Detalii explozive privind atentatul asupra lui Trump: Poliţia furioasă şi avertismente ignorate de lunetişti

Thomas Crooks ucis de serviciile de securitate dupa tentativa de asasinare asupra lui Trump (YouTube Screenshot)
Redacţia
09.08.2024

Poliţia locală din Pennsylvania s-a plâns în momentele de după tentativa de asasinat asupra lui Donald Trump de luna trecută că a avertizat Serviciul Secret al SUA cu câteva zile înainte că depozitul în care era poziţionat trăgătorul avea nevoie de protecţie, potrivit unor noi înregistrări video obţinute de Wall Street Journal (WSJ).

"Le-am spus că trebuie să trimită oameni aici... Le-am spus asta marţi. Am vorbit cu cei de la Secret Service. Mi-au spus: 'Da, nicio problemă. Vom trimite oameni aici'", a declarat un ofiţer din Butler Township în înregistrările audio surprinse de bodycamera sa.

Înregistrarea oferă o imagine mai cuprinzătoare a furiei şi frustrării din 13 iulie, la câteva momente după ce Thomas Matthew Crooks a reuşit să tragă opt focuri de armă asupra fostului preşedinte cu o puşcă de asalt de tip AR. Un spectator a fost ucis, alţi doi au fost răniţi, iar lui Trump i-a trecut glonţul pe lângă ureche, rănindu-l. WSJ a obţinut joi înregistrările video în baza unei cereri de documente publice.

Într-unul dintre videoclipuri, un ofiţer de poliţie se referă la un moment dat la un individ suspect care a fost pierdut de autorităţi. Ofiţerul neidentificat face referire la "un domn cu faţa plată pe care îl căutam mai devreme. El îi speria pe oameni".

Relatarea ofiţerului, transmisă prin radio, a fost surprinsă de una dintre camerele de corp (bodycam).

"Urmărea oamenii în pădure, lângă turnul de apă. Nu sunt sigur dacă este sau nu domnul de jos."

La aproximativ 10 minute după împuşcături, un alt ofiţer, ajuns la depozit, i-a spus unui coleg:

"Am crezut că voi sunteţi pe acoperiş. Am crezut că aţi fost voi. Am crezut că aţi fost voi".

"Nu", a venit răspunsul, cu explicaţia că niciun ofiţer nu era pe acoperiş.

"What the f-ck! De ce nu am fost pe acoperiş? De ce nu am fost?", a răspuns ofiţerul frustrat.

Oficiali federali de aplicare a legii au declarat că Secret Service a crezut că ofiţerii locali de aplicare a legii, inclusiv lunetiştii de la Unitatea de Servicii de Urgenţă din Butler County, ar fi trebuit să asigure securitatea clădirii din care a tras Crooks.

O înregistrare video arată cum un ofiţer de patrulare ridică un alt ofiţer, care îl vede pe Crooks şi apoi cade la pământ.

Cu toate acestea, un oficial local din cadrul forţelor de ordine implicat în planificarea evenimentului a declarat anterior că şefii echipei tactice au transmis Serviciului Secret în timpul vizitei că lunetiştii săi vor fi în interiorul clădirii, la etajul al doilea.

Echipa din Butler nu a dorit ca lunetiştii să se afle pe acoperiş deoarece ar fi fost expuşi la temperaturi de peste 90 de grade pe tot parcursul zilei, a declarat oficialul. De asemenea, acoperişul înclinat ar fi întunecat unele dintre punctele de observaţie ale lunetiştilor, a menţionat el.

În ziua mitingului, Secret Service a avut o interacţiune limitată cu poliţia locală, inclusiv cu Unitatea de Servicii de Urgenţă din Butler County, a declarat oficialul.

Locotenentul Matthew Pearson de la Poliţia din Butler Township a refuzat joi să dezvăluie numele ofiţerilor din spatele bodycam, invocând o anchetă în desfăşurare din care fac parte.

"Poliţia din Butler Township cooperează cu o anchetă internă a Secret Service, aşa că nu putem comenta în acest moment", a declarat Pearson.

Un purtător de cuvânt al Secret Service a afirmat că agenţia examinează înregistrările camerelor corporale de la mitingul din 13 iulie şi actualizează procedurile pentru "a se asigura că o tragedie ca aceasta nu se va mai repeta niciodată".

"U.S. Secret Service apreciază partenerii noştri locali de aplicare a legii, care au acţionat cu curaj în timp ce au lucrat pentru a localiza trăgătorul în acea zi", a declarat purtătorul de cuvânt al Secret Service, Anthony Guglielmi.

Vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, directorul interimar al Secret Service, Ronald Rowe, a declarat că "ar fi trebuit să avem mai multă prezenţă" în clădire, care se afla chiar în afara perimetrului securizat pe care agenţii l-au stabilit pentru miting.

"Acesta a fost un eşec al Secret Service. Acea linie a acoperişului ar fi trebuit să fie acoperită. Ar fi trebuit să avem o supraveghere mai bună", a spus el.

O altă înregistrare de pe bodycam arată momentul în care un ofiţer îl observă pe Crooks pe acoperişul clădirii cu puţin peste 30 de secunde înainte de împuşcături. Ofiţerii s-au deplasat la clădire în urma unor apeluri radio de la forţele de ordine care anunţau că Matthew Crooks a fost văzut cu un rucsac în apropierea locaţiei.

Înregistrarea video arată cum ofiţerul de patrulare este urcat pe acoperiş de un alt ofiţer de poliţie, apoi alunecă rapid înapoi în jos după ce îl vede pe Crooks.

"Este înarmat. L-am văzut. Este culcat la pământ", a transmis poliţistul prin radio câteva secunde mai târziu, potrivit transcrierii apelurilor radio furnizate de oficialul local de aplicare a legii.

"S-a întors şi eu am căzut", îi spune poliţistul unui coleg mai târziu în înregistrarea video.

Ofiţerul aleargă apoi spre partea laterală a clădirii, salutând alţi ofiţeri înainte de a se întoarce la maşina sa de poliţie pentru a lua o puşcă.

"Atât de aproape, frate. Omule, s-a întors spre mine", spune ofiţerul în timp ce alte forţe de ordine ajung la faţa locului.

Ulterior, ofiţerul îl descrie pe Crooks, spunând că are ochelari de vedere, păr lung şi "mag s—", probabil o referire la încărcătoare de arme.

"Este întins pe jos, întins, cu rucsacul lângă el", spune poliţistul.

În timp ce ceilalţi ofiţeri se îndreaptă spre acoperiş, acesta avertizează: "Aveţi grijă, pentru că poate să vină direct peste voi acolo".

Pe tot parcursul mitingului, activitatea forţelor de ordine a fost îngreunată de probleme de comunicare, susţin reprezentanţii forţelor de ordine. Recepţia radio a fost slabă şi nu a existat un canal de comunicare uniform pentru întreaga forţă de securitate a evenimentului, o coaliţie care a inclus agenţii de stat, locale şi federale, potrivit oficialilor. În schimb, majoritatea ofiţerilor au putut comunica prin radio doar cu membrii propriei agenţii, au declarat oficialii, dar nu şi direct cu Secret Service.

De asemenea, agenţii Secret Service nu se aflau într-un post de comandă înfiinţat de poliţia locală înaintea mitingului, au declarat oficialii, ceea ce înseamnă că informaţiile critice nu au putut ajunge cu uşurinţă la agenţia care îl protejează pe fostul preşedinte. În unele cazuri, informaţiile au trebuit să fie transmise de trei ori înainte de a ajunge la agenţii Secret Service, a precizat oficialul local din cadrul forţelor de ordine.

O înregistrare video îl arată pe ofiţerul care l-a văzut prima dată pe Crooks pe acoperiş întorcându-se în clădire după împuşcături şi escaladând din nou acoperişul, de data aceasta întâlnind ofiţeri tactici care stăteau deasupra corpului lui Crooks. Ofiţerul a declarat că a încercat să transmită prin radio o alertă către ceilalţi ofiţeri.

"Amice, strigam: 'Pe acoperiş!'. Eraţi pe aceeaşi frecvenţă?", spune ofiţerul.

Aproape de finalul unei înregistrări video, un ofiţer din unitatea tactică se referă la rapoartele radio despre Crooks care se plimba în afara perimetrului mitingului.

"Sunt al naibii de supărat", spune ofiţerul în timp ce se plimbă înainte şi înapoi pe acoperiş, lângă corpul însângerat al lui Crooks. "Nu l-am putut găsi".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor