"Naşul" Inteligenţei Artificiale: IA va uni într-o zi naţiunile împotriva unei ameninţări existenţiale comune
Progresele rapide în domeniul inteligenţei artificiale au declanşat o cursă internaţională pentru dominaţie militară, remarcă Business Insider.
Potrivit sursei citate, marile puteri integrează în linişte IA în armatele lor pentru a obţine un avantaj strategic. Cu toate acestea, situaţia s-ar putea schimba odată ce inteligenţa artificială va deveni suficient de avansată pentru a reprezenta o ameninţare existenţială la adresa umanităţii, susţine "naşul" inteligenţei artificiale şi laureat al Premiului Nobel, Geoffrey Hinton.
„În ceea ce priveşte riscuri precum armele autonome letale, ţările nu vor colabora. Toate ţările majore care furnizează arme, Rusia, Statele Unite, China, Marea Britanie, Israel şi, posibil, Suedia, sunt ocupate să producă arme letale autonome şi nu vor fi încetinite, nu se vor autoreglementa şi nu vor colabora”, a declarat Hinton în cadrul unui seminar organizat săptămâna trecută la Academia Regală Suedeză de Ştiinţe Inginereşti.
Cu toate acestea, Hinton crede că situaţia se va schimba atunci când va fi necesar ca rasa umană să lupte împotriva ameninţării potenţiale reprezentate de o formă superinteligentă de inteligenţă artificială.
„Când aceste lucruri vor fi mai inteligente decât noi - ceea ce aproape toţi cercetătorii pe care îi cunosc cred că se va întâmpla, doar că avem opinii diferite cu privire la cât de curând, dacă va fi peste cinci ani sau peste 30 de ani - vor prelua controlul şi există ceva ce putem face pentru a preveni acest lucru din moment ce noi le creăm? Vom colabora pe această temă, deoarece nicio ţară nu doreşte ca acest lucru să se întâmple.”
„Partidul Comunist Chinez nu vrea să piardă puterea în favoarea inteligenţei artificiale, ci vrea să se agaţe de ea”, a adăugat el.
Hinton a declarat că această colaborare ar putea semăna cu Războiul Rece, când Rusia şi Statele Unite - în ciuda faptului că erau inamice - aveau un obiectiv comun de a evita războiul nuclear.
Invocând preocupări similare, CEO-ul OpenAi, Sam Altman, a cerut liderilor mondiali să înfiinţeze o „agenţie internaţională” care să examineze cele mai puternice modele de inteligenţă artificială şi să asigure „teste de siguranţă rezonabile”.
„Cred că va veni un moment într-un viitor nu foarte îndepărtat, nu vorbim de decenii de acum încolo, în care sistemele AI de frontieră vor fi capabile să provoace daune globale semnificative”, a declarat Altman la podcastul All-In în luna mai.
Conform unui raport al Goldman Sachs, se preconizează că investiţiile globale în inteligenţă artificială vor atinge 200 de miliarde USD până în 2025, Statele Unite şi China conducând cursa înarmărilor militare.
Statele Unite şi China încep deja să colaboreze cu privire la ameninţările existenţiale legate de IA. În noiembrie, la summitul de cooperare economică Asia-Pacific, preşedintele Joe Biden şi liderul chinez Xi Jinping au convenit că deciziile privind utilizarea tehnologiei nucleare ar trebui luate de oameni, nu de inteligenţa artificială.