Un bărbat înarmat a deschis focul asupra lui Trump la un miting electoral. Fostul preşedinte a fost rănit

Fostul preşedinte Donald Trump, victima unei tentative de asasinat la un miting electoral, 13 iulie 2024 (X - Donald Trump jr)
Redacţia
14.07.2024

Fostul preşedinte Donald Trump a fost scos de urgenţă de pe scenă după ce s-au tras focuri de armă la mitingul din Butler, Pennsylvania, sâmbătă. Trump a declarat, într-o postare pe social media, că a fost rănit când un glonţ i-a străpuns partea superioară a urechii drepte.

Secret Service afirmă că Trump este acum în siguranţă, iar campania sa a declarat că a fost verificat la un spital local. Fiul lui Trump, Donald Trump Jr. a declarat pentru CBS News că tatăl său "se simte bine".

Serviciul Secret al SUA a confirmat că două persoane au murit - atacatorul şi un spectator - iar doi spectatori au fost grav răniţi.

"Personalul U.S. Secret Service l-a neutralizat pe trăgător, care este acum mort", a declarat agenţia.

Reporterii au auzit numeroase împuşcături, iar Secret Service s-a repezit pe scenă. Înregistrarea video capturată de CBS News îl arată pe Trump atingându-şi urechea apoi lăsându-se la pământ. Puţin sânge putea fi văzut pe faţa sa.

Trump a fost luat şi dus la una dintre maşini. El a ridicat un pumn în timp ce a urcat în SUV.

Autorităţile investighează împuşcăturile ca fiind o tentativă de asasinat, au declarat surse din cadrul forţelor de ordine. FBI a anunţat într-o declaraţie că a lansat o anchetă, cu asistenţă din partea Serviciului Secret şi a agenţiilor de stat şi locale.

Surse din cadrul forţelor de ordine au declarat că suspectul a tras cu o puşcă de tip AR de la o distanţă de 200-300 de metri. Atacatorul se afla pe acoperişul unei magazii, în afara perimetrului de securitate stabilit de Secret Service, au declarat surse din cadrul forţelor de ordine.

"Secret Service a implementat măsuri de protecţie şi fostul preşedinte este în siguranţă. Aceasta este acum o investigaţie activă a Secret Service", a transmis purtătorul de cuvânt al Secret Service, Anthony Guglielmi, într-un comunicat.

Agenţia a publicat mai multe detalii într-un alt comunicat sâmbătă seara:

"În timpul mitingului de campanie al fostului preşedinte Trump din Butler, Pennsylvania, în seara zilei de 13 iulie, în jurul orei 18:15, un presupus trăgător a tras mai multe focuri de armă spre scenă de pe o poziţie înălţată din afara locului de desfăşurare a mitingului. Personalul U.S. Secret Service a neutralizat trăgătorul, care în prezent este decedat. Serviciile secrete americane au reacţionat rapid prin măsuri de protecţie, iar fostul preşedinte Trump este în siguranţă. Un spectator a fost ucis, iar doi spectatori au fost grav răniţi. Acest incident face în prezent obiectul unei anchete, iar Secret Service a notificat FBI-ul."

Echipa de campania a lui Trump a transmis într-o declaraţie: "Preşedintele Trump mulţumeşte forţelor de ordine şi primilor respondenţi pentru acţiunea lor rapidă în timpul acestui act odios. El este bine şi este verificat la o unitate medicală locală".

Fostul preşedinte Donald Trump, victima unei tentative de asasinat la un miting electoral, 13 iulie 2024 (Captură ecran)
Fostul preşedinte Donald Trump, victima unei tentative de asasinat la un miting electoral, 13 iulie 2024 (Captură ecran)

Într-o postare pe Truth Social sâmbătă seara, Trump a detaliat ce s-a întâmplat şi şi-a descris rănile:

"Vreau să mulţumesc Serviciului Secret al Statelor Unite şi tuturor forţelor de ordine, pentru răspunsul lor rapid la împuşcăturile care tocmai au avut loc în Butler, Pennsylvania. Cel mai important, doresc să transmit condoleanţe familiei persoanei de la miting care a fost ucisă, precum şi familiei altei persoane care a fost grav rănită. Este incredibil că un astfel de act poate avea loc în ţara noastră. Deocamdată nu se ştie nimic despre atacator, care este acum mort. Am fost împuşcat cu un glonţ care mi-a străpuns partea superioară a urechii drepte. Am ştiut imediat că ceva nu este în regulă, pentru că am auzit un şuierat, împuşcături şi am simţit imediat glonţul străpungând pielea. A avut loc o sângerare abundentă, aşa că mi-am dat seama atunci ce se întâmplă. DUMNEZEU SĂ BINECUVÂNTEZE AMERICA!"

Coloana de maşini a lui Trump a plecat de la Butler Memorial Hospital cu puţin înainte de ora locală 21:30, au confirmat două surse. Nu era clar încotro se îndrepta. Iniţial fusese programat să călătorească la proprietatea sa din Bedminster, New Jersey, înainte de a se îndrepta spre Milwaukee pentru Convenţia Naţională Republicană, care începe luni.

