Tudorel Toader dă aviz negativ dezincriminării conflictului de interese în Parlament. Va veni cu propriul proiect

Ministerul Justiţiei a avizat negativ proiectul de lege privind modificarea conflictului de interese, nu neapărat că nu ar fi fost de acord cu conţinutul lui ci pentru că va veni cu propriul proiect.
Ana Ion
05.04.2017

alte articole

Tudorel Toader(Ministrul Justitiei), (Florin Chirila/Epoch Times)
Ana Ion
05.04.2017

Ministerul Justiţiei a dat aviz negativ modificărilor aduse în Parlament proiectului de lege privind conflictul de interese, a declarat miercuri ministrul Tudorel Toader, care a precizat că instituţia pe care o conduce va veni cu propria iniţiativă legislativă ce vizează inclusiv modificarea prevederilor privind această infracţiune, care să pună legislaţia în acord cu deciziile CCR.

"Noi am dat un aviz negativ la proiectul de lege, pentru că proiectul de lege despre care am vorbit astăzi se referă şi la modificarea articolului 301 şi articolului 308 privind conflictul de interese. De la noi, sub semnătura mea, a plecat o avizare negativă, de nesusţinere a proiectului de lege, pentru că venim cu proiectul nostru prin care le punem în acord. Este adevărat că noi rămânem aici în limita deciziilor CCR, dânşii, legiuitorul, au deplină libertate să modifice mai mult decât limitele deciziilor CCR. Legiuitorul are bariera Constituţiei", a declarat ministrul Justiţiei, citat de Agerpres, în cadrul unei conferinţe de presă.

Toader a mai precizat că în România avem "un fel de inflaţie legislativă" ceea ce are drept efect o practică neunitară.

"Legislaţia noastră de multe ori n-are coerenţă, n-are cursivitate, pentru că multe modificări survin pe parcurs, modificări de natură să adauge, să elimine, să rezolve ceva punctual în textul de lege, fără ca ele să se completeze, să aibă şi coerenţă. Asta este procedura noastră parlamentară, are cineva o iniţiativă care punctual poate să fie bună, dar numai pe fragmentul acela de lege", a explicat ministrul.

Reamintim că marţi Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a dat raport favorabil unui proiect de lege de modificare a Codului penal care înlocuieşte ''conflictul de interese'' cu sintagma ''folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane''.

Potrivit amendamentelor adoptate de deputaţii jurişti, titlul articolului 301 din Codul penal se transformă din "conflict de interese" în "folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane''.

Concret, articolul modificat în comisie prevede că "fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act prin care s-a obţinut un folos patrimonial pentru sine, pentru soţul său, pentru o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv, pricinuind prin asta un prejudiciu de interes public, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la cinci ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică pe o perioadă de 3 ani".

În legea în vigoare, articolul 301 prevede însă că ''fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soţul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică''.

În traducere, în prezent legislaţia în vigoare îi pedepseşte cu închisoarea pe primarii care semnează contracte pentru firmele soţiei, copiilor etc. cât şi pe parlamentarii care îşi angajează soţia la cabinetul parlamentar. Aleşii PSD şi UDMR vor însă prin noua definiţie semnarea de contracte în interesul rudelor, angajarea la cabinet a soţiilor, copiilor etc. să nu mai fie conflict de interese decât dacă pricinuieşte un “un prejudiciu de interes public”, prejudiciu care, adesea e greu dacă nu chiar imposibil de dovedit în speţe de genul angajării soţiei.

Eugen Nicolicea explica ieri, în stil Ţiriac, această iniţiativă, susţinând că, dacă angajezi o rudă genială în locul unui "prostălău", evident instituţia nu va suferi, deci nu-i conflict de interese.

"Evident, dacă iţi angajezi o rudă proastă în dauna unui tânăr care este competent, este un prejudiciu pentru că, ulterior, activitatea instituţiei merge mai rău. Dacă alegi o rudă genială care a luat premiul Nobel în dauna unui prostălău care nu e rudă cu tine, evident că nu e niciun conflict de interese", declara Nicolicea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor