Israelul lansează noi lovituri aeriene şi cere libanezilor să evacueze casele în care Hezbollah depozitează arme

Israelul loveşte tot mai des şi mai adânc în interiorul teritoriului libanez, 21 august 2024 (foto de arhivă) (Getty Images)
Redacţia
23.09.2024

Armata israeliană a cerut, luni, locuitorilor din sudul Libanului să evacueze imediat casele şi alte clădiri în care Hezbollah depozitează arme şi a declarat că desfăşoară „lovituri ample” împotriva grupului militant, transmite AP News.

Acesta a fost primul avertisment de acest fel în aproape un an de conflict în continuă escaladare şi a venit după un schimb de focuri deosebit de intens duminică. Hezbollah a lansat aproximativ 150 de rachete şi drone în nordul Israelului ca represalii la loviturile care au ucis un comandant de top şi zeci de luptători.

Escaladarea atacurilor şi contraatacurilor a stârnit temeri cu privire la un război total, chiar dacă Israelul continuă să lupte cu Hamas-ul palestinian din Gaza şi încearcă să readucă acasă zeci de ostatici luaţi în atacul Hamas din 7 octombrie. Hezbollah a promis că îşi va continua loviturile în semn de solidaritate cu palestinienii şi cu Hamas, o grupare militantă sprijinită de Iran, în timp ce Israelul afirmă că este hotărât să readucă liniştea la graniţă.

Un oficial militar israelian a declarat că Israelul se concentrează pe operaţiuni aeriene şi nu are planuri deocamdată pentru o operaţiune terestră. Oficialul, care a vorbit sub rezerva anonimatului în conformitate cu reglementările, a declarat că loviturile sunt menite să limiteze capacitatea Hezbollah de a lansa mai multe lovituri în Israel.

Mass-media libaneză a raportat că locuitorii au primit mesaje text prin care li se cerea să se îndepărteze, până la noi ordine, de orice clădire în care Hezbollah depozitează arme.

„Dacă vă aflaţi într-o clădire care adăposteşte arme pentru Hezbollah, îndepărtaţi-vă de sat până la noi ordine”, se arată în mesajul în arabă, potrivit presei libaneze.

Încă nu este clar câţi oameni vor fi afectaţi de ordinele israeliene. Comunităţile de pe ambele părţi ale frontierei s-au golit în mare parte din cauza schimburilor de focuri aproape zilnice.

Israelul a acuzat Hezbollah că a transformat comunităţi întregi din sud în baze militante, cu lansatoare de rachete ascunse şi alte infrastructuri. Acest lucru l-ar putea determina să desfăşoare o campanie de bombardament deosebit de intensă, chiar dacă nu se deplasează forţe terestre.

Armata a declarat că a vizat mai mult de 150 de locaţii ale militanţilor luni dimineaţă. Locuitorii din diferite sate din sudul Libanului au postat pe reţelele de socializare fotografii cu lovituri aeriene şi coloane mari de fum. Agenţia naţională de ştiri de stat a raportat, de asemenea, atacuri aeriene asupra unor zone.

Vineri, un atac aerian israelian asupra unei suburbii din Beirut a ucis un comandant militar de top al Hezbollah şi mai mult de 10 luptători, precum şi zeci de civili, inclusiv femei şi copii.

Săptămâna trecută, mii de dispozitive de comunicaţii, utilizate în principal de membrii Hezbollah, au explodat în diferite părţi ale Libanului, omorând 39 de persoane şi rănind aproape 3.000. Libanul a învinuit Israelul pentru aceste atacuri, însă Israelul nu a confirmat nici nu a infirmat responsabilitatea sa.

Luptele au ucis sute de persoane în Liban, zeci în Israel şi au dus la strămutarea a zeci de mii de persoane de ambele părţi ale frontierei. De asemenea, au provocat incendii de pădure care au distrus agricultura şi au marcat peisajul.

Israelul a promis să îndepărteze Hezbollah de la graniţă, astfel încât cetăţenii săi să se poată întoarce la casele lor, afirmând că preferă să facă acest lucru pe cale diplomatică, dar este dispus să folosească forţa. Hezbollah a declarat că îşi va continua atacurile până când va exista o încetare a focului în Gaza, dar acest lucru pare din ce în ce mai greu de realizat pe măsură ce războiul se apropie de un an de la declanşare.

Reamintim că la 7 octombrie, în urmă cu aproape un an, militanţii conduşi de Hamas au pătruns în sudul Israelului la 7 octombrie, ucigând aproximativ 1.200 de persoane, majoritatea civili, şi răpind aproximativ 250. Aproximativ 100 de prizonieri sunt încă reţinuţi în Gaza, o treime dintre aceştia fiind consideraţi morţi, după ce majoritatea celorlalţi au fost eliberaţi în timpul unei încetări a focului de o săptămână în noiembrie.

Ofensiva Israelului a ucis peste 41.000 de palestinieni, potrivit Ministerului Sănătăţii din Gaza, care nu face diferenţa între civili şi combatanţi în bilanţul său. Acesta afirmă că femeile şi copiii reprezintă puţin peste jumătate dintre cei ucişi. Israelul susţine că a ucis peste 17.000 de militanţi, fără a furniza dovezi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor