Operaţiunea "Fără penali în funcţii publice", în linie dreaptă

USR face eforturi pentru a transpune în lege noul punct 8 din Proclamaţia România 2017, "Fără penali în funcţii publice", apărut în urma protestelor declanşate de adoptarea OUG 13.
Nicuşor Dan
Nicuşor Dan (Epoch Times România)

Uniunea Salvaţi România vrea interzicerea accesului la funcţia publică pentru mai multe infracţiuni decât în prezent, a anunţat joi, în cadrul unei conferinţe de presă la Timişoara, preşedintele partidului Nicuşor Dan.

"Colegii mei (jurişti - n.r.) vor veni cu o propunere de modificare a Codului penal, în care o să introducă această sancţiune complementară. Ei au studiat deciziile Curţii Constituţionale, practica CEDO, au văzut care este limita între interesul public de a nu avea persoane cu moralitate îndoielnică în funcţia publică şi dreptul individual de a fi ales.

Soluţia găsită de ei şi pe care o vor înainta ca proiect de lege este că pentru mult mai multe dintre infracţiunile prevăzute de Codul penal, în afară de sancţiunea penală prevăzută de cod, să existe o sancţiune complementară, pe care judecătorul să o pronunţe şi care să-i interzică accesul la funcţia publică un număr de ani în funcţie de infracţiune", a declarat Nicuşor Dan, citat de Agerpres.

Liderul USR a explicat că, în momentul de faţă, sunt doar şapte astfel de infracţiuni pentru care se aplică obligatoriu interdicţia de a ocupa o funcţie publică, pentru alte 70 aceasta fiind opţională. Pentru restul infracţiunilor nu este însă prevăzută deloc.

Proiectul de lege iniţiat în acest sens este în faza de a fi depus la parlament în numele USR.

Nicuşor Dan a ţinut însă să atragă atenţia că legea nu poate acţiona retroactiv astfel că va fi practic aplicabilă "de la următoarea rundă de alegeri".