Ambasadorul iranian în Liban şi-a pierdut un ochi în urma atacului cu pagere explozive

Ambulanţe ducând la spitalele libaneze victimele atacului cu pagere, Liban, septembrie 2024 (Anadolu via Getty Images)
Redacţia
19.09.2024

Ambasadorul iranian în Liban, Mojtaba Amani, transporta unul dintre pagerele care au explodat, provocându-i pierderea unui ochi şi răni grave la celălalt; starea sa este suficient de critică pentru a necesita transferul înapoi în Iran pentru tratament suplimentar.

Ambasadorul iranian în Liban, Mojtaba Amani, a pierdut un ochi şi a suferit răni grave la celălalt când un pager pe care îl transporta a explodat în timpul unei serii de explozii care au lovit Libanul şi Siria marţi, a relatat miercuri mass media americană.

Citând două surse din cadrul Gardienilor Revoluţiei din Iran, raportul a precizat că starea lui Amani este mai gravă decât s-a dezvăluit public, ceea ce a dus la transferul său în Iran pentru tratament medical suplimentar.

Imaginile difuzate de presa iraniană au arătat scene haotice în Liban, ambasadorul fiind transportat de urgenţă la un spital din Beirut, cu ochiul bandajat şi cămaşa pătată cu sânge.

Ministrul iranian de Externe, Abbas Araghchi, a condamnat atacul şi, în cadrul discuţiilor cu omologul său libanez, şi-a exprimat disponibilitatea Teheranului de a transfera ambasadorul şi alţi răniţi pentru îngrijiri suplimentare, dacă este necesar.

Rapoartele iraniene au indicat că două dintre gărzile de corp ale lui Amani au fost, de asemenea, rănite, deoarece şi acestea purtau pagere.

Una dintre gărzi a declarat că dispozitivele au emis un sunet cu 10 secunde înainte de a exploda, determinându-i pe unii să le examineze, ceea ce a dus la răni grave.

Presa americană a consultat, de asemenea, experţi în securitate cibernetică, care au analizat imaginile cu exploziile şi au stabilit că pagerele au fost modificate special pentru a crea „explozii chirurgicale”.

Atacul a vizat o vulnerabilitate cheie în operaţiunile Hezbollah - comunicarea între membrii săi. Liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, a limitat recent utilizarea telefoanelor mobile din cauza temerilor legate de spionajul israelian, făcând din pagere principala metodă de comunicare a grupului.

Israelul nu a revendicat exploziile, care au ucis cel puţin nouă persoane. Ministerul Sănătăţii din Liban a raportat iniţial aproximativ 4 000 de răniţi, dintre care 400 în stare gravă, dar ulterior a revizuit cifrele la 2.800 de răniţi, dintre care 200 în stare gravă.

Oficialii israelieni cred că Hezbollah se va răzbuna pentru lovitura semnificativă primită de grup şi se pregătesc pentru o potenţială escaladare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor