"Evident că este doar idioţenia unui bătrân" - Putin şochează cu o cerere mai puţin obişnuită
Preşedintele Rusiei Vladimir Putin a şocat kremlinologii cerându-i celui mai înalt preot al ţării „să-i graveze iniţialele” pe lanţurile crucilor purtate de soldaţi.
Până de curând, Putin a insistat, cel puţin public, că nu îşi doreşte un cult al personalităţii sale dar acum pare să se fi schimbat la 180 de grade.
La conferinţa sa anuală de presă de luna trecută, Putin a dat din cap cu o faţă serioasă şi s-a lăudat cu îmbunătăţirea abilităţilor sale – i-a plăcut să vorbească despre sine mai mult ca niciodată. Buzele i s-au strâns într-o grimasa acră, iar el s-a descris spunând: „Acum glumesc mai puţin şi aproape că am încetat să mai râd”.
Putin cel serios a vorbit despre război chiar şi de Crăciunul Ortodox pe rit vechi, care cade în luna ianuarie. Kremlinul a informat ruşii că Putin i-a cerut celui mai înalt preot al ţării „să-i graveze iniţialele” pe lanţurile crucilor purtate de soldaţi.
„Iată cruci, precum şi alte icoane pectorale, cu imaginea marelui duce Vladimir, egalul apostolilor, întemeietorul Rusiei noastre, a statului nostru, cel care a apărat patria noastră cu sabia în mână şi care acum este şi un simbol al adunării ţărilor ruse. Dar, în plus, el este şi patronul vostru ceresc”, a spus Patriarhul Chiril, referindu-se la Putin.
„Aşadar, cred că acest lucru va fi cu atât mai înţeles şi plăcut pentru toţi soldaţii care vor primi aceste imagini”, a continuat Chiril, înainte de a sfinţi colierele.
Kremlinologii ruşi au fost şocaţi. Iniţialele preşedintelui pe crucile soldaţilor au fost cu siguranţă un semn al unei noi etape.
„Nu ne-am fi putut imagina niciodată aşa ceva înainte. Putin era mult mai calm înainte, nu se prefăcea că ar avea un statut sfânt”, a spus fostul consilier de discursuri al lui Putin, Abbas Gallyamov, pentru Daily Beast, sâmbătă.
Gallyamov a lucrat la administraţia Kremlinului şi în guvernul rus între 2008 şi 2020. Este adevărat că Putin s-a schimbat - cu treisprezece ani în urmă, refuzase să îşi folosească faţa pe panourile publicitare pentru campania sa prezidenţială din 2012.
Naţionaliştii şi ideologii ruşi au insistat şi au cerut cultul personalităţii lui Putin de ani de zile. Administratorul Kremlinului, Viaceslav Volodin, a declarat că este esenţială această linie a politicii de stat în octombrie 2014: „Dacă este Putin, există Rusia; nu există Rusia astăzi, dacă nu există Putin”.
Uniunea Cazacilor Ruşi a instalat un monument dedicat liderului de la Kremlin, intitulat „Ţarul Rusiei”, la Sankt Petersburg imediat după anexarea Crimeei. Putin-ul din bronz, apărând ca un împărat roman, are un torace gol şi o togă drapată pe umeri. Putin a arătat modestie, respingând toate eforturile ruşilor de a-l proclama nou Ţar.
„Aceasta nu este adevărat, altcineva ar putea fi numit ţar. Lucrez în fiecare zi, nu domnesc”, a spus Putin în 2020.
În acelaşi an, Biserica Ortodoxă Rusă a permis oficial ca o imagine a feţei lui Putin să fie pusă pe un perete al noii catedrale a Forţelor Armate.
„Cu cât propaganda şi biserica insistau mai mult asupra calităţilor sale divine, cu atât mai mult credea că le are - aşa trebuie să-şi fi spus: 'Nici măcar Iisus Hristos nu a lăsat autografe, dar eu voi lăsa'.
Urmărim îndeaproape cum administraţia prezidenţială organizează şi regizează vizitele lui Putin în regiuni, unde fanii lui îi spun că toată lumea îl iubeşte. El nu vede altceva”, a declarat analistul propagandei ruse Ilia Şepelin pentru publicaţia citată.
Regimul politic rus se schimbă pentru a accepta un rol mai mare şi mai crucial al Bisericii Ortodoxe. Preoţii şi birocraţii se grăbesc să înainteze noi iniţiative. Preoţii ortodocşi sunt desemnaţi să lucreze la şcoli şi universităţi. La începutul acestei săptămâni, Mitropolitul Evghenii al Bisericii Ortodoxe Ruse a sugerat să se desemneze preoţi pentru a lucra cu jurnaliştii de la toate instituţiile media din regiunea Munţilor Ural.
„De ce să nu desemnăm un preot interesant, deştept, profund, bun, care ar ajuta la construirea acestei punţi între viaţa bisericii şi viaţa acelor oameni care se consideră copii ai Bisericii Ortodoxe Ruse, precum şi ai unui sau altui mediu media.”
O observatoare de lungă durată a Kremlinului, Olga Bicikova, spune că această nouă orientare spre aluzia la calităţile "divine" ale lui Putin este dictată de dorinţa sa de a rămâne popular.
„Trebuie să găsească noi puncte de sprijin, pentru a da mai multe promisiuni noi nu doar ţării, ci şi pentru a se convinge pe sine. Atât Putin cât şi Trump sunt foarte asemănători. Îşi transformă ideile obscure în puncte populare. Dar tot mai mulţi oameni vor considera eforturile lui Putin ridicole. Va deveni evident că este doar idioţenia unui bătrân”, a spus Bicikova pentru The Daily Beast într-un interviu de sâmbătă.