Comunitatea românească din Toronto din nou la înălţime

Un grup de români-canadieni au reprezentat comunitatea românească din Toronto la evenimentul “Poveşti de ieri şi de astăzi despre femei şi diversitate”, organizat la Centrul Comunitar Vic Johnson din oraşul Mississauga, din Canada.
Maria Matyiku
03.04.2017

alte articole

Maria Matyiku
03.04.2017

Evenimentul a fost organizat de grupul femeilor din cadrul Naţiunilor Unite ale Canadei, ca parte a manifestărilor legate de aniversarea a 150 de la înfiinţarea Confederaţiei.

Cei peste 400 de participanţi la acest eveniment multicultural reprezentând 37 de ţări, au demonstrat, în felul lor unic, că diversitatea culturală constituie un patrimoniu comun al umanităţii şi trebuie ocrotită şi păstrată în beneficiul tuturor, că îmbogăţeşte capacităţile şi valorile umane.

Fiecare ţară a fost reprezentată fie prin exponate specifice culturii lor proprii, fie prin muzică şi dansuri etnice, cât şi prin împărtăşirea unor experienţe personale legate de emigrare.

Printre oaspeţii de onoare, alături de fostul primar al oraşului, Hazel McCanion şi membri ai guvernului local şi provincial, comunitatea românească l-a avut ca invitat pe consulul general al României la Toronto, Mugurel Stănescu, împreună cu soţia.

Comunitatea românească s-a distins printr-o prestanţă artistică de excepţie, dar şi prin participare. Mesele alocate comunităţii româneşti au fost frumos împodobite cu diferite obiecte de artizanat şi artă cu specific românesc. Majoritatea românilor prezenţi au purtat costume tradiţionale din diferite zone alte ţării.

Momentele artistice româneşti au fost susţinute de Ansamblul de Dansuri DOINA, înfiinţat acum 5 ani de un grup de iubitori de folclor şi dans din oraşul Hamilton, aflat nu departe de Toronto. Dansatorii au creat o atmosferă deosebită prin interpretarea unor dansuri tradiţionale din Banat şi Maramureş. Frumuseţea muzicii şi a dansurilor româneşti, prin tropotul ritmic al paşilor mici, punctaţi pe ici şi colo cu tonuri mai puternice, au captat atenţia, energizând şi fascinând publicul.

După dansurile populare, eleva Laura Tiberiu a creat un moment spectaculos, printr-o interpretare de excepţie a unui dans modern executat pe muzică românească.

Mândră de faptul că moştenirea şi cultura noastră naţională a fost reprezentată cu cinste, Gabriela Covaci, ambasadorul comunitar al românilor, a ţinut să mulţumească tuturor românilor prezenţi pentru participare. Exprimându-şi aprecierea, Gabriela a afirmat: “ca întotdeauna, comunitatea românească a reacţionat extraordinar de bine. Am avut iniţial 10 locuri rezervate. După ce am anunţat evenimentul, în 4-5 ore am avut cereri pentru 60 de locuri, deci am cerut încă patru mese pentru comunitatea românească. În ceea ce priveşte dansatorii, aceştia au fost la înălţime, s-au ridicat la cele mai înalte performanţe.“

Vă prezentăm câteva impresii ale participanţilor

Impresionată de dansurile populare, Rosanna, organizatoarea evenimentului, a vorbit la superlativ de performanţa dansatorilor români numind-o uimitoare.

Consulul General, Mugurel Stănescu, a definit evenimentul ca fiind excepţional. Exprimându-şi marea bucurie de a fi prezent la aceste manifestări ce marchează, în Mississauga, 150 de ani de aniversare a Canadei, într-o companie atât de numeroasă şi atât de specială, Stănescu a afirmat: “Sunt în această sală reprezentanţi din 37 de ţări, un moment special fiind prezenţa fostului primar de Mississauga, Hazel McCanion, un primar despre care s-a auzit peste tot în lume, este cel mai longeviv primar, fiind în funcţie de 38 de ani, este cea care a dat sarea şi piperul acestei comunităţi multiculturale. Dansurile româneşti au fost absolut spectaculoase, grupul Doina dansează împreună de 5 ani, la un nivel profesionist. A fost o mare bucurie, lucru care s-a văzut, pentru că toţi cei din sală, inclusiv primarul, s-au bucurat şi au aplaudat în timpul dansurilor româneşti”.

Mihaela, membră a ansamblului Doina, ne-a mărturisit: “a fost emoţionant, am fost foarte surprinşi cât de încântat a fost publicul, absolut de toţi, toată lumea dorea să facă poze cu noi, chiar nu ne aşteptam la asta.”

Nicoleta, una dintre româncele participante la eveniment, a rămas plăcut surprinsă de atmosfera amiabilă dată de prezenţa grupurilor din ţări diferite, care vorbesc limbi diferite, dar care nu şi-au uitat tradiţiile şi cultura proprie. “Au fost oameni care au venit cu dragoste şi au fost dornici să o împartă cu ceilalţi, au venit să înveţe despre cultura altora şi să-şi manifeste bucuria de viaţă. Oamenii care au fost bine primiţi în ţara adoptivă şi-au creat o nouă viaţă, dar în acelaşi timp au integrat şi propria lor personalitate şi cultura din ţările lor”, a spus aceasta.

Au urmat programe artistice şi culturale din alte ţări, seara încheindu-se în ritm de dans.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor