FBI susţine că atacatorul a petrecut luni întregi căutând o ţintă, apoi s-a hotărât asupra lui Trump

Thomas Crooks ucis de serviciile de securitate dupa tentativa de asasinare asupra lui Trump (YouTube Screenshot)
Redacţia
29.08.2024

Atacatorul care a încercat să-l ucidă pe Donald Trump a depus un "efort susţinut şi detaliat" pentru a ataca o adunare majoră înainte de a decide să îl vizeze pe candidatul republican la preşedinţie la un miting din Pennsylvania, în iulie, au declarat miercuri oficiali FBI.

Oficialii au mai spus că Thomas Crooks, în vârstă de 20 de ani, a căutat de peste 60 de ori informaţii despre candidatul republican la preşedinţie şi despre rivalul său, preşedintele democrat Joe Biden, care între timp s-a retras din cursă, înainte de a se înscrie la mitingul lui Trump de la începutul lunii iulie, potrivit Reuters.

"Am văzut ... un efort susţinut şi detaliat de a planifica un atac asupra unor evenimente, ceea ce înseamnă că s-a interesat de mai multe evenimente sau ţinte", a declarat Kevin Rojek, principalul oficial FBI din vestul Pennsylvaniei, într-o conferinţă de presă telefonică pentru reporteri.

Rojek a menţionat că Crooks a devenit "hiperconcentrat" pe mitingul lui Trump atunci când a fost anunţat la începutul lunii iulie "şi l-a privit ca pe o ţintă de oportunitate".

De asemenea, Rojek a declarat că FBI nu a reuşit încă să determine ce l-a motivat pe Crooks să încerce să-l asasineze pe Trump la mitingul din Butler, Pennsylvania, pe 13 iulie.

Activitatea computerizată a lui Crooks a arătat că acesta era interesat de un amestec de ideologii, dar nu a arătat definitiv că era motivat de un anumit punct de vedere de stânga sau de dreapta, a continuat Rojek.

În plus, oficialii FBI au declarat că nu au găsit nicio dovadă care să indice că Thomas Crooks a lucrat cu alte persoane sau că a fost condus de o putere străină.

Nu existau urme de droguri ilicite sau alcool în organismul său.

Tentativa de asasinat a provocat întrebări cu privire la modul în care Crooks a putut să escaladeze o clădire din apropiere şi să tragă opt focuri de armă asupra fostului preşedinte înainte de a fi ucis de un trăgător de elită al Serviciului Secret. Mai multe anchete guvernamentale şi ale Congresului SUA examinează măsurile de securitate ale evenimentului.

Între timp, FBI investighează trecutul lui Crooks. Oficialii au declarat că au dobândit o anumită înţelegere a mentalităţii acestuia, chiar dacă încă nu ştiu ce l-a motivat.

Crooks a căutat evenimente de campanie ale lui Trump încă din septembrie 2023, au declarat oficialii FBI, şi a început să caute în aprilie evenimente de campanie pentru ambii candidaţi - Trump şi Biden - în apropierea locului în care locuia, în vestul Pennsylvaniei.

El a căutat, de asemenea, datele convenţiilor prezidenţiale republicane şi democrate, au adăugat oficialii FBI.

În zilele premergătoare mitingului din 13 iulie, Crooks a căutat informaţii despre locaţie, inclusiv despre locul în care urma să vorbească Trump şi detalii despre compania care deţinea o clădire din apropiere în care urma să tragă cele opt focuri de armă, dintre care unul a zgâriat urechea lui Trump. Dovezile video arată că atacatorul a stat pe acoperişul clădirii doar aproximativ şase minute.

Crooks, care a lăsat mai multe dispozitive explozive în maşina sa, a căutat informaţii despre componente de bombe încă din 2019.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor