Primul glonţ care l-a lovit pe autorul atentatului asupra lui Trump a venit de la un poliţist local, nu de la Serviciile Secrete

Donald Trump scos de pe scenă după încercarea de asasinare - Butler, Pa., 13 iulie 2024 (Anna Moneymaker/Getty Images)
Zachary Stieber
20.08.2024

Primul glonţ care l-a lovit pe Thomas Crooks, bărbatul care a tras opt focuri de armă de pe acoperişul unei clădiri în apropierea unui miting al fostului preşedinte Donald Trump în comitatul Butler, Pennsylvania, pe 13 iulie, a venit de la un ofiţer de poliţie SWAT local, potrivit unui raport preliminar al unei anchete efectuate de congresmanul republican Clay Higgins.

Crooks a tras de pe acoperişul clădirii, lovindu-l pe Trump în ureche şi omorând un participant. Higgins a constatat că următoarea împuşcătură a venit de la un ofiţer SWAT aflat la aproximativ 100 de metri de locul unde Crooks era poziţionat.

Citiți și Detalii explozive privind atentatul asupra lui Trump: Poliţia furioasă şi avertismente ignorate de lunetişti

Când ofiţerul de la Unitatea de Servicii de Urgenţă a comitatului Butler l-a văzut pe Crooks mişcându-se pe acoperiş, a părăsit rapid postul său şi a alergat spre bărbat, „alergând către o poziţie de tragere liberă direct în linia de foc în timp ce Crooks trăgea”, a declarat Higgins.

„L-a oprit pe Crooks şi, ceea ce este important, cred că glonţul a deteriorat tubul tampon al AR-ului lui Crooks”, a adăugat Higgins, citând mărturiile martorilor oculari.

Împuşcarea tubului tampon ar fi dus la dezactivarea puştii lui Crooks.

Crooks a coborât din poziţia de tragere, dar a revenit câteva secunde mai târziu, a declarat ofiţerul SWAT. În acel moment, un glonţ tras de un trăgător de elită al Serviciului Secret al SUA l-a lovit pe Crooks, omorându-l, potrivit lui Higgins. Serviciul Secret a confirmat că unul dintre trăgătorii săi de elită l-a ucis pe Crooks.

Citiți și Atentatul asupra lui Trump. Forţele de ordine l-au văzut pe atacator cu o jumătate de oră înainte ca acesta să tragă

Higgins, membru al grupului operativ al Camerei Reprezentanţilor a SUA, s-a deplasat în comitatul Butler pentru a reconstitui modul în care Crooks a urcat pe acoperiş şi pentru a evalua ce s-a întâmplat. El a declarat că a fost ajutat în anchetă de oficiali locali, inclusiv de comandantul echipei tactice a unităţii din comitatul Butler şi de un oficial de rang înalt din cadrul biroului procurorului din comitatul Butler.

Higgins a menţionat că printre teoriile investigate s-a numărat şi posibilitatea existenţei unui alt trăgător pe vârful unui turn de apă care domină zona.

„Există videoclipuri pe internet care arată o figură întunecată sau o umbră pe turnul de apă de pe J13. Dacă ar fi fost cineva pe acel turn de pe J13, ar fi trebuit să fie un operator de top, mult peste orice am văzut vreodată.

Citiți și Republicanii investigaseră de luni bune Serviciile Secrete, înainte de atentatul împotriva lui Trump

Operatorii SWAT obişnuiţi sau lunetiştii nu ar fi avut abilităţile şi echipamentul necesare pentru a depăşi rapid primii 25 de metri fără scară şi apoi pentru a urca cei 75 de metri rămaşi până la pasarelă, şi apoi pentru a urca scara de acces la ventilaţia domului, destul de intimidantă şi precară”, a scris Higgins.

Higgins a declarat că nu crede că ar fi fost posibil ca un al doilea trăgător să fi fost pe vârful turnului şi că nu a găsit dovezi care să susţină această teorie. De asemenea, el a confirmat că toate cele 10 focuri de armă auzite în acea zi au fost explicate: opt provenind de la Crooks, unul de la un ofiţer SWAT local şi unul de la Secret Service.

Higgins a declarat că intenţionează să urce în vârful turnului în viitor, pe măsură ce continuă să investigheze împuşcăturile.

„Aşa cum am spus, fiecare întrebare va primi un răspuns, fiecare teorie va fi explorată şi fiecare îndoială va fi ştearsă. Poporul american merită adevărul complet cu privire la tentativa de asasinare a preşedintelui Trump.

Citiți și Atentatul asupra lui Donald Trump. Şefa Secret Service, Kimberly Cheatle, a demisionat

Eforturile noastre de investigaţie avansează cu bună credinţă. Publicarea raportului meu preliminar de investigaţie reflectă dorinţa mea de a oferi transparenţă şi siguranţă poporului american”, a afirmat Higgins într-o declaraţie.

Higgins a trimis concluziile sale reprezentantului republican Mike Kelly, preşedintele grupului de lucru al Camerei Reprezentanţilor. Grupul de lucru a fost creat pentru a emite citaţii şi pentru a lua alte măsuri în vederea investigării atacului armat. Acesta a primit termen până la 13 decembrie pentru a prezenta un raport final.

Kelly şi reprezentantul democrat Jason Crow, cel mai important democrat din comisie, au solicitat recent oficialilor de rang înalt federali, inclusiv secretarului Departamentului pentru Securitate Internă, Alejandro Mayorkas, documente şi informaţii legate de tentativa de asasinat. Legislatorii nu au dezvăluit încă ce informaţii au primit.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor