Mostre de virusuri mortale au dispărut dintr-un laborator din Australia, într-o "gravă încălcare a biosecurităţii"

Un cercetător lucrează în laborator (PHILIPPE HUGUEN / AFP / Getty Images)
Redacţia
11.12.2024

Sute de mostre de virusuri mortale au dispărut dintr-un laborator din Australia, a anunţat guvernul din Queensland, luni, după ce oficiali din domeniul sănătăţii au lansat o investigaţie în legătură cu această „absenţă inacceptabilă”, transmite Fox News.

Guvernul a instruit Queensland Health — departamentul de sănătate publică din Australia — să lanseze o investigaţie în legătură cu ceea ce este descris ca o „încălcare istorică majoră a protocoalelor de biosecuritate”, informează un comunicat de presă online.

S-a raportat că 323 de fiole cu mai multe virusuri infecţioase — inclusiv virusul Hendra, Lyssavirus şi Hantavirus — au dispărut din Laboratorul de Virologie al Sănătăţii Publice din Queensland în august 2023.

Hendra este un virus zoonotic (transmisibil de la animal la om) care a fost găsit doar în Australia.

Hantavirus este o familie de virusuri care pot duce la boli grave şi chiar la moarte, conform Centrului pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC), în timp ce Lyssavirus este un grup de virusuri care pot cauza rabie.

Laboratorul unde au dispărut mostrele furnizează „servicii de diagnostic, supraveghere şi cercetare pentru virusuri şi agenţi patogeni transmişi de ţânţari şi căpuşe de importanţă medicală”, se arată în comunicat.

Nu se ştie dacă mostrele infecţioase au fost furate sau distruse, a spus comunicatul, dar autorităţile susţin că „nu există dovezi ale unui risc pentru comunitate”.

Guvernul a lansat o investigaţie conform unui set specific de reglementări legale, care sunt prevăzute într-un anumit cadru legislativ din Queensland, Australia. Investigaţia este o procedură formală, cu scopul de a examina faptele şi circumstanţele incidentului în cauză, iar autorităţile vor analiza conformitatea cu reglementările şi vor evalua posibilele consecinţe sau răspunderi. Aceasta poate include aspecte legate de reglementările de biosecuritate, conduita personalului şi măsurile de prevenire a unor incidente similare în viitor.

„Având în vedere o încălcare atât de gravă a protocoalelor de biosecuritate şi dispariţia unor mostre de virusuri infecţioase, Queensland Health trebuie să investigheze ce s-a întâmplat şi cum să prevină repetarea acestui incidentI. Investigaţia [...] va asigura că nu s-a omis nimic în răspunsul la acest incident şi va examina politicile şi procedurile actuale în vigoare la laborator. Această investigaţie va lua în considerare, de asemenea, conformitatea reglementărilor şi comportamentul personalului”, a spus ministrul Timothy Nicholls în comunicat.

Nicholls a adăugat că Queensland Health a luat „măsuri proactive”, inclusiv realinierea personalului cu reglementările necesare şi efectuarea de audituri pentru a asigura depozitarea corectă a materialelor.

Sam Scarpino, PhD, director al AI şi ştiinţelor vieţii la Universitatea Northeastern din Boston, a confirmat că situaţia din Australia reprezintă o „lipsă critică de biosecuritate”.

„Având în vedere capacitatea limitată a acestor agenţi patogeni de a se transmite de la o persoană la alta, riscul unei epidemii este foarte scăzut. Agenţii patogeni raportaţi ca lipsă sunt toţi cu consecinţe majore şi pot reprezenta o ameninţare pentru public”, a declarat acesta pentru Fox News Digital.

Cei trei agenţi patogeni pot avea rate de fatalitate foarte ridicate la oameni, a spus Scarpino, dar nu se transmit uşor de la persoană la persoană.

„Unele hantavirusuri au rate de fatalitate de până la 15%, de peste 100 de ori mai letale decât COVID-19, în timp ce altele sunt mai asemănătoare cu COVID-19 din punct de vedere al severităţii”, a spus el.

Există, de asemenea, un risc ridicat pentru animale şi animale de fermă din cauza celor trei agenţi patogeni, a adăugat el.

Familia Lyssavirus conţine virusul rabiei, care este aproape universal fatal la oameni dacă nu primesc tratament la timp, a subliniat expertul.

„Având în vedere capacitatea limitată a acestor agenţi patogeni de a se transmite de la o persoană la alta, riscul unei epidemii este foarte scăzut. Totuşi, virusul Hendra — împreună cu anumiţi membri ai familiei Hantavirus şi Lyssavirus — poate avea efecte foarte severe la oameni şi animale”, a spus Scarpino.

Responsabilul şef al sănătăţii, Dr. John Gerrard, a reiterat în comunicat că nu există dovezi de risc public.

„Este important de menţionat că eşantioanele de virus s-ar degrada foarte rapid în activitatea unui congelator de temperatură joasă şi ar deveni non-infecţioase. Este foarte puţin probabil ca mostrele să fi fost aruncate la gunoi, deoarece acest lucru ar fi complet contrar practicii de laborator uzuale”, a spus el.

Nu au existat cazuri de Hendra sau Lyssavirus în Queensland în ultimii cinci ani, a menţionat Gerrard, iar niciun caz confirmat de Hantavirus „niciodată în Australia.”

În ciuda riscului scăzut, Scarpino a spus că „este important să înţelegem unde au ajuns aceste mostre, pentru a confirma că nu mai există riscul de expunere.”

„Deşi apreciez guvernul australian pentru că tratează acest lucru cu seriozitate, este inacceptabil că a durat mai mult de un an până când vestea despre încălcarea de biosecuritate a fost făcută publică. Agenţii patogeni raportaţi ca lipsă sunt toţi cu consecinţe majore”, a adăugat acesta.

Scarpino a subliniat că au existat şi alte cazuri de încălcări de biosecuritate de amploare în SUA .

„Este clar că avem nevoie de mult mai multe investiţii şi transparenţă în legătură cu biosecuritatea agenţilor patogeni”, a adăugat el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor