Macron: Europa va trebui să îşi regândească relaţiile cu Rusia după războiul din Ucraina

Emmanuel Macron (L. Marin / AFP / Getty Images)
Redacţia
23.09.2024

Preşedintele francez Emmanuel Macron crede că, după încetarea războiului din Ucraina, va fi necesar să regândească relaţiile întregii Europe cu Rusia.

El a declarat acest lucru duminică, la Paris, în timpul unei întâlniri pentru pace organizată de comunitatea catolică Sfântul Egidio.

„Va trebui să ne gândim la o nouă formă de organizare a Europei şi să regândim relaţiile noastre cu Rusia după războiul din Ucraina”, a spus Macron potrivit Ukrinform.

El propune să ne imaginăm pacea de mâine în Europa într-o nouă formă şi într-o nouă realitate, ceea ce necesită construirea unei noi ordini internaţionale.

„Aceasta este, fără îndoială, cea mai mare provocare a timpului nostru, deoarece ordinea noastră actuală este incompletă şi nedreaptă. Este incompletă deoarece a fost concepută la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial şi, prin urmare, nu a avut în centrul său problemele care au apărut ulterior şi au devenit dominante”, a declarat preşedintele.

În timpul întâlnirii, la care au participat lideri religioşi, politicieni şi experţi, preşedintele francez a spus că este necesar să se ţină cont de faptul că „majoritatea ţărilor de pe această planetă şi multe dintre cele mai populate ţări nu existau atunci când au fost alocate locurile. Acesta este motivul pentru care ordinea internaţională în care trăieşte lumea astăzi este blocată”.

Preşedintele francez a promis că va reveni pe această temă săptămâna viitoare la ONU. El va fi prezent marţi şi miercuri la Adunarea Generală a ONU.

„Avem nevoie de o ordine în care unele ţări nu le pot bloca pe altele şi în care ţările sunt reprezentate cu demnitate şi, prin urmare, acest lucru ar trebui făcut în organisme mult mai echitabile, cum ar fi ONU, Banca Mondială sau Fondul Monetar Internaţional”, a adăugat el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor