Principalul consilier prezidenţial sud-coreean cere ca anchetatorii să renunţe la arestarea lui Yoon Suk Yeol
Principalul consilier al preşedintelui destituit Yoon Suk Yeol a cerut insistent forţelor de ordine, marţi, să renunţe la eforturile lor de a-l reţine pentru impunerea legii marţiale luna trecută, în timp ce autorităţile se pregăteau pentru o a doua încercare de a-l aresta, transmite AP News.
În declaraţia sa, şeful cabinetului prezidenţial, Chung Jin-suk, a afirmat că Yoon ar putea fi interogat în schimb într-un „al treilea loc” sau la reşedinţa sa şi a susţinut că agenţia anticorupţie şi poliţia încearcă să-l scoată afară ca pe un membru al unui „cartel de droguri sud-american”.
Cu toate acestea, Yoon Kab-keun, unul dintre avocaţii preşedintelui, a declarat că Chung a emis mesajul fără să-i consulte şi că echipa juridică nu are planuri imediate de a-l pune pe preşedinte la dispoziţia anchetatorilor pentru a fi interogat.
Yoon Suk Yeol nu şi-a părăsit reşedinţa oficială din Seul de câteva săptămâni, iar serviciul de securitate prezidenţial a împiedicat zeci de anchetatori să îl reţină pe Yoon după o confruntare de aproape şase ore la 3 ianuarie.
Biroul de Investigare a Corupţiei pentru Înalţi Funcţionari şi poliţia s-au angajat să ia măsuri mai energice pentru a-l reţine pe Yoon în timp ce investighează împreună dacă scurta declaraţie de lege marţială a lui Yoon din 3 decembrie a reprezentat o tentativă de rebeliune.
Agenţia Naţională de Poliţie a convocat în ultimele zile mai multe reuniuni ale comandanţilor de teren din Seul şi din provincia Gyeonggi din apropiere pentru a planifica eforturile de reţinere, iar dimensiunea acestor forţe a alimentat speculaţiile conform cărora peste 1.000 de ofiţeri ar putea fi desfăşuraţi într-o posibilă operaţiune de mai multe zile. Agenţia şi poliţia au avertizat în mod deschis că gărzile de corp prezidenţiale care obstrucţionează executarea mandatului ar putea fi arestate pe loc.
Agenţia anticorupţie şi poliţia nu au confirmat când se vor întoarce la reşedinţa prezidenţială, care a fost fortificată cu sârmă ghimpată şi rânduri de vehicule care blochează căile. Dar Chung a spus că a înţeles că „ziua Z” este miercuri, fără a specifica informaţiile pe care le deţine.
Oficialii agenţiei anticorupţie şi ai poliţiei s-au întâlnit marţi dimineaţă cu reprezentanţi ai serviciului de securitate prezidenţială pentru discuţii nespecificate privind eforturile de executare a mandatului de arestare a lui Yoon, a declarat agenţia. Nu a fost imediat clar dacă s-a ajuns la vreun compromis.
Liderul interimar al ţării, viceprim-ministrul Choi Sang-mok, şi-a exprimat luni îngrijorarea cu privire la posibilele conflicte dintre autorităţi şi serviciul de securitate prezidenţial, care, în pofida unui mandat judecătoresc de arestare a lui Yoon, a insistat că este obligat să îl protejeze pe preşedinte.
Agenţia anticorupţie şi poliţia au „finalizat pregătirile pentru un asediu”, a declarat Chung.
„Sunt pregătiţi să dărâme zidurile în orice moment şi să-l încătuşeze pe preşedintele Yoon Suk Yeol, care rămâne izolat în reşedinţa sa din Hannam-dong şi să-l scoată cu forţa”, a adăugat el, acuzând anchetatorii că încearcă să-l umilească pe preşedinte.
„Mii de cetăţeni stau treji toată noaptea în faţa reşedinţei prezidenţiale, jurând să îl protejeze pe preşedinte. Dacă ar izbucni un conflict între poliţie şi cetăţeni, ar putea avea loc o tragedie inimaginabilă.”
În ultimele două săptămâni, mii de oponenţi ai lui Yoon şi susţinători ai săi s-au adunat zilnic la mitinguri rivale în apropierea biroului lui Yoon din Seul, anticipând o nouă încercare de reţinere. Avocaţii lui Yoon au susţinut că imagini cu el fiind scos cu forţa în cătuşe ar putea declanşa o reacţie puternică din partea susţinătorilor săi şi ar putea provoca un „război civil” într-o ţară profund divizată pe linii ideologice şi generaţionale.
Yoon a declarat pentru scurt timp legea marţială şi a desfăşurat trupe pentru a înconjura Adunarea Naţională la 3 decembrie, măsură care a durat doar câteva ore înainte ca legislatorii să reuşească să treacă de blocadă şi să voteze pentru ridicarea acesteia.
Puterile sale prezidenţiale au fost suspendate atunci când Adunarea, dominată de opoziţie, a votat pentru punerea sa sub acuzare la 14 decembrie şi l-a acuzat de rebeliune. Soarta să se află acum în mâinile Curţii Constituţionale, care a început să delibereze dacă să îl demită oficial pe Yoon din funcţie sau să respingă acuzaţiile şi să îl repună în funcţie.