"Substanţă chimică eternă" descoperită în apa minerală din mai multe ţări europene

(YouTube Screenshot)
Redacţia
15.12.2024

S-a constatat pentru prima dată că apa minerală din mai multe ţări europene este contaminată cu acid trifluoroacetic (TFA), un tip de "substanţă chimică eternă" din grupul PFAS, care este toxic pentru sistemul reproductiv, şi se acumulează la niveluri alarmante în întreaga lume, potrivit The Guardian.

Descoperirea este surprinzătoare, deoarece apa minerală ar trebui să fie curată şi izolată de substanţele chimice produse de om.

Contaminarea se crede că ar proveni din aplicarea intensivă a pesticidelor care conţin TFA, care sunt utilizate în întreaga lume, sau a compuşilor care se transformă în această substanţă în mediu.

Pesticide Action Network Europe a detectat TFA în 10 din cele 19 ape minerale, la niveluri de 32 de ori mai mari decât pragul care ar trebui să declanşeze acţiuni de reglementare în Uniunea Europeană. Descoperirile subliniază nevoia de "acţiune urgentă", au scris autorii lucrării, şi vin în contextul în care autorităţile UE propun noi limite pentru unele produse pesticide care conţin TFA.

"Acest lucru a trecut complet neobservat şi este îngrijorător, deoarece bem TFA", a declarat Angeliki Lysimachou de la Pesticide Action Network Europe. "Este mult mai răspândit decât am crezut", adăugând că cercetătorii nu dau vina pe producătorii de apă minerală, deoarece problema nu este din vina lor.

Descoperirea vine în contextul în care cercetătorii încearcă să controleze poluarea cu TFA la nivel global. Deşi au stabilit cu mult timp în urmă că poluarea cu PFAS este omniprezentă, aceştia au găsit niveluri de TFA care sunt cu mult mai mari decât alte "substanţe chimice eterne".

În afară de utilizarea în pesticide, TFA este un agent frigorific comun care a fost conceput pentru a înlocui în siguranţă gazele cu efect de seră mai vechi, precum CFC, şi este adesea utilizat în producţia de energie curată. Cercetările recente au stabilit însă că acesta este un gaz cu efect de seră puternic, care poate rămâne în atmosferă timp de 1.000 de ani. Aproximativ 60% din toate substanţele din grupul PFAS produse între 2019 şi 2022 au fost gaze fluorurate care se transformă în TFA.

Este o substanţă chimică deosebit de dificilă din cauza mobilităţii sale ridicate şi a longevităţii sale în mediu. Între timp, tehnologia de filtrare eficientă pentru eliminarea altor PFAS din apă nu poate aborda TFA la scară industrială.

Cu toate acestea, industria îşi intensifică utilizarea TFA sau a substanţelor chimice care se transformă în acesta odată ajunse în mediu, susţinând că substanţele respective reprezintă un înlocuitor sigur, natural şi netoxic pentru PFAS-uri şi agenţi frigorifici mai vechi. Tot mai multe dovezi din partea cercetătorilor independenţi au infirmat aceste afirmaţii.

În pesticide, TFA este probabil utilizat ca stabilizator sau pentru îmbunătăţirea eficacităţii - aproximativ 40% din toate ingredientele active adăugate la pesticide în SUA sunt din grupul PFAS.

Noua lucrare urmează unei cercetări care a descoperit TFA în 93% din mai mult de 600 de probe de apă din Belgia şi niveluri deosebit de ridicate în regiunile agricole. În acelaşi timp, autorităţile elveţiene au constatat că acesta este omniprezent în apele subterane ale ţării. În SUA, toate probele de apă de ploaie verificate în Michigan conţineau această substanţă chimică.

Cu toate acestea, Agenţia pentru Protecţia Mediului a exclus recent TFA din clasificarea ca PFAS, ceea ce îl supune unei examinări mai puţin atente. Grupurile de sănătate publică au declarat că EPA este supusă unor presiuni deoarece TFA este o sursă importantă de profit pentru producătorii de substanţe chimice.

Între timp, Comisia Europeană propune interzicerea a două pesticide comune care conţin compuşi TFA, iar acesta ar putea fi clasificat în curând ca fiind toxic pentru sistemul reproductiv.

"Primul pas este de a interzice cele mai răspândite surse de TFA, pesticidele PFAS", se arată în documentul publicat de Pesticide Action Network Europe.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor