, nu! ", spune medicul, care a luat parte şi la protestele #rezist din Victoriei. La proteste, Găgeanu a ieşit ca cetăţean, nu ca doctor, căci, spune el, ca medic şi lui Dragnea i-ar oferi asistenţă: "Din punct de vedere medical şi Dragnea este un om!".

Întrebat ce sfat le-ar da celor care nici măcar nu stiu că au putinţa de a genera acea rază de lumină care să-i schimbe pe cei din jur, medicul le recomandă "Calea spre succes", a lui Napoleon Hill.

"Eu, unul, tot timpul am avut părerea asta - ca să trecem de 40 de ani de comunism, ne trebuie 40 de ani de ne-comunism şi abia după aceea să putem să zburăm. Ei, dacă toată naţia ar citi cartea aia sunt convins că nu ne-ar mai trebui 40 de ani, cred că 20 de ani ar fi de ajuns, să trecem peste", crede doctorul.

Un alt sfat pe care Găgeanu le-ar da oamenilor este să îşi urmeze visul: "Să îşi caute visul, să îşi ştie visul şi să meargă către el, să muncească pentru el, nu cred că vin lucrurile de la sine aşa, dar dacă ai un vis în cap şi chiar îţi doreşti ceva şi te apuci şi lucrezi în direcţia aia este imposibil să nu se întâmple.

Ăsta ar fi un sfat pe care l-aş da copilului meu pe care încă nu îl am, “caută care e visul tău, căută-ţi care e dorinţa ta şi du-te în direcţia aceea!

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor