Şeful FBI lansează un avertisment privind "infiltrarea chineză" în infrastructura critică americană

Christopher Wray (Tom Williams-Pool / Getty Images)
Redacţia
14.01.2025

Directorul demisionar al FBI, Christopher Wray, a declarat, duminică, în cadrul emisiunii „60 Minutes”, că „guvernul chinez se infiltrează în reţelele critice ale infrastructurii civile americane, pregătindu-se să provoace haos şi daune semnificative în momentul şi locul alese de ei”, relatează Zero Hedge.

Wray a descris Partidul Comunist Chinez drept „cea mai mare ameninţare pe termen lung” şi „ameninţarea definitorie a generaţiei noastre”, în parte din cauza programului cibernetic al acestuia finanţat de stat, capabil să „provoace haos” după bunul plac – vizând staţii de tratare a apei, reţele electrice, infrastructura de gaze naturale şi alte sisteme.

Potrivit lui Wray, China a instalat programe malware în infrastructura americană, iar Beijingul ascultă, de asemenea, comunicările oficialilor de rang înalt din SUA.

În iulie 2000, Wray a avertizat că aproape jumătate din cele aproximativ 5.000 de anchete de contrainformaţii ale FBI sunt legate de spionajul chinez.

„Am ajuns acum în punctul în care FBI deschide un nou caz de contraspionaj legat de China aproximativ la fiecare zece ore”, a declarat şeful FBI în cadrul unui eveniment găzduit de Hudson Institute.

„Cea mai mare ameninţare pe termen lung la adresa informaţiilor, a proprietăţii naţionale în materie de informaţii şi a vitalităţii noastre economice este ameninţarea reprezentată de contrainformaţii şi spionaj economic din partea Chinei”, a adăugat el.

Potrivit raportului, un atac cibernetic de o asemenea amploare ar avea scopul de a împiedica desfăşurarea trupelor americane, de a induce panică socială şi de a interfera cu acţiunile militare ale SUA.

În ultimul deceniu, China a fost acuzată de multiple campanii de hacking sponsorizate de guvernul comunist de la Beijing care vizau SUA, precum şi ţări europene şi asiatice, însă neagă în mod constant implicarea.

Trezoreria SUA a sancţionat pe 3 ianuarie compania Integrity Technology Group Inc., o firmă de securitate cibernetică cu sediul în Beijing, pentru presupusa implicare în multiple tentative de hacking împotriva Statelor Unite.

Atacurile au fost legate de Flax Typhoon, pe care Trezoreria l-a descris drept „un grup cibernetic maliţios sponsorizat de statul chinez, activ cel puţin din 2021, vizând frecvent organizaţii din sectoarele de infrastructură critică ale SUA”, conform comunicatului de presă al Trezoreriei care anunţa sancţiunile.

Conform unei evaluări din 5 februarie a Biroului Directorului Serviciilor de Informaţii Naţionale, China reprezintă „cea mai activă şi persistentă ameninţare cibernetică pentru reţelele guvernamentale ale SUA, ale sectorului privat şi ale infrastructurii critice.”

„Dacă Beijingul ar considera că un conflict major cu Statele Unite este iminent, ar lua în considerare operaţiuni cibernetice agresive împotriva infrastructurii critice şi a activelor militare ale SUA”, se arată în raport.

Într-o conferinţă de presă din 6 ianuarie, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Guo Jiakun, a negat existenţa unui program de hacking al Beijingului.

„Îndemnăm SUA să înceteze să folosească problema securităţii cibernetice pentru a defăima şi a denigra China. De ceva vreme, SUA promovează aşa-zisele ‘atacuri cibernetice chineze’ şi chiar le folosesc pentru a impune sancţiuni ilegale şi unilaterale asupra Chinei”, a declarat el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor