Bolile mentale nu ţin doar de minte

Psihiatria este o profesie care se presupune că ajută persoanele cu probleme de sănătate mintală, cum ar fi anxietate, depresie şi schizofrenie. Cel puţin aceasta este percepţia generală.
Dr. John Briffa
25.08.2011

alte articole

Zaharul din sange: Una dintre consecinţele consumului de produse de patiserie este fluctuatia zahărului din sânge, care poate declansa depresia. (Spencer Platt / Getty Images)
Dr. John Briffa
25.08.2011

Psihiatria este o profesie care se presupune că ajută persoanele cu probleme de sănătate mintală, cum ar fi anxietate, depresie şi schizofrenie. Cel puţin aceasta este percepţia generală.

Spun asta pentru că psihiatria nu este cea mai eficientă dintre discipline. Medicamentele nu funcţionează de multe ori prea bine şi, de obicei, au efecte secundare semnificative. Nu aş alege niciodată să fie un psihiatru convenţional.

Una dintre deficienţele majore ale psihiatriei este faptul că consideră că aproape toate bolile mentale sunt o problemă care provine din creier. Modelul psihiatric de boală este, în general, bazat pe ideea că funcţionarea creierului o ia razna atunci când substanţe chimice din creier (neurochimicalele) devin dezechilibrate.

De exemplu, depresia este văzuta de foarte multe ori ca urmare a unei insuficienţe de serotonină. Medicamentele care cresc nivelul de serotonină au devenit un tratament-pilon pentru depresie.

De-a lungul anilor, am văzut o mulţime de oameni care au fost în mod oficial diagnosticaţi cu o formă de boală mentală, care s-au dovedit a fi afectaţi de probleme care nu intrau sub incidenţa creierului. Iată câteva exemple:

• Oscilaţii ale dispoziţiei cauzate de fluctuaţii ale nivelului de zahăr din sânge

• Depresie asociată cu funcţie tiroidiană scăzută

• Depresie asociată cu deficit de fier sau anemie

• Depresie usoara cuplată cu funcţie slăbită a glandei suprarenale

• Depresia ca rezultat al problemelor de sensibilitate alimentară (de multe ori legate de grâu)

• Simptomele de bulimie nervoasă, ca urmare a unor fluctuaţii ale zahărului din sânge

• Anxietate, depresie, ca urmare a unui deficit de grăsimi omega-3

• Anxietate, insomnie, ca urmare a nivelului scăzut de magneziu

Cel mai important lucru este că atunci când baza acestor probleme este rectificată, starea mentală a persoanelor revine la normal.

Cei mai mulţi psihiatri, în general, nu vor gândi astfel. Acesta este un produs al şcolarizării lor. Dacă fiecare jurnal de psihiatrie şi conferinţa de psihiatrie prezintă perpetuu baza neurochimica a bolilor mentale, nu este, probabil, nici o surpriză că mulţi psihiatri nu vor cerceta în profunzime acest lucru. Cu toate acestea, nu toţi psihiatrii au această convingere.

"Confundarea afecţiunilor medicale cu bolile psihice", a fost publicat online în Wall Street Journal. Acest articol este despre cartea "Demascarea simptomelor psihologice: Cum terapeuţii pot învăţa să recunoască prezentarea psihologică a tulburărilor medicale", a psihiatrului american Barbara Schildkrout.

Cartea nu a fost încă lansată, aşa că nu am citit-o. Dar chiar şi fără acest mic detaliu, eu sprijin din toată inima sentimentul cărţii. Ea îndeamnă, în esenţă, terapeuţii să fie conştienţi de faptul că pacienţii lor pot avea simptome psihice, ca urmare a patologiei - originea acestora aflându-se în corp şi nu în creier.

Cred că ar trebui să fie o lectură obligatorie pentru toţi psihiatrii care doresc să facă cele mai bune alegeri pentru pacienţii lor.

Dr. John Briffa este un medic şi autor cu sediul la Londra, care este interesat de nutriţie şi medicina naturistă. Site-ul său este drbriffa.com

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor