Portret de protestatar #rezist. George Muntean: "Român, rămân, rezist la bine şi la rău!"
alte articole
De săptămâni în şir, aproape seară de seară, George Muntean vine în Piaţa Victoriei, loc unde, de 51 de zile, oamenii cer demisia Guvernului şi curăţarea clasei politice de corupţi. Chiar dacă a nins, a fost ger sau a plouat, Muntean a revenit statornic lângă Guvern, ţinând în mâini pancarte cu mesajul "#Rezist" sau cu "Susţin DNA!'.
A fost la marşurile dinspre Guvern spre Parlament şi, când a lipsit din Piaţa Victoriei, a protestat la el acasă, în Deva. Este, prin tenacitatea de care dă dovadă, emblematic pentru fenomenul #rezist. Şi cum mulţi s-au întrebat ce îi face pe manifestanţi să vină zi de zi în Piaţa Victoriei în loc să-şi vadă de viaţă, l-am "provocat" pe Muntean să ne spună ce l-a determinat să se transforme din om cu o viaţă obişnuită în protestatar #rezist.
Cine este George Muntean
Are 44 spre 45 de ani, este căsătorit şi are doi "prunci" de clasa I şi a II-a. "Pruncii", cum le spune Muntean, stiu că tatăl lor iese la proteste şi chiar au fost şi ei la unele marşuri în Deva.
"Şi-au făcut singuri pancartele lor, li s-a explicat despre ce e vorba şi eu zic că au înţeles!", spune Muntean.
De profesie inginer în telecomunicaţii, Muntean este din Deva, lucrează în Timişoara şi de ceva vreme a fost trimis în Bucureşti. Lucrează la o multinaţională dar nu cei de la serviciu îl trimit la proteste, aşa cum acuză Dragnea. Muntean vine în Piaţă că aşa îi spune lui conştiinţa. Ziua este la muncă, seara protestează: în Bucureşti, în timpul săptămânii, acasă la Deva în weekenduri când se duce la familie.
"Când a fost prima dată şedinţa de Guvern, când a mers Iohannis peste ei, atunci am ieşit prima oară la Timişoara şi din 31 ianuarie de când s-a dat infama OUG 13 am ieşit în Timişoara zi de zi. La amiază la Prefectură, seara în Piaţa Operei, marşurile prin oraş. În weekenduri când mergeam acasă în Deva, particip acolo, căci şi acolo a ieşit lumea în stradă, mii de oameni, ceea ce pentru Deva vă spun că este foarte mult. Apoi am fost detaşat în Bucureşti, cât stau aici mi-am propus să vin seară de seară, dacă pot, şi 10 minute să fie, să fiu cu sufletul împăcat. Am protestat şi la Varşovia, dacă tot am fost în delegaţie acolo - asta spun ca să vă daţi seama că şi acolo au ieşit românii în stradă, chiar dacă nu a apărut în presă. Fratele meu a ieşit în Berlin, cu toată familia", spune Muntean.
De ce? Simplu. Îşi iubeşte ţara, vrea să trăiască aici
Sunt extrem de nepăsători faţă de soarta ţării. Ordonanţe date pentru tâlhari, să scape din puşcărie, să fure în linişte. Nu puteam să îmi închipui că se poate ajunge chiar în halul ăsta de degradare. Şi uite că s-a întâmplat.
După Revoluţie, foarte mulţi români au avut şansa să iasă în străinătate, să vadă cum e în alte ţări, să vadă decalajul dintre România şi alte ţări, decalaj care chiar dacă nu poate fi anulat, cu siguranţă ar putea fi redus, cu minime eforturi din partea guvernanţilor, crede Muntean. Însă, în loc să muncească pentru români, pentru bunăstarea ţării, cei la putere fac legi pentru tâlhari, acuză protestatarul.
"La ce se întâmplă în România şi ce s-a întâmplat în 27 de ani am un sentiment de... nu stiu cum să vă zic... de revoltă, de scârbă câteodată când mă gândesc că ne-au ţinut în loc atâţia ani. Nu mai e foarte mult şi pentru mine e gata... asta e. Copiii mei poate or să trăiască într-o ţară normală...
Cu toţii am prins vremea lui Iliescu, a lui Năstase, trista amintire a lui Ponta, dar nu stiu, oamenii ăştia de acum parcă sunt mult mai... să nu folosesc cuvinte urâte, dar, mult mai rău decât ce era înainte. Sunt extrem de nepăsători faţă de soarta ţării. Ordonanţe date pentru tâlhari, să scape din puşcărie, să fure în linişte. Asta e revoltător, e imposibil de imaginat aşa ceva! Nu puteam să îmi închipui că se poate ajunge chiar în halul ăsta de degradare. Şi uite că s-a întâmplat. Şi nu au niciun fel de apăsare, nu renunţă la planurile lor şi asta e şi mai înfiorător!", spune protestatarul.
Doamne feri!
Întrebat dacă s-a gândit vreodată să plece din ţară, protestatarul neagă hotărât.
"Niciodată, Doamne feri! Pot să zic că am călătorit destul de mult cu serviciul, îmi place să călătoresc, dar în niciun caz nu m-am gândit şi pe copii aşa îi învăţ că au o responsabilitate faţă de ţară, de popor, s-au născut aici nu întâmplător, asta e părerea mea şi m-ar durea foarte tare să plece când or să crească mari. Dar cu aşa guvernare nu aş putea să îi condamn", spune inginerul.
Mai multe despre motivaţiile lui George Muntean puteţi afla urmărind interviul video.