Alimente care scad glicemia în organism
alte articole
Glicemia desemnează cantitatea de glucoză din sânge, care este una dintre cele mai importante surse de energie pentru organismul nostru, provenind din alimente care conţin zahăr (dulciurile în special, dar şi unele fructe dulci) sau amidon (cartofi, făină sau cereale).
În ciuda beneficiilor pe care le poate aduce organismului, glucoza devine dăunătoare atunci când are un nivel foarte ridicat în sânge.
Mecanismele de autoreglare ale organismelor animalelor menţin glicemia relativ constantă, la valori în jur de 1 gram de glucoză la litru. În felul acesta sângele aduce permanent organelor şi ţesuturilor cantităţile necesare de glucoză sangvină.
Valorile foarte scăzute sau foarte ridicate ale glicemiei produc dereglări serioase ale organismului. Astfel, în situaţia unei glicemii scăzute - hipoglicemie, cei care suferă de o astfel de dereglare în organism, pot acuza senzaţii de slăbiciune, tremurături şi chiar pierderea conştienţei.
De obicei, hipoglicemia apare din cauza unei alimentaţii scăzute în glucoză sau depunerii unui efort fizic excesiv care consumă rezervele de glucide înmagazinate de către ficat.
Creşterea glicemiei - hiperglicemia se poate produce, însă, în urma unei alimentaţii bogate în dulciuri sau datorită unor stări puternice de stres, fără ca persoana să fie bolnavă de diabet.
În lipsa altor factori care ar fi putut influenţa rezultatul analizelor, şi atunci când valoarea glicemiei este una mare, se poate vorbi de prezenţa diabetului zaharat sau pancreatic.
Astfel că mai jos vom discuta despre cum putem ţine sub control valorile glicemiei prin adoptarea unui stil de viaţă echilibrat.
Vom alege alimentele care conţin antioxidanţi, vitamina C şi potasiu care sunt recomandate celor care vor să prevină sau să-şi ţină sub control glicemia.
Iată topul celor mai bune alimente care scad glicemia.
Fructele, mai ales cele bogate în vitamina C:
- Merele – „Un măr pe zi ţine medicul departe”, este o afirmaţie care se aplică excelent pentru cei care vor să-şi controleze glicemia. Coaja de măr conţine quercitină, un antioxidant care reduce riscul de diabet. Apa din mere ajută la antrenarea unei părţi din glucoză pentru a fi eliminată prin urină. În plus, merele au un conţinut ridicat de fibre care asigură un tranzit intestinal mai bun.
- Prunele - nu doar că ajută la scăderea glicemiei, ci ajută şi la prevenirea diabetului zaharat. Fibrele solubile din prune încetinesc viteza cu care produsele alimentare părăsesc stomacul şi, ca urmare, întârzie absorbţia de zahăr în fluxul sangvin. De asemenea, oferă o cantitate importantă de vitamina B.
- Portocalele - conţin numeroşi fitonutrienţi care vă ajuta să luptaţi împotriva diabetului, precum flavonoizi, carotenoide, pectine şi glutation. O portocală este formată în proporţie de 90% din apă, iar sucul de portocale hidratează şi întăreşte sistemul imunitar datorită aportului de vitamina C.
- Grepfrutul – conţine antioxidanţi care protejează endoteliul vascular şi are un conţinut scăzut de glucide.
Legume care scad glicemia în organism:
- Spranghelul - este o sursă excelentă de glutation, un aminoacid cu proprietăţi antioxidante care menţine stabil nivelul de zahăr din sânge. Legumele, în general, au un conţinut mai scăzut de zahăr, unele chiar sub 5%. Sparanghelul conţine multă vitamina C care protejează ţesuturile de ateroscleroză, afecţiune favorizată de diabet.
- Fasolea păstăi - este recomandată nu numai pentru combaterea diabetului, ci şi pentru sănătatea inimii. Tecile de fasole au efect de scădere a glicemiei. Nu este recomandată în schimb fasolea boabe, pentru că are mulţi hidraţi de carbon. Zilnic, două-trei căni de decoct din teci uscate de fasole vor aduce glicemia la un nivel optim.
- Broccoli - este o sursă foarte bună de quercitină. În plus, conţine multă vitamina C şi potasiu.
- Ceapa - conţine foarte multe vitamine şi minerale care scad glicemia. Acest produs alimentar poate fi folosit în salate, diferite feluri de mâncare, gătită la cuptor sau se poate încerca sub formă de ceai. Ceaiul de frunze de ceapă este indicat mai ales pentru persoanele care au accese dese de tuse.
- Morcovii - conţin carotenoizi, antioxidanţi care protejează inima şi menţin nivelul insulinei. Morcovii trebuie consumaţi cruzi. Prin fierbere, fibrele se mărunţesc şi se poate absorbi din ele o cantitate mare de glucoză.
Mai multe despre legumele şi fructele bogate în vitamina C găsiţi aici
Seminţele care scad glicemia în organism:
- Seminţele de în - acestea pot fi incluse printre ingredientele unui decoct dietetic.
- Seminţele de chia - aceste bobiţe, deşi mici, sunt nişte uriaşe rezerve de nutrienţi. Sunt încărcate de fibre, proteine, uleiuri sănătoase, antioxidanţi şi chiar calciu.
- Seminţele de cânepă - la fel ca şi cele de chia, fac parte din categoria “superalimentelor”, adică alimente care deţin cantităţi impresionante de nutrienţi şi antioxidanţi, astfel încât reduc semnificativ efectul substanţelor nocive din mediu asupra organismului şi scad şi riscul de apariţie a cancerului.
Plantele care scad glicemia în organism:
Ceaiurile din diverse plante pot influenţa spre valori normale glicemia.
- Ceaiul de urzici - este un bun detoxifiant, depurativ şi nu în ultimul rând curăţă sângele de depunerile de grăsimi. Scade colesterolul şi tensiunea arterială, iar o cană de ceai băută dimineaţa scade nivelul de zahăr din sânge, automat influenţând glicemia.
- Ceaiul verde - previne bolile cardiovasculare şi reglează glicemia.
- Ceaiul de ginseng - aduce energie, revitalizează organismului, scade tensiunea arterială şi ţine sub control glicemia.
- Rădăcina de brusture, de cicoare şi frunza de anghinare - fierte la un loc şi cu un consum de o cană zilnic, menţin glicemia la nivel normal.
- Ceaiul de salvie - reglează nivelul zahărului din sânge aducând glicemia la nivelul dorit.
- Ceaiul de scorţişoară - previne diabetul de tip 2 şi reduce glicemia.
- Dudele albe sunt fructe care reglează glicemia la valori normale.
- Frunzele de nuc - o infuzie care scade garantat glicemia este cea preparată dintr-o linguriţă de frunze de nuc la o cană de apă. Beţi două căni de infuzie pe zi şi, într-o săptămână, nivelul glicemiei revine la normal. La fel de utilă este şi tinctura din frunze de nuc. Într-o sticlă de un litru, puneţi frunze de nuc. Peste acestea adăugaţi alcool alimentar. Lăsaţi la macerat două săptămâni, apoi luaţi câte patru picături de trei ori pe zi.
- Frunzele de mesteacăn - acestea trebuie incluse într-un amestec a câte trei linguri de frunze de mesteacăn, de coacăz negru, de eucalipt, respectiv de fumăriţă, o plantă cu proprietăţi tonice şi depurative recunoscute. Infuzia se prepară dintr-o linguriţă de amestec şi 200 ml de apă. Este recomandat să beţi două sau trei căni pe zi pentru a obţine toate beneficiile ceaiului.
- O altă plantă care ajută la scăderea gicemiei este păpădia. Salata din frunze proaspete de păpădie are acelaşi efect faţă de valorile glicemiei, dar de preferat a se consuma doar primăvara.
- Aloe Vera - poate fi folosită în diabetul noninsulinodependent. Reglează metabolismul glandei pancreatice. În unele cazuri poate chiar vindeca această boală după un tratament de cel puţin şase luni. Se recomandă folosirea acestei plante sub formă de produse autorizate, conform prospectului acestora.
Cerealele care scad glicemia în organism:
- Cerealele integrale – bogate în fibre
- Quinoa - foarte bogată în fibre care ajută la menţinerea unei bune funcţionări a sistemului cardiovascular, reducerea riscului unor tipuri de cancer şi pentru sistemul digestiv. În plus, are şi cantităţi semnificative de magneziu, fier, calciu, potasiu şi cupru. Acest amalgam de nutrienţi oferă „dreptul” seminţelor quinoa de a intra în categoria acelor alimente care scad glicemia.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.