"Un gând oribil" - Zelenski, despre eventualitatea ca Biden să respingă planul de victorie al Ucrainei

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski
Redacţia
23.09.2024

Ca parte a „planului de victorie” al preşedintelui Volodimir Zelenski, Ucraina ar urma să solicite aderarea la NATO în câteva luni, nu ani, potrivit informaţiilor obţinute de The Kyiv Independent.

O estimare similară a fost împărtăşită de The New Yorker într-un interviu cu Zelenski, publicat pe 22 septembrie.

Întrebat ce s-ar întâmpla dacă preşedintele american Joe Biden ar respinge „planul de victorie” al Ucrainei, Zelenski a declarat: „Este un gând oribil”.

„Ar însemna că Biden nu vrea să pună capăt războiului în niciun fel care să refuze Rusiei o victorie”, a adăugat preşedintele.

„Şi am ajunge la un război foarte lung - o situaţie imposibilă, epuizantă, care ar ucide un număr imens de oameni. Acestea fiind spuse, nu-l pot învinui pe Biden pentru nimic”, a spus Zelenski.

Context

Reamintim că preşedintele ucrainean se află într-o vizită oficială în SUA, unde este aşteptat să îi prezinte lui Joe Biden „planul de victorie” pentru războiul cu Rusia. El intenţionează, de asemenea, să discute acest plan inclusiv cu candidaţii la preşedinţie - republicanul Donald Trump şi democrata Kamala Harris precum şi cu membrii Congresului.

Ucraina a declarat că este deschisă la sugestii din partea SUA pentru a consolida planul. Oficialii americani au declarat că au luat cunoştinţă de elemente ale strategiei lui Zelenski şi şi-au exprimat convingerea „că (aceasta) poate funcţiona”.

Preşedintele Zelenski a promis că, odată definitivat, va face public „planul de victorie”.

Zelenski a declarat că planul a fost conceput pentru a pune capăt războiului cu sprijinul partenerilor internaţionali, fără a se baza pe cooperarea Rusiei. Cu toate acestea, el nu a precizat cum se va realiza acest lucru.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor