Netanyahu ia în considerare planul de a forţa toţi civilii palestinieni să părăsească nordul Gazei pentru a asedia Hamas

Şiruri de corturi, instalate pentru palestinienii strămutaţi în Beit Lahia, în nordul Fâşiei Gaza. (Getty Images)
Redacţia
23.09.2024

Premierul israelian Benjamin Netanyahu are în vedere un plan de a forţa toţi civilii palestinieni să părăsească nordul Gazei, inclusiv oraşul Gaza, pentru a asedia Hamas şi a forţa eliberarea ostaticilor, informează CNN .

Nu este clar câţi palestinieni rămân la nord de aşa-numitul coridor Netzarim, care împarte Gaza în două, dar estimările sunt de ordinul sutelor de mii. Planul nu menţionează când, dacă sau cum li se va permite civililor să se întoarcă în nordul Gazei. După aproape un an de război, în care nicio parte din Gaza nu a fost ferită de atacurile aeriene israeliene, palestinienii au fost din ce în ce mai puţin dispuşi să dea curs cererilor israeliene de relocare.

Ideea vine din partea unui grup de generali militari israelieni în retragere, care au prezentat-o oficial cabinetului israelian şi unei importante comisii parlamentare. Scopul, spun ei, este de a folosi tacticile de asediu pentru a înfometa luptătorii Hamas şi a-i forţa să elibereze 101 ostatici încă deţinuţi în teritoriu.

„Cei care pleacă vor primi hrană şi apă”, spune Giora Eiland, general israelian în retragere, care este vârful de lance al propunerii, într-un videoclip bine realizat, postat online la începutul acestei luni. „Dar într-o săptămână, întregul teritoriu din nordul Fâşiei Gaza va deveni teritoriu militar, iar pe acest teritoriu militar, în ceea ce ne priveşte, nu va intra niciun fel de provizii”.

Radiodifuzorul naţional israelian Kan, afiliat CNN, a raportat duminică, 22 septembrie, că Netanyahu, într-o întâlnire cu uşile închise cu Comisia pentru afaceri externe şi apărare a Knesset-ului, a declarat că planul „are mult sens”.

„Este unul dintre planurile luate în considerare, dar mai sunt şi altele”, a spus el, potrivit Kan. „Ne-am angajat să desfiinţăm controlul civil al Hamas”.

Nu este clar când a avut loc întâlnirea.

Un oficial israelian a confirmat veridicitatea acestui citat, dar a spus că „a vedea pozitiv nu înseamnă a-l adopta”.

Oficialul a declarat că şeful diviziei strategice a Forţelor de Apărare ale Israelului îi va prezenta lui Netanyahu, în zilele următoare, „mai multe alternative” pentru a „priva Hamas de capacităţile de control civil în Gaza”.

Apeluri pentru adoptarea planului

Într-o scrisoare obţinută de CNN, 27 de membri ai Knesset-ului - inclusiv trei miniştri în funcţie - au scris guvernului îndemnându-l să adopte planul.

Imaginea publică a propunerii este Eiland, care a avut o carieră ilustră, ajungând la gradul de general-maior şi ocupând funcţia de şef al Consiliului Naţional de Securitate al prim-ministrului între 2004 şi 2006.

„Realitatea de astăzi din Gaza este că Sinwar nu este cu adevărat stresat”, spune el în materialul video. „Lucrul corect de făcut este să îi informăm pe cei aproximativ 300 000 de locuitori care au rămas în nordul Fâşiei Gaza, locuitori cetăţeni, despre următoarele: Nu că vă sugerăm să părăsiţi nordul Fâşiei Gaza, vă ordonăm să părăsiţi nordul Fâşiei Gaza”.

„Într-o săptămână, întregul teritoriu din nordul Fâşiei Gaza va deveni teritoriu militar. Iar pe acest teritoriu militar, în ceea ce ne priveşte, nu va intra nicio aprovizionare. Acesta este motivul pentru care 5.000 de terorişti care se află în această situaţie, fie se predau, fie mor de foame.”

„Dictatorilor ca Sinwar nu le este frică de presiunea militară. Ei se tem de alte două lucruri: o alternativă guvernamentală şi existenţa unei mulţimi furioase care îi poate răsturna.”

Forumul Comandanţilor şi Luptătorilor în Rezervă, un grup de comandanţi pensionaţi şi rezervişti, a susţinut planul „pentru a aduce o schimbare de facto în situaţia de război”.

Nu este clar ce crede conducerea superioară a Forţelor de Apărare ale Israelului (IDF) despre acest plan. Atunci când i s-a cerut să comenteze propunerea, IDF a trimis CNN la biroul prim-ministrului.

Planul nu abordează problema dacă palestinienii s-ar putea întoarce vreodată în nordul Gaza, a declarat pentru CNN unul dintre susţinătorii săi.

„Totul va depinde de ceea ce se va întâmpla în viitor”, a declarat generalul-maior în retragere Gershon Hacohen într-un mesaj text. „Dar nu există nicio indicaţie în plan că nu se vor putea întoarce niciodată”.

Grupul generalilor susţine că a prezentat planul cabinetului israelian „de mai multe ori”. Biroul prim-ministrului nu a confirmat pentru CNN dacă aceste întâlniri au avut loc.

Planul a fost prezentat Comisiei pentru afaceri externe şi apărare din Knesset. Meirav Cohen, membru al Knessetului din partea partidului centrist Yesh Atid, a criticat guvernul pentru că permite accesul camioanelor cu ajutoare în Gaza.

„Singura ameninţare cu care se confruntă este obezitatea”, a spus ea în timpul unei întâlniri cu grupul de presiune, printre care şi Giora Eiland. „Acesta este modul în care ne vom aduce ostaticii înapoi acasă? Deci cred că planul pe care Giora şi alţi comandanţi l-au prezentat aici este foarte inteligent. Acesta stabileşte reguli clare. Trebuie să îl punem în aplicare”.

În scrisoarea adresată lui Netanyahu şi colegilor săi miniştri, 27 dintre cei 120 de membri ai Knesset deplâng faptul că „nu am ajuns încă la linia de sosire în niciunul dintre obiectivele definite de Cabinetul de război”.

Ei solicită guvernului să pună în aplicare planul lui Eiland în nordul Gâzei. „După realizarea programului în această zonă, este posibil să îl realizăm şi în alte părţi ale fâşiei”, spun ei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor