Liban - mii de persoane rănite, opt morţi după un val de explozii de pagere care au ţintit membrii Hezbollah

Ambulanţe în Beirut, ducând la spital victime ale unui val de pagere care au explodat, ţintind membrii grupării Hezbollah (AFP/Getty)
Redacţia
17.09.2024

Cel puţin opt persoane au fost ucise şi alte 2.750, inclusiv luptători Hezbollah, medici şi trimisul Iranului la Beirut, au fost rănite marţi, când pagerele pe care le folosesc pentru a comunica au explodat în Liban, au declarat surse de securitate şi ministrul libanez al Sănătăţii.

Ministrul libanez al Informaţiilor, Ziad Makary, citat de Reuters, a declarat că guvernul a condamnat detonarea pagerelor drept o „agresiune israeliană”. Hezbollah a acuzat, de asemenea, Israelul pentru exploziile pagerelor şi a declarat că acesta va primi „pedeapsa meritată”.

Armata israeliană a refuzat să comenteze evenimentele.

Un oficial Hezbollah, vorbind sub rezerva anonimatului, a declarat că detonarea pagerelor a fost „cea mai mare încălcare a securităţii” la care a fost supus grupul în aproape un an de conflict cu Israelul.

Israelul şi organizaţia Hezbollah, susţinută de Iran, sunt angajate într-un război transfrontalier de la izbucnirea războiului din Gaza în octombrie anul trecut, în cea mai gravă escaladare de acest fel din ultimii ani.

Hezbollah a confirmat într-o declaraţie moartea a cel puţin trei persoane, inclusiv doi dintre luptătorii săi. A treia persoană ucisă a fost o fată, a precizat organizaţia, adăugând că se desfăşoară o anchetă privind cauzele exploziilor.

Şeful Hezbollah, Sayyed Hassan Nasrallah, nu a fost rănit în explozii, a declarat grupul.

Valul de explozii a durat aproximativ o oră după detonările iniţiale, care au avut loc în jurul orei locale 15:45 (13:45 GMT). Nu a fost imediat clar cum au fost detonate dispozitivele.

Ministerul libanez de Externe a descris exploziile drept o „escaladare israeliană periculoasă şi deliberată”, despre care a spus că a fost „însoţită de ameninţări israeliene de extindere a războiului către Liban pe scară largă”.

Forţele de securitate internă libaneze au declarat că o serie de dispozitive de comunicaţii fără fir au fost detonate în Liban, în special în suburbiile sudice ale Beirutului, un bastion al grupării Hezbollah.

Pagerele care au fost detonate erau ultimul model adus de Hezbollah în ultimele luni, au afirmat trei surse de securitate.

Ministrul libanez al Sănătăţii, Firass Abiad, a declarat că 2.750 de persoane au fost rănite în explozii, dintre care 200 în stare critică.

Printre mulţi dintre cei răniţi se numără luptători Hezbollah care sunt fiii unor oficiali de rang înalt ai grupării armate, au declarat două surse de securitate pentru Reuters.

Unul dintre luptătorii ucişi a fost fiul unui membru Hezbollah al parlamentului libanez, Ali Ammar, au menţionat acestea.

Ambasadorul Iranului în Liban, Mojtaba Amani, a suferit o „rană superficială” în explozia unui pager şi este în prezent sub observaţie în spital, a declarat agenţia de ştiri semioficială iraniană Fars.

Guvernul israelian nu a declarat nimic cu privire la explozii.

Mai devreme, marţi, agenţia de securitate internă a Israelului a declarat că a dejucat un complot al grupării militante libaneze Hezbollah de a asasina un fost oficial de rang înalt din domeniul apărării în următoarele zile.

Agenţia Shin Bet, care nu a numit oficialul, a transmis într-o declaraţie că a confiscat un dispozitiv exploziv ataşat la un sistem de detonare la distanţă, folosind un telefon mobil şi o cameră pe care Hezbollah plănuise să le opereze din Liban.

Shin Bet a declarat că tentativa de atac a fost similară cu un complot al Hezbollah dejucat la Tel Aviv în urmă cu un an, fără a oferi detalii suplimentare.

Hezbollah a declarat că doreşte să evite un conflict total cu Israelul, dar că numai o încetare a războiului din Gaza va opri confruntările transfrontaliere. Eforturile de încetare a focului în Gaza rămân în impas după luni de discuţii mediate de Qatar, Egipt şi Statele Unite.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor