Şeful Curţii Internaţionale de Justiţie a fost numit premier al Libanului
Proeminentul diplomat şi jurist Nawaf Salam, actualmente preşedinte al Curţii Internaţionale de Justiţie, este noul premier al Libanului, preşedintele ţării cerându-i să formeze noul guvern.
Potrivit unei ştiri AP News, Salam a fost numit luni prim-ministru de un număr mare de legislatori, decizia având darul să înfurie gruparea Hezbollah şi aliaţii săi.
Salam ocupă în prezent funcţia de preşedinte al Curţii Internaţionale de Justiţie, iar nominalizarea sa a fost făcută de grupuri susţinute de Occident, precum şi de independenţi din Parlamentul libanez. El are, de asemenea, sprijinul Arabiei Saudite şi al ţărilor occidentale. Legislatorii Hezbollah s-au abţinut de la desemnarea oricărui candidat pentru postul de prim-ministru.
Nominalizarea lui Nawaf Salam este văzută de mulţi ca o rază de speranţă după războiul de 14 luni dintre Israel şi Hezbollah, care s-a soldat cu 4.000 de morţi şi peste 16.000 de răniţi şi a provocat distrugeri în valoare totală de sute de milioane de dolari. Războiul a încetat la sfârşitul lunii noiembrie, când a intrat în vigoare un armistiţiu de 60 de zile mediat de SUA.
La scurt timp după ce Salam a obţinut sprijinul majoritar al legislatorilor, unii oameni au sărbătorit pe străzile din Beirut cu focuri de artificii, în speranţa că nominalizarea sa şi alegerea, săptămâna trecută, a comandantului armatei, generalul Joseph Aoun, ca preşedinte, vor contribui la deblocarea unor investiţii şi împrumuturi de miliarde de dolari din partea donatorilor străini.
Salam va avea în faţă o misiune dificilă după armistiţiul cu Israelul care a provocat distrugeri pe scară largă în naţiunea mediteraneană şi a slăbit Hezbollahul susţinut de Iran. El va trebui, de asemenea, să se străduiască să scoată mica naţiune din criza economică istorică de cinci ani.
În anii trecuţi, gruparea Hezbollah l-a blocat în mod repetat pe Salam să devină prim-ministru, prezentându-l drept un candidat susţinut de SUA.
„Vom vedea acţiunile lor în ceea ce priveşte forţarea ocupanţilor să părăsească ţara noastră, aducerea înapoi a prizonierilor, reconstrucţia” şi punerea în aplicare a rezoluţiei Consiliului de Securitate al ONU care a pus capăt războiului Israel-Hezbollah, a declarat şeful blocului parlamentar al Hezbollah, Mohammed Raad, după întâlnirea cu Aoun.
Alegerea lui Aoun în funcţia de preşedinte săptămâna trecută şi nominalizarea lui Salam luni vor conduce probabil la un flux de fonduri din partea ţărilor occidentale şi a ţărilor arabe bogate în petrol către Liban, pentru a ajuta la procesul de reconstrucţie. Zeci de mii de libanezi şi-au pierdut economiile de când sectorul bancar al ţării s-a prăbuşit ca urmare a crizei economice.
Nici Aoun, nici Salam nu sunt consideraţi ca făcând parte din clasa politică a ţării, învinuită pentru corupţia generalizată şi proasta gestionare din ultimele decenii, care au explodat în octombrie 2019 într-una dintre cele mai grave prăbuşiri economice din lume în mai mult de un secol.
Libanul a fost condus de un guvern interimar de peste doi ani, iar Aoun a fost ales după un vid de 26 de luni în funcţia de preşedinte.
După o zi de consultări între Aoun şi legislatori, Salam a obţinut sprijinul a 84 de deputaţi, în timp ce premierul demisionar Najib Mikati a primit nouă voturi. Treizeci şi patru de legislatori din cei 128 de membri ai legislativului s-au abţinut.
La scurt timp după afişarea rezultatelor, Mikati l-a sunat pe Salam pentru a-l felicita şi a-i ura succes în noua funcţie.
Antoine Shoukeir, directorul general al preşedinţiei, a declarat reporterilor după consultări că Salam este acum prim-ministru desemnat, adăugând că acesta se află în prezent în afara Libanului şi ar trebui să se întoarcă în următoarele ore. O întâlnire a fost programată pentru marţi la palatul prezidenţial din suburbia sud-estică Baabda a Beirutului, între Aoun, Salam şi preşedintele parlamentului Nabih Berri, după care acesta va începe procesul de formare a unui nou guvern.
Nu a fost imediat clar dacă Salam intenţionează să demisioneze din funcţia de şef al CIJ.
Salam, în vârstă de 71 de ani, face parte dintr-o proeminentă familie de musulmani sunniţi din Beirut, iar defunctul său unchi patern, Saeb Salam, a fost unul dintre liderii libanezi care au luptat pentru independenţa ţării faţă de Franţa şi, ulterior, a îndeplinit mai multe mandate de prim-ministru al Libanului. Vărul lui Salam, Tammam, a fost, de asemenea, prim-ministru doi ani, începând din 2014.
Salam are un doctorat în ştiinţe politice de la prestigioasa universitate Sciences Po din Franţa, precum şi un doctorat în istorie la Universitatea Sorbona din Franţa. De asemenea, are o diplomă de master în drept de la Harvard Law School. Salam a lucrat ca lector la mai multe universităţi, inclusiv la Universitatea Americană din Beirut.
În 2007, a fost numit ambasador al Libanului la Organizaţia Naţiunilor Unite, unde a activat 10 ani. În 2018, Salam a fost ales judecător la CIJ, iar în februarie anul trecut a fost ales preşedinte al Curţii, devenind primul cetăţean libanez care ocupă această funcţie.
Salam este căsătorit cu jurnalista Sahar Baasiri, care timp de mulţi ani a fost editorialistă la principalul cotidian libanez An-Nahar. Baasiri ocupă din 2018 funcţia de ambasador al Libanului la UNESCO.