Portret de protestatar #rezist. Anca Ionescu: "Ni s-a furat dreptul de a trăi într-o ţară normală!"
alte articole
De 49 de zile - astăzi a 50-a - mai exact de la adoptarea ordonanţei prin care Guvernul PSD/ALDE a încercat mutilarea Codurilor Penale în favoarea corupţilor - în Piaţa Victoriei se protestează non-stop.
Uriaşe la început, atât de uriaşe încât li s-a dus vestea de-a lungul şi de-a latul lumii (presa străină dedicându-le pagini întregi) - protestele au pierdut din amploare după anularea OUG 13, uimind însă acum prin continuitate, prin tenacitatea celor care, seară de seară, îşi lasă viaţa personală deoparte şi vin în Victoriei, cerând demisia Guvernului, eliminarea corupţilor din posturi publice şi o clasă politică responsabilă, în slujba cetăţenilor, nu a unor grupuri de interese (adesea infracţionale).
Mulţi s-au întrebat cine sunt cei care vin la Guvern şi ce îi motivează să înfrunte ger, ninsoare, ploaie, oboseală, frig. Politicienii aflaţi la putere au ofertat, care mai de care, explicaţii gen "plătiţi de Soros", "trimişi de multinaţionale", "protestangii" etc., refuzând (oare?) să accepte ideea că oamenii pot face lucruri neplătiţi, doar din conştiinţa pe care nu au reuşit să o suprime nici deceniile de comunism nici cele de capitalism "de cumetrie" care i-au urmat.
În încercarea de a răspunde cine sunt cei ce-şi pun interesele personale în cui pentru ca politicienii să ştie că cetăţenii sunt cu ochii pe ei şi nu vor mai permite derapaje, am intervievat-o pe Anca Ionescu, una dintre persoanele care, seară de seară, vin la Guvern, sperând ca, într-o bună zi, să trăiască într-o Românie normală.
Anca Ionescu
Are 32 de ani şi se recomandă, "întâi de toate, întotdeauna, clasicist." Anca a absolvit Filologie clasică, latină şi greaca veche, şi, "după o facultate dificilă dar foarte frumoasă", a ajuns să lucreze de 10 ani într-o editură, muncă pe care o face cu "mare, mare drag."
"Lucrez ca redactor, mă ocup în principal de cărţi care au caractere greceşti, latineşti, filozofie, istorie, literatură uneori, asta stiu să fac, asta îmi place şi încerc ca tot ce învăţ din cărţile pe care le citesc zi de zi să aplic în viaţa mea, în principiile mele, să mă ajute inclusiv aici", spune Anca.
Înainte de proteste, ca orice tânăr "obişnuit", Anca îşi petrecea serile citind câte o carte, ieşind "cu gaşca de prieteni" la filme, la munte. Acum gaşca de prieteni s-a mutat în Piaţă, unde #rezistă hotărât.
De ce s-a implicat în protestele #rezist
"Mă motivează, cum a spus cineva foarte drag mie într-un text scris, sfatul conştiinţei. Şi cred că a te implica civic, mai ales pentru o persoană tânără înseamnă mult şi pentru respectiva persoană dar şi pentru cei din jur, pentru o generaţie. Cred că e important să fim prezenţi în propria viaţă, că de fapt aici se scriu capitole din propria noastră viaţă, ar trebui să le scriem împreună cu cei care ne conduc şi care ne sunt în slujbă fiind guvernanţi, parlamentari, oameni care ne reprezintă. Simt că aş lăsa să treacă viaţa mea pe lângă mine dacă nu aş fi aici, prezentă în ea, cu responsabilitate, cu încredere", spune Anca.
Între #rezist şi "sper"
Nu, Anca nu se plictisea acasă înainte să înceapă protestele şi nu vine în Piaţă fiindcă n-are altceva mai bun de făcut. Ci fiindcă speră ca eforturile ei şi ale tuturor celor asemenea ei să pună bazele unei Românii normale, o Românie în care politicienii să guverneze şi să conducă în slujba oamenilor, nu a intereselor proprii, potrivit legilor, nu ca grupuri infracţionale organizate.
"Sper ca în urma protestelor noastre #rezistente toţi politicienii vizaţi de indignarea, criticile şi nemulţumirile noastre îndreptăţite – cei care ne conduc, cei aflaţi la putere, cei care ne reprezintă în Guvern, în Parlament, în fruntea partidelor politice – să înveţe că trebuie să asculte şi să respecte vocea şi cererile de bun-simţ ale oamenilor în slujba cărora se află: să conducă ţara eliminând din instituţiile şi funcţiile publice corupţia, furturile, incompetenţa, amatorismul, lipsa de transparenţă în orice act de guvernare; să respecte Constituţia şi legile ţării, precum şi orientarea pro-europeană şi drumul european pe care de mult România s-a înscris, să respecte angajamentele pe care România şi le-a luat faţă de aliaţii europeni şi americani, să guverneze şi să conducă în slujba oamenilor, nu a intereselor proprii, potrivit legilor, nu ca grupuri infracţionale organizate.
Mai sperăm ca, în urma protestelor acestora prelungite, toţi conducătorii politici să se convingă că, de acum înainte, orice derapaj de la exercitarea corectă a funcţiilor în care se află va fi sancţionat, inclusiv în Stradă, cu mii şi mii de oameni care le vor striga de fiecare dată că au greşit, iar apoi, sperăm, îi vor sancţiona şi la vot, la urne, la alegeri", îşi exprimă Anca speranţa.
Cât despre faptul că a trebuit să-şi pună în cui o parte din viaţa personală, Anca spune că nu consideră ceea ce face drept un sacrificiu ci un demers asumat pentru a putea trăi într-o ţară normală, cu bun simţ, aşa cum sunt cei care vin în Piaţă.
Vă invităm să urmăriţi interviul video cu Anca Ionescu pentru a afla mai multe despre ce a determinat o tânără de 32 de ani, cultă, inteligentă, să se implice în fenomenul #rezist, căci, la fel ca ''Golaniada'' din 1990, protestele #rezist au devenit un fenomen, un simbol al trezirii conţiinţei acestei naţii ce-şi doreşte un viitor curat.