Zelenski vizitează o fabrică de muniţii din Pennsylvania: "Vă mulţumim. Şi avem nevoie de mai mult"

Preşedintele Volodimir Zelenski a vizitat o fabrică de muniţie care produce obuze de artilerie de 155 mm, în Pennsylvania, 23 septembrie 2024 (Screenshot - X / Warr Correspondent)
Redacţia
23.09.2024

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a vizitat, duminică, fabrica de muniţii din Pennsylvania, SUA, care produce una dintre cele mai importante muniţii necesare pentru lupta ţării sale de a respinge forţele terestre ruse.

Zelenski le-a mulţumit lucrătorilor care produc una dintre cele mai importante muniţii necesare pentru lupta ţării sale împotriva forţelor terestre ruse.

Reprezentantul Matt Cartwright, un democrat care a fost printre cei care s-au întâlnit cu Zelenski la fabrica de muniţii a armatei din Scranton, a declarat că preşedintele a avut un mesaj simplu: „Vă mulţumim. Şi avem nevoie de mai mult”.

Uzina din Scranton este una dintre puţinele din SUA care fabrică obuze de artilerie de 155 mm şi a crescut producţia în ultimul an. Ucraina a primit deja mai mult de 3 milioane de astfel de proiectile din partea SUA.

Cu acest prilej, liderul ucrainean şi-a exprimat recunoştinţa faţă de toţi angajaţii de la uzină.

„În locuri ca acesta poţi simţi cu adevărat că lumea democratică poate prevala. Mulţumesc oamenilor ca aceştia - în Ucraina, în America şi în toate ţările partenere - care lucrează neobosit pentru a se asigura că viaţa este protejată”, a scris el pe X.

Zelenski urmează să aibă o săptămână încărcată în Statele Unite. El va lua cuvântul marţi şi miercuri la reuniunea anuală a Adunării Generale a ONU de la New York şi apoi se va deplasa la Washington pentru discuţii, joi, cu preşedintele Joe Biden şi vicepreşedintele Kamala Harris, încercând să consolideze sprijinul pentru Ucraina.

Zona din jurul fabricii de muniţii a fost izolată încă de duminică dimineaţa, cu camioane de la serviciul municipal de salubritate poziţionate de-a lungul mai multor baraje rutiere şi o prezenţă foarte puternică a poliţiei municipale, regionale şi de stat, inclusiv a poliţiştilor călare.

În timp ce coloana mare de maşini a lui Zelenski se îndrepta spre uzina de muniţii după-amiază, un mic contingent de susţinători care fluturau steaguri ucrainene s-au adunat în apropiere pentru a-şi arăta aprecierea pentru vizita sa.

„Este regretabil că avem nevoie de o astfel de uzină, dar este aici şi este aici pentru a proteja lumea. Şi simt cu tărie acest lucru”, a declarat Vera Kowal Krewson, o americancă de origine ucraineană din prima generaţie, care s-a numărat printre cei care au întâmpinat cortegiul lui Zelenski.

Ea a spus că mulţi dintre părinţii prietenilor ei au lucrat în fabrica de muniţii şi a numit vizita lui Zelenski „un lucru minunat”.

Laryssa Salak, în vârstă de 60 de ani, ai cărei părinţi au emigrat, de asemenea, din Ucraina, a declarat că se bucură că Zelenski a venit să le mulţumească muncitorilor. Ea a spus că este supărată de faptul că finanţarea apărării Ucrainei i-a divizat pe americani şi că chiar şi unii dintre prietenii ei se opun sprijinului, spunând că banii ar trebui să meargă mai degrabă pentru a-i ajuta pe americani.

„Dar ei nu înţeleg că acei bani nu merg direct în Ucraina. Se duc la fabricile americane care produc, ca aici, muniţie. Deci banii ajung şi la muncitorii americani. Şi mulţi oameni nu înţeleg asta”, a spus Salak.

Proiectilele de 155 mm fabricate în fabrica din Scranton sunt utilizate în sistemele de obuziere, care sunt tunuri mari remorcate cu ţevi lungi care pot trage în diferite unghiuri. Obuzierele pot lovi ţinte aflate la o distanţă cuprinsă între 24 şi 32 de kilometri şi sunt foarte apreciate de forţele terestre pentru a doborî ţintele inamice de la o distanţă protejată.

Întrucât războiul a intrat în cel de-al treilea an, Zelenski a făcut presiuni asupra SUA pentru a obţine permisiunea de a utiliza sisteme de rachete cu rază mai mare de acţiune pentru a trage mai adânc în interiorul Rusiei.

Până în prezent, el nu a convins Pentagonul sau Casa Albă să relaxeze aceste restricţii. Departamentul american al Apărării a subliniat faptul că Ucraina poate deja să lovească Moscova cu drone produse în Ucraina şi există ezitări cu privire la implicaţiile strategice ale unei rachete produse în SUA care ar putea lovi capitala rusă.

Preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat că Rusia ar fi „în război” cu Statele Unite şi cu aliaţii săi din NATO dacă ar permite Ucrainei să utilizeze arme cu rază lungă de acţiune.

La un moment dat în timpul războiului, Ucraina trăgea între 6.000 şi 8.000 de obuze de 155 mm pe zi. Acest ritm a început să epuizeze stocurile SUA şi a stârnit îngrijorarea că nivelul disponibil nu este suficient pentru a susţine nevoile militare ale SUA în cazul izbucnirii unui alt război convenţional major, cum ar fi un potenţial conflict asupra Taiwanului.

Ca răspuns, SUA au investit în repornirea liniilor de producţie şi produc în prezent peste 40.000 de cartuşe de 155 mm pe lună, cu planuri de a ajunge la 100.000 de cartuşe pe lună.

Doi dintre liderii Pentagonului care au promovat această creştere a producţiei - Doug Bush, secretar adjunct al armatei pentru achiziţii, logistică şi tehnologie şi Bill Laplante, principalul cumpărător de arme al Pentagonului - urmau să se alăture lui Zelenski la uzină. Josh Shapiro, guvernatorul democrat al Pennsylvaniei, s-a alăturat, de asemenea, preşedintelui ucrainean.

Gloanţele de 155 mm sunt doar unul dintre numeroasele sisteme de muniţie, rachete, apărare aeriană şi arme avansate pe care SUA le-au furnizat Ucrainei - de la gloanţe pentru arme de calibru mic până la avioane de luptă avansate F-16. Statele Unite au fost cel mai mare donator al Ucrainei, furnizând peste 56 de miliarde USD din cele peste 106 miliarde USD pe care NATO şi ţările partenere le-au strâns pentru a ajuta la apărarea Ucrainei.

Chiar dacă Ucraina nu este membră a NATO, angajamentul faţă de apărarea sa este considerat de multe dintre naţiunile europene drept o necesitate pentru a-l împiedica pe Putin să continue agresiunea militară care ar putea ameninţa ţările limitrofe membre ale NATO şi ar putea duce la un conflict mult mai mare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor