FBI: Trump a fost ţinta a ceea ce „pare a fi o tentativă de asasinat” la clubul său de golf din Florida

Donald Trump (Samira Bouaou/The Epoch Times)
Redacţia
16.09.2024

Donald Trump a fost ţinta a ceea ce FBI a declarat că „pare a fi o tentativă de asasinat” la clubul său de golf din West Palm Beach, Florida, duminică, la doar nouă săptămâni după ce candidatul republican la alegerile prezidenţiale a supravieţuit unui alt atentat la viaţa sa, transmite AP News.

Fostul preşedinte a declarat că este bine şi în siguranţă, iar autorităţile au reţinut un bărbat.

Agenţii Serviciului Secret al SUA aflaţi la câteva găuri mai sus de locul unde juca Trump au observat ţeava unei puşti de tip AK care ieşea prin tufişurile ce delimitează terenul, la aproximativ 400 de metri distanţă.

Un agent a tras, iar bărbatul a aruncat puşca şi a fugit într-un SUV, lăsând arma în urmă împreună cu două rucsacuri, o lunetă folosită pentru ţintire şi o cameră GoPro, a declarat şeriful comitatului Palm Beach, Ric Bradshaw. Bărbatul a fost oprit ulterior de forţele de ordine dintr-un comitat vecin.

Citiți și FBI susţine că atacatorul a petrecut luni întregi căutând o ţintă, apoi s-a hotărât asupra lui Trump

Acesta a fost cel mai recent moment tulburător dintr-un an de campanie marcat de o agitaţie fără precedent. Pe 13 iulie, Trump a fost împuşcat în timpul unui miting în Butler, Pennsylvania, iar un glonţ i-a zgâriat urechea. Opt zile mai târziu, preşedintele democrat Joe Biden s-a retras din cursă, permiţându-i vicepreşedintelui Kamala Harris să devină candidatul partidului.

Totodată, incidentul a generat noi întrebări despre operaţiunile de protecţie ale Secret Service, după eşecurile recunoscute ale agenţiei în prevenirea tentativei de asasinat din această vară.

Potrivit şerifului comitatului Martin, William Snyder, bărbatul care a fost reţinut avea un comportament calm, impasibil şi a arătat puţine emoţii atunci când a fost oprit.

„El nu a întrebat niciodată: 'Despre ce este vorba?'. Era evident - forţe de ordine cu arme, lumini albastre, multe se întâmplau. Nu a pus nicio întrebare”, a declarat Snyder.

Citiți și Un grup de supraveghere acuză FBI că ascunde înregistrări despre tentativa de asasinare a lui Trump

Într-un e-mail către susţinători, Trump a spus: "Au fost focuri de armă în apropierea mea, dar înainte ca zvonurile să înceapă să scape de sub control, am vrut să auziţi asta mai întâi: SUNT ÎN SIGURANŢĂ ŞI BINE!"

"Nimic nu mă va opri. Nu mă voi preda NICIODATĂ!'", a mai scris el.

Fostul preşedinte s-a întors la Mar-a-Lago, clubul său privat din Palm Beach, unde locuieşte - potrivit unei persoane familiarizate cu activitatea lui Trump, care nu a fost autorizată să le discute public şi a vorbit sub condiţia anonimatului.

Nu a fost imediat clar cum va afecta această evoluţie programul său sau dinamica campaniei. Trump urma să vorbească din Florida despre criptomonede în direct luni seară pe site-ul de socializare X şi avea programate opriri marţi şi miercuri în Michigan şi pe Long Island din New York.

Un e-mail către angajaţii campaniei lui Trump spunea:

„Vă cerem să rămâneţi vigilenţi în ceea ce priveşte intrările şi ieşirile zilnice. Pe măsură ce intrăm în ultimele 50 de zile ale campaniei preşedintelui Trump, trebuie să ne amintim că vom putea salva America de cei care încearcă să o distrugă doar lucrând împreună ca o singură echipă”.

Citiți și Primul glonţ care l-a lovit pe autorul atentatului asupra lui Trump a venit de la un poliţist local, nu de la Serviciile Secrete

Biden şi Harris au fost informaţi cu privire la acest subiect şi fiecare a emis o declaraţie de condamnare a violenţei politice. Harris a adăugat că a fost „profund tulburată” de evenimentele din această zi şi că „trebuie să ne facem cu toţii datoria pentru a ne asigura că acest incident nu va conduce la mai multă violenţă”.

Biden a declarat că şi-a instruit echipa să se asigure că Secret Service „dispune de toate resursele, capacităţile şi măsurile de protecţie necesare pentru a asigura siguranţa continuă a fostului preşedinte”.

În perioada următoare, Trump s-a întâlnit cu aliaţii săi, inclusiv cu vicepreşedintele său - senatorul JD Vance din Ohio, senatorul Lindsey Graham din Carolina de Sud şi mai mulţi prezentatori Fox News. Preşedintele Camerei Reprezentanţilor, Mike Johnson, a declarat că a petrecut câteva ore cu Trump şi l-a considerat „de neoprit”.

Sean Hannity, gazda Fox News, a povestit în direct conversaţia sa cu partenerul de golf al fostului preşedinte, Steve Witkoff.

Citiți și Măsuri stricte de securitate: Trump va fi protejat cu sticlă antiglonţ la mitingurile în aer liber

Se aflau pe gaura a cincea şi erau pe punctul de a merge să bage mingea când au auzit un „pop pop, pop pop”. În câteva secunde, a spus Witkoff, agenţii Secret Service „s-au năpustit” asupra lui Trump şi „l-au acoperit” pentru a-l proteja.

Trump s-a întors în Florida în acest weekend, după un turneu pe Coasta de Vest care a inclus un miting vineri seara în Las Vegas şi o strângere de fonduri în Utah. Campania sa nu a anunţat niciun plan public pentru Trump duminică. El îşi petrece adesea dimineaţa jucând golf.

De la tentativa de asasinat din iulie, Trump a sporit măsurile de securitate. Atunci când se află la Trump Tower din New York, camioanele de gunoi parcate au format un zid în afara clădirii. La mitingurile în aer liber, el vorbeşte acum din spatele unui geam antiglonţ.

Terenul de golf din Florida a fost parţial închis pentru Trump în timp ce acesta juca, dar există mai multe zone în jurul perimetrului proprietăţii unde jucătorii de golf sunt vizibili de pe linia gardului. Agenţii şi ofiţerii Secret Service aflaţi în cărucioare de golf şi pe ATV-uri securizează, în general, zona cu câteva găuri în faţa şi în spatele lui Trump. De asemenea, agenţii aduc de obicei un vehicul blindat pe teren pentru a-l adăposti rapid pe Trump în cazul în care apare o ameninţare.

Şeriful comitatului Palm Beach a declarat că întregul teren de golf ar fi fost împânzit de forţele de ordine dacă Trump ar fi fost preşedinte, dar pentru că nu este, „securitatea este limitată la zonele pe care Secret Service le consideră posibile”.

Citiți și Detalii explozive privind atentatul asupra lui Trump: Poliţia furioasă şi avertismente ignorate de lunetişti

„Mi-aş imagina că data viitoare când va veni pe terenul de golf, probabil vor fi ceva mai mulţi oameni în jurul perimetrului. Dar Secret Service a făcut exact ceea ce trebuia să facă”, a spus Bradshaw.

Duminică târziu, Trump a postat un mesaj pe reţelele de socializare în care mulţumeşte Serviciului Secret şi forţelor de ordine pentru că l-au ţinut în siguranţă, numindu-i „patrioţi curajoşi şi dedicaţi”, adăugând că a fost „cu siguranţă o zi interesantă!”.

El urma să fie informat personal luni de către directorul interimar al Secret Service, Ronald Rowe, cu privire la ancheta privind tentativa de asasinat, potrivit unei persoane familiarizate cu planul de informare care nu a fost autorizată să vorbească public.

Foştii preşedinţi şi soţiile acestora beneficiază de protecţie din partea Secret Service pe viaţă, însă securitatea în jurul foştilor preşedinţi variază în funcţie de nivelul ameninţărilor şi de expunerea la acestea, cele mai dure măsuri fiind luate de obicei imediat după ce aceştia părăsesc funcţia.

Citiți și Lunetist al Serviciului Secret avertizează că urmează o nouă tentativă de asasinare a lui Trump

Detaşamentul de protecţie al lui Trump a fost mai mare decât al altor foşti preşedinţi din cauza vizibilităţii sale ridicate şi a campaniei sale de a aspira din nou la Casa Albă.

Cine este bărbatul reţinut de forţele de ordine

Bărbatul reţinut este Ryan Routh, au declarat pentru AP trei oficiali din cadrul forţelor de ordine. Oficialii care l-au identificat pe suspect au vorbit sub rezerva anonimatului deoarece nu erau autorizaţi să discute despre ancheta în curs.

Înregistrările arată că Routh, în vârstă de 58 de ani, a locuit în Carolina de Nord pentru cea mai mare parte a vieţii sale înainte de a se muta în Hawaii în 2018. În 2020, el a făcut o postare pe reţelele de socializare susţinând realegerea lui Trump, dar în anii mai recenţi postările sale au exprimat sprijin pentru Biden şi Harris.

Citiți și Conrad Black: Toate asasinatele prezidenţiale din SUA ar fi putut fi evitate cu uşurinţă

Routh a încercat să recruteze soldaţi afgani care fugeau de talibani pentru a lupta în Ucraina şi a petrecut câteva luni în această ţară, potrivit unui interviu acordat New York Times anul trecut.

FBI conducea ancheta şi lucra pentru a determina orice motiv. Procurorul general Merrick Garland primea periodic informaţii actualizate. Agenţi ai Biroului pentru Alcool, Tutun, Arme de Foc şi Explozivi contribuiau la anchetă.

„FBI a răspuns la West Palm Beach Florida şi investighează ceea ce pare a fi o tentativă de asasinare a fostului preşedinte Trump”, a declarat biroul.

Guvernatorul Floridei, republicanul Ron DeSantis, a declarat că statul va face propria anchetă, postând pe X că: „Oamenii merită să afle adevărul despre presupusul asasin şi cum a reuşit să se apropie la mai puţin de 500 de metri de fostul preşedinte şi actualul candidat al Partidului Republican”.

Reporterii de ştiri nu au fost cu Trump duminică. Contrar tradiţiei, campania lui Trump nu a aranjat ca un grup de reporteri să călătorească cu el, aşa cum se obişnuieşte pentru candidaţii principalelor partide şi pentru preşedinte. Harris nu are un grup de protecţie în permanenţă, dar permite reporterilor să călătorească cu ea la evenimentele publice.

Citiți și Un bărbat înarmat a deschis focul asupra lui Trump la un miting electoral. Fostul preşedinte a fost rănit

Snyder, şeriful comitatului Martin, a declarat că suspectul a fost prins la câteva minute după ce FBI, Secret Service şi biroul şerifului din comitatul Palm Beach au emis un „BOLO foarte urgent”, adică un avertisment de tip „fiţi pe fază”.

Snyder a declarat că adjuncţii săi „au împânzit imediat” partea nordică a autostrăzii I-95 spre nord şi „am prins maşina, am oprit-o în siguranţă şi am reţinut şoferul”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor