Gărzile iraniene, în alertă: Interzic dispozitivele de comunicaţii şi trec la o verificare amănunţită a personalului

Hossein Salami, comandantul Gărzilor Revoluţionare ale Iranului, la o comemorare în Siria (Getty Images)
Redacţia
23.09.2024

Corpul de elită al Gardienilor Revoluţiei din Iran (IRGC) a ordonat tuturor membrilor să nu mai folosească niciun fel de dispozitive de comunicare, după ce mii de pagere şi walkie-talkie folosite de aliaţii săi Hezbollah în Liban au explodat în atacuri mortale săptămâna trecută, au declarat pentru Reuters doi oficiali de rang înalt de securitate iranieni.

Unul dintre oficialii de securitate a declarat că este în curs o operaţiune pe scară largă a IRGC pentru a inspecta toate dispozitivele, nu doar echipamentele de comunicaţii. El a spus că majoritatea acestor dispozitive au fost fabricate artizanal sau importate din China şi Rusia.

Iranul a fost îngrijorat de infiltrarea agenţilor israelieni, inclusiv a iranienilor aflaţi pe statul de plată al Israelului şi a început deja o investigaţie amănunţită a personalului, care vizează membrii de rang mediu şi înalt ai IRGC, a adăugat oficialul, care a refuzat să fie identificat din cauza caracterului sensibil al problemei.

Citiți și Reuters - bateriile walkie-talkie din Liban conţineau explozibil PETN - sursă libaneză

„Aceasta include examinarea conturilor lor bancare atât în Iran, cât şi în străinătate, precum şi a istoricului lor de călătorie şi al familiilor lor”, a declarat oficialul din domeniul securităţii.

Ministerul iranian de Externe, Ministerul Apărării şi Ministerul de Interne nu au fost disponibile imediat pentru a răspunde comentariilor făcute de oficialii de securitate pentru Reuters.

Într-un atac coordonat, dispozitivele pager au fost detonate marţi în toate bastioanele Hezbollah. Miercuri, sute de walkie-talkie ale Hezbollah au explodat. Atacurile au ucis 39 de persoane şi au rănit mai mult de 3 000 de persoane.

Citiți și Foşti ofiţeri Mossad, despre cum ar fi devenit mii de dispozitive de comunicare din Liban mesageri ai morţii

Libanul şi Hezbollah spun că Israelul se află în spatele atacurilor. Israelul nu a negat şi nici nu a confirmat implicarea.

Oficialul de securitate a refuzat să ofere detalii cu privire la modul în care forţele IRGC, care cuprind 190 000 de persoane, comunică. „Pentru moment, folosim criptarea de la un capăt la altul în sistemele de mesagerie”, a declarat acesta.

Potrivit aceluiaşi oficial, există o îngrijorare generalizată în rândul conducerii Iranului. Oficialii IRGC au contactat Hezbollah pentru evaluări tehnice, iar mai multe exemple de dispozitive explodate au fost trimise la Teheran pentru a fi examinate de experţi iranieni.

Rachete, instalaţii nucleare

Un alt oficial iranian a declarat că principala preocupare a Republicii Islamice a fost protecţia instalaţiilor nucleare şi de rachete ale ţării, în special a celor subterane.

„Dar, începând de anul trecut, măsurile de securitate la aceste situri au crescut în mod semnificativ”, a spus el, referindu-se la măsurile sporite după ceea ce autorităţile iraniene au spus că a fost încercarea Israelului de a sabota programul de rachete al Iranului în 2023. Israelul nu a comentat niciodată acest lucru.

Citiți și Ambasadorul iranian în Liban şi-a pierdut un ochi în urma atacului cu pagere explozive

„Niciodată, niciodată nu a existat o securitate atât de strictă şi măsuri extreme ca acum”, a adăugat el, sugerând că securitatea a fost mărită în mod semnificativ faţă de nivelurile anterioare după exploziile pagerului din Liban.

IRGC este o forţă politică, militară şi economică puternică în Iran, având legături strânse cu liderul suprem Ayatollah Ali Khamenei. Înfiinţat după Revoluţia islamică din 1979 pentru a proteja sistemul de guvernare clerical, IRGC are propriile forţe terestre, navale şi aeriene care supraveghează armele strategice ale Iranului.

Acesta îşi exercită influenţa în Orientul Mijlociu prin intermediul braţului său de operaţiuni externe, Forţa Al Quds, furnizând bani, arme, tehnologie şi instruire grupurilor aliate: Hezbollah în Liban, Hamas în Gaza, rebelii Houthi din Yemen şi miliţiile din Irak.

Armata iraniană utilizează o serie de dispozitive de comunicaţii criptate, inclusiv walkie-talkie, pentru comunicaţii securizate, a declarat prima sursă iraniană. În timp ce modelele şi mărcile specifice pot varia, echipamentele de comunicaţii militare iraniene au fost adesea dezvoltate la nivel naţional sau achiziţionate de la o combinaţie de furnizori locali şi străini, a spus el.

Acesta a declarat că forţele armate iraniene au încetat să mai utilizeze pagere de peste două decenii.

Citiți și Liban - mii de persoane rănite, opt morţi după un val de explozii de pagere care au ţintit membrii Hezbollah

Teheranul şi-a dezvoltat propriile transmisii radio de nivel militar prin intermediul industriei sale de apărare pentru a evita dependenţa de importurile străine, în special din cauza sancţiunilor occidentale impuse Teheranului din cauză programului său nuclear, a adăugat el.

Cu toate acestea, în trecut, Iranul a importat dispozitive de comunicaţii din ţări precum China şi Rusia şi chiar Japonia.

Iranul şi Israelul au fost blocate într-un război din umbră timp de decenii, cu acuzaţii reciproce de sabotaj şi comploturi de asasinat.

Conflictul, inclusiv între Israel şi Hezbollah, s-a intensificat în ultimul an în paralel cu războiul din Gaza, care a izbucnit după ce gruparea palestiniană Hamas a atacat comunităţi din sudul Israelului la 7 octombrie.

Citiți și O nouă serie de explozii în Liban: Peste 100 de răniţi după detonarea staţiilor radio portabile ale Hezbollah

Iranul şi Hezbollah au acuzat Israelul de asasinarea liderului Hamas Ismail Haniyeh la Teheran şi a celui mai înalt comandant militar al Hezbollah, Fuad Shukr, la Beirut, cu câteva ore mai devreme, în iulie. Israelul a declarat că l-a ucis pe Shukr, dar nu a confirmat că a fost în spatele morţii lui Haniyeh.

Iranul nu recunoaşte dreptul Israelului de a exista. Khamenei a numit anterior Israelul o „tumoare canceroasă” care „va fi fără îndoială dezrădăcinată şi distrusă”.

Israelul consideră că Iranul reprezintă o ameninţare existenţială, şi acuză Teheranul că încearcă să dezvolte în secret arme nucleare, deşi Iranul neagă că ar dori să construiască o bombă nucleară.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor