Reuters - bateriile walkie-talkie din Liban conţineau explozibil PETN - sursă libaneză

Intrarea în centrul medical al Universităţii Americane din Beirut, după ce sute de persoane au fost rănite de explozia simultană a pagerelor purtate de membrii Hezbollah în Liban, 17 septembrie 2024. (Getty Images)
Redacţia
21.09.2024

Bateriile walkie-talkie-urilor folosite de gruparea armată libaneză Hezbollah care au explodat săptămâna aceasta au fost amestecate cu un compus extrem de exploziv cunoscut sub numele de PETN, a declarat pentru Reuters o sursă libaneză familiarizată cu componentele dispozitivului.

Modul în care materialul exploziv a fost integrat în pachetul de baterii l-a făcut extrem de dificil de detectat, a declarat sursa.

Sute de walkie-talkie utilizate de grup au explodat miercuri, la o zi după ce mii de pagere ale Hezbollah au fost detonate în bastioanele grupării din Liban.

Fotografiile cu walkie-talkie-urile care au explodat arătau etichete pe care scria „ICOM” şi „made in Japan”. Icom a declarat că a încetat producţia modelelor de radio identificate în atac în urmă cu un deceniu şi că majoritatea celor aflate încă la vânzare erau contrafăcute.

Citiți și Foşti ofiţeri Mossad, despre cum ar fi devenit mii de dispozitive de comunicare din Liban mesageri ai morţii

Yoshiki Enomoto, directorul general al diviziei de securitate şi comerţ a Icom, a declarat pentru Reuters că este posibil ca un dispozitiv Icom mai vechi să fi fost modificat pentru a face o bombă.

Ar fi dificil să se introducă un dispozitiv exploziv în compartimentul principal al walkie-talkie-ului, deoarece componentele electronice ale acestuia sunt compacte, astfel încât este mai probabil că dispozitivul să fi fost introdus în pachetul detaşabil de baterii, a declarat Enomoto pentru radiodifuzorul japonez Fuji TV.

Sursa libaneză a declarat că exploziile au avut loc chiar şi în cazurile în care pachetul de baterii a fost separat de restul dispozitivului.

Citiți și Cine a fabricat pagerele explozive? În spatele exploziilor din Liban apare un traseu global complicat

O sursă de securitate libaneză a declarat anterior pentru Reuters că pagerele au fost implantate cu explozibili greu de detectat. O altă sursă de securitate a declarat pentru Reuters că până la trei grame de explozibil au fost ascunse în noile pagere, aparent cu luni înainte de explozii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor