Avioane NATO interceptează şase aeronave ruseşti care survolau Marea Baltică fără transpondere sau plan de zbor

Avion de luptă rusesc Su-35. (Captură Foto)
Redacţia
23.09.2024

Avioane NATO au interceptat şase aeronave ruseşti care survolau Marea Baltică fără transpondere sau plan de zbor în ultimele două zile, au anunţat Forţele Aeriene Letone la 21 septembrie, potrivit The Kyiv Independent.

Transponderele sunt un dispozitiv electronic care contribuie la menţinerea siguranţei traficului aerian în spaţiul aerian internaţional. Avioanele ruseşti intră în mod regulat în spaţiul aerian al ţărilor baltice cu transponderele dezactivate, probabil pentru a testa reacţia statelor NATO.

Avioanele ruseşti au fost identificate deasupra Mării Baltice vineri şi sâmbătă, 21 septembrie, şi au fost escortate de avioane Eurofighter ale NATO, ca parte a misiunii NATO de poliţie aeriană la Marea Baltică, au declarat Forţele Aeriene Letone.

Potrivit Forţelor Aeriene Germane, în după-amiaza zilei de 21 septembrie a fost identificat un grup de cinci avioane, format dintr-un Sukhoi Su-35 şi patru Sukhoi Su-30MKI.

În august, Forţele Aeriene Germane au raportat că piloţii ruşi care au fost detectaţi îndreptându-se spre spaţiul aerian leton „s-au comportat necooperant, dar nu agresiv” atunci când au fost interceptaţi de misiunea NATO de poliţie aeriană din zona baltică.

„Transponderele au fost dezactivate, iar piloţii nu au răspuns la solicitările radio”, a declarat un purtător de cuvânt al Forţelor Aeriene Germane.

La începutul lunii septembrie, o dronă rusească de tip Shahed echipată cu un explozibil s-a prăbuşit în Letonia, acesta fiind primul caz confirmat de prăbuşire a unei drone ruseşti pe teritoriul leton.

General-locotenent Leonids Kalnins, comandantul suprem al Forţelor Armate Letone, a declarat la 9 septembrie că drona se îndrepta către o ţintă din Ucraina înainte de a intra în Letonia prin Bielorusia.

Drona s-a prăbuşit în cele din urmă în parohia Gaigalava din districtul Rezekne, la 85 de kilometri nord-vest de graniţa cu Bielorusia, a declarat Kalnins.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor