Işlere cu cremă de ciocolată – un desert fin cu iz de copilărie
alte articole
Islerele fac parte din colecţia de dulciuri care ne-au încântat copilăria şi care ne trezesc amintiri de neuitat legate de familie şi tradiţii, fiind populare mai ales în Banat şi zonele transilvane.
Aceşti biscuiţi fragezi şi deosebit de gustoşi, au fost preparaţi pentru prima dată de Ferenc Jozsef I. în 1849 în oraşul austriac Bad Ischl, pe atunci parte din imperiul austro-ungar, de unde le vine de fapt şi numele. În versiunea originală, işlerele erau umplute cu gem de zmeură, variantele cu cremă de ciocolată, sau alte umpluturi (gem de coacăze, caise, piersici, etc) apărând ulterior.
Ingrediente:
pentru biscuiţi: 250 g zahăr pudră, 400 g unt la temperatura camerei, 1 pliculeţ de zahăr vanilat, 1 ou, 500 g făină, 200 g nucă prăjită uşor în cuptor şi măcinată, 1 praf de sare, 1 praf de copt
pentru crema (ganache) de ciocolată: 300 ml frişcă lichidă, 300 g ciocolată semi dulce pentru gătit, 50 g unt
pentru glazură: 180 g de ciocolată cu lapte, o lingură de ulei,
pentru ornat: bucăţi de nuci sau coajă de portocale confiată
Modul de preparare:
Se începe mai întâi cu prepararea biscuiţilor pentru işlere. Într-un castron de mărime medie se freacă untul cu zahărul pudră. Se adaugă apoi pliculeţul de zahăr vanilat şi oul, şi se continuă amestecarea până când se transformă într-o cremă omogenă.
Separat, într.-un alt vas se amestecă făina cu sarea, praful de copt şi nuca măcinată. Amestecul obţinut se toarnă pe rând peste pasta din castron, amestecând uşor cu un tel în formă de pară sau o lingură de lemn, până când toate ingredientele se încorporează. Pentru amestecare se poate folosi şi un mixer la viteză mică.
Se obţine în final un aluat fraged şi omogen. Aluatul se pune într.-o folie alimentară, se strânge în formă de minge şi se pune pentru câteva ore la frigider să se întărească. Prin întărire, aluatul se va prelucra mai uşor atât la întins cât şi la decupat, evitându-se astfel ruperea sau lipirea acestuia.
După ce aluatul se scoate din frigider, se împarte în 4 părţi egale. Din fiecare parte de aluat se întinde câte o foaie de aprox 4-5 mm grosime.
Foaia se poate întinde pe o planşetă presărată cu făină, sau între două folii alimentare.
Foile se decupează cu folosind o formă rotundă de biscuiţi sau un pahar de vin. Aluatul rămas de la decupare se strânge din nou în formă de bilă, se întinde şi apoi se decupează. Procedeul se repetă până când se consumă tot aluatul.
Tăvile în care se coc biscuiţii se ung cu grăsime şi se tapetează cu făină sau se foloseşte cu hârtie de copt decupată în funcţie de mărimea tăvii.
Tăvile cu biscuiţii decupaţi se dau la cuptorul încins în prealabil la la 180°C pentru 10-12 minute. Dacă se lasă prea mult, biscuiţii se închid la culoare şi se usucă, pierzându-şi din frăgezime şi gust.
După ce se scot din cuptor, cu ajutorul unei palete, biscuitii se transferă pe un platou şi se lasă deoparte să se răcească.
Între timp se prepară crema de ciocolată. Smântâna lichidă se încălzeşte într.-o cratiţă la foc mediu, până aproape de punctul de fierbere. Când încep să apară bule mici pe marginea vasului, se trage vasul deoparte, se adaugă ciocolata şi se lasă câteva minute, până când ciocolata se topeşte de la căldura laptelui. Se amestecă din nou, până când conţinutul din vas se omogenizeaza iar compoziţia devine închisă la culoare şi sticloasă.
Vasul se dă deoparte până când compoziţia se răceşte şi devine fermă. Se adaugă apoi untul la temperatura camerei şi se amestecă, fie cu mixerul la viteză redusă (2) sau cu un tel în formă de pară. Va rezulta în final o cremă foarte fină, aerată şi pufoasă ce se va deschide puţin la culoare şi aproape îşi va dubla volumul.
Pentru asamblarea işlerelor, mai întâi, se vor împărţi biscuiţii în jumătate. Pe prima jumătate se distribuie uniform crema fie cu ajutorul unei linguriţe, sau se poate folosi o pungă tăiată la colţ, un pos sau un şpriţar pentru ornat pentru o mai mare uşurinţă şi aspect.
Din jumătatea rămasă, se aşează pe rând câte un biscuit peste biscuiţii unşi cu cremă şi se lipesc doi câte doi cu cremă de ciocolată la mijloc. Se formează astfel delicioasele işlere care se vor pune la rece pentru a se întări crema.
Pentru prepararea glazurii, se topeşte ciocolata pe aburi (bain-marie), iar când aceasta a devenit lichidă se adaugă o lingură de ulei (pentru luciu) şi se amestecă până ce uleiul se încorporează.
Islerele se glazurează prin cufundarea părţii de deasupra în ciocolata lichidă.
După preferinţă, se ornează cu sâmburi de nucă, coajă de portocale confiată, bombonele pentru decor sau se lasă ca atare.
Vă dorim să savuraţi işlerele cu plăcere!