Un joc cu viaţa pacienţilor. Transplantul în România - un sistem putred, mâncat pe dinăuntru
alte articole
Sistemul de transplant din România este presărat de ilegalităţi şi abuzuri care au fost ţinute ani de zile sub preş. Avem de-a face cu un sistem putred, mâncat pe dinăuntru de lipsa de viziune, de invidia profesională şi dorinţa de înavuţire a unora, şi-a exprimat nemulţumirea, pe pagina sa de Facebook, fostul ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu.
"La sfârşitul lunii noiembrie prezentam concluziile investigaţiilor Corpului de Control al Ministerului Sănătăţii la ANT (Agenţia Naţională de Transplant) şi la centre de transplant din ţară. De zeci de ani, activitatea de transplant din România se desfăşoară pe baza unor cutume şi a legii bunului plac al unora: fără liste naţionale de alocare a organelor, fără criterii şi regulamente clare de alocare şi fără transparenţă şi fără proceduri de anunţare a pacientului", a declarat Vlad Voiculescu.
Potrivit tehnocratului, aceste nereguli au fost semnalate de diverse rapoarte ale Corpului de Control al Ministerului Sănătăţii şi al Premierului încă din 2008, însă au fost lăsate sub preş ani la rând de miniştri şi de cei care nu se simţeau şi nu se simt responsabili de viaţa pacienţilor - nu au fost prezentate publicului şi nu au fost înaintate autorităţilor competente, deşi lucrurile erau cât se poate de clare.
Spre deosebire de predecesorii său, Vlad Voiculescu a înaintat totul organelor competente înainte să-şi încheie mandatul. "A doua zi după plecarea mea de la minister, Corpul de Control al Ministerului Sănătăţii a fost decapitat. Una dintre ameninţările primite a fost astfel pusă în practică de partid", a atras atenţia fostul ministru.
"Aşa cum foarte mulţi manageri ai spitalelor au fost numiţi politic 27 de ani, la fel s-a întâmplat şi cu transplanturile, abuzurile au fost protejate de relaţiile cu politica şi cu parte din media. Un joc al puterii şi al banilor, un joc cu viaţa pacienţilor", a precizat indignat Vlad Voiculescu.
Fostul ministru al Sănătăţii a remarcat că jurnalistul Andrei Ciurcanu, înainte să plece de la Antena 3, a urmărit subiectul ani de zile, iar duminică, la emisiunea "În Premieră cu Carmen Avram", a fost prezentat "un reportaj cât un dosar", pe care îl recomandă opiniei publice.
"Veţi afla poveştile unor oameni care şi-au vândut casele, ca să-şi salveze viaţa. Ale unor oameni, care din sărăcie şi disperare, şi-au vândut organele ca să iasă din sărăcie. Oameni care au fost uitaţi pe liste de aşteptare ani la rând de oficiali prea ocupaţi de imaginea şi puterea lor, mai degrabă decât de bunul mers al programului de transplant. Pe lângă aceşti oameni veţi află şi povestea unor profesori care au dijmuit sănătatea pacienţilor aflaţi la graniţa dintre moarte şi viaţă. Profesori care fug de camerele de luat vederi, pentru că nu au curajul să lupte. Dar, mai presus de toate, veţi afla povestea unui sistem putred, mâncat pe dinăuntru de lipsa de viziune, de invidia profesională şi dorinţa de înavuţire a unora", a precizat Vlad Voiculescu.
Întrebat de internauţi cum se face că recomandă o emisiune Antena 3, fostul ministru tehnocrat a replicat: "În Premieră cu Carmen Avram, din punctul meu de vedere este una dintre puţinele oaze de profesionalism şi decenţă în peisajul destul de (sau foarte) trist al A3 şi al presei româneşti în general. Iar Andrei Ciurcanu este jurnalistul care a investigat cel mai serios activitatea de transplant din România. Din păcate, nu mai lucrează acolo. Acesta este ultimul său reportaj."
Reportajul în întregime îl găsiţi aici: partea 1 şi partea 2