Reprezentantul Mike Kelley din Pennsylvania, care se afla în culise şi îl urmărea pe Trump vorbind, a declarat: "Cred că o doamnă care se afla lângă mine a fost lovită, alţi oameni au fost loviţi".

Madison Brooks, un alt martor, a declarat: "Eram la aproximativ un metru şi jumătate de el, ca şi cum eram la distanţă vizuală, ca şi cum eram atât de aproape, şi dintr-o dată am auzit aceste patru împuşcături şi toată lumea striga 'la pământ', şi puteţi vedea stropi de sânge pe faţa lui. Serviciile secrete l-au baricadat. A fost înfricoşător".

Un martor ocular care avea sânge pe cămaşă a declarat că este medic la Urgenţe şi că a efectuat manevre de resuscitare unei victime cu o rană la cap.

"Am auzit împuşcăturile. Am crezut că au fost petarde la început. Cineva de acolo striga că a fost împuşcat. A fost împuşcat. Aşa că mi-am făcut drum până acolo. Am spus, sunt medic la departamentul de urgenţă. Lăsaţi-mă să vă ajut. Tipul s-a învârtit, era blocat între bănci. A fost împuşcat în cap aici. Era mult sânge şi avea materie cerebrală acolo", a spus el.

Bărbatul a spus că un elicopter venea după victimă.

Un elicopter medical a aterizat la Spitalul General Allegheny din Pittsburgh, iar o persoană a fost adusă rapid în spital. Identitatea şi starea persoanei nu sunt cunoscute. Câţiva poliţişti au fost văzuţi în afara spitalului, iar un alt elicopter a aterizat la scurt timp după aceea. A urmat un SUV negru cu lumini de poliţie care a oprit lângă heliport.

Spitalul a confirmat ulterior că trata ambii pacienţi răniţi grav.

Preşedintele Biden s-a adresat naţiunii în jurul orei 8:15 pm. ET. El a spus că încă nu a vorbit cu Trump, dar că încearcă să îl contacteze şi speră să vorbească în seara asta cu el.

"Nu este loc pentru acest tip de violenţă în America. Este o nebunie", a spus Joe Biden.

Un reporter l-a întrebat pe preşedinte dacă el crede că aceasta a fost o tentativă de asasinat.

"Nu ştiu suficient pentru a avea o opinie. Aşa că vreau să mă asigur că am toate faptele înainte de a face alte comentarii", a spus Biden.

Într-o declaraţie emisă de Casa Albă, Biden a spus: "Am fost informat cu privire la împuşcăturile de la mitingul lui Donald Trump din Pennsylvania. Sunt recunoscător să aud că el este în siguranţă şi se simte bine. Mă rog pentru el şi familia sa şi pentru toţi cei care au fost la miting, în timp ce aşteptăm informaţii suplimentare. Jill şi cu mine suntem recunoscători Serviciului Secret pentru că l-au adus în siguranţă. Nu există loc pentru acest tip de violenţă în America. Trebuie să ne unim ca naţiune pentru a o condamna".

Numeroase alte personalităţi politice de ambele părţi au condamnat rapid atacul.

Donald Trump Jr. a postat pe Twitter o fotografie a tatălui său după incident şi a scris: "Nu va înceta niciodată să lupte pentru a salva America".

Senatorul Marco Rubio (Florida), un alt potenţial candidat la funcţia de vicepreşedinte, a scris pe Twitter: "Ne rugăm pentru preşedintele Trump şi pentru toţi cei care participă astăzi la mitingul din Pennsylvania".

Senatorul J.D. Vance din Ohio, de asemenea pe lista scurtă a vicepreşedinţilor, a scris: "Rugaţi-vă alături de mine pentru preşedintele nostru Trump şi pentru toţi cei prezenţi la miting. Sper că toată lumea este bine".

Vicepreşedinta Kamala Harris a afirmat într-o declaraţie: "Doug şi cu mine suntem uşuraţi că nu este grav rănit. Ne rugăm pentru el, pentru familia sa şi pentru toţi cei care au fost răniţi şi afectaţi de acest atac fără sens. [...] Violenţa de acest gen nu îşi are locul în naţiunea noastră. Trebuie să condamnăm cu toţii acest act oribil şi să ne facem datoria pentru a ne asigura că nu va duce la mai multă violenţă."

Rep. Nancy Pelosi a scris pe Twitter: "Ca o persoană a cărei familie a fost victima violenţei politice, ştiu pe propria piele că violenţa politică de orice fel nu are ce căuta în societatea noastră. Îi mulţumesc lui Dumnezeu că fostul preşedinte Trump este în siguranţă. Pe măsură ce aflăm mai multe detalii despre acest incident îngrozitor, să ne rugăm ca toţi cei prezenţi la mitingul de astăzi al fostului preşedinte să fie nevătămaţi."

În urma atacului armat de la miting, securitatea a fost întărită la Trump Tower în Manhattan.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor