Fiind un fenomen inadmisibil într-o societate democratică, violenţa în familie ”cunoscut şi sub numele de violenţă domestică, abuz domestic, abuz familial, abuz marital/conjugal sau violenţă intimă poate fi definit pe larg ca fiind un model comportamental abuziv al unuia sau al ambilor parteneri dintr-o relaţie intimă precum mariajul, concubinajul, familia, prietenia sau convieţuirea
Cum să procedez în următoarea situaţie? Mă numesc Marcel şi sunt acţionar al fabricii de tricotaj SA ”D”, deţinând 5% din numărul total de acţiuni. În perioada 21.04.2013-23.03.2014, patru agenţi economici - SA ”V”, SA ”I”, SA ”M” şi SA ”F”- au procurat de la SA ”D” bunuri imobile şi mobile (clădiri, utilaje, unităţi de transport, calculatoare, etc.) în valoare totală de 4 570 000 lei, ceea ce constituie 27 % din valoarea activelor SA ”D”. Consideră aceste tranzacţii sunt legate reciproc între ele, fiind încheiate într-o perioadă relativ scurtă, la mici intervale de timp, care au ca scop falimentarea societăţii şi înlăturarea concurentului principal din domeniul confecţiilor. Mai mult ca atât tranzacţiile au fost încheiate de către directorul societăţii în mod unipersonal, fără a înforma şi a obţine acordul acţionarilor.
În fapt, la data de 27 septembrie 2011, a înregistrat căsătoria cu Y.X., iar la 16 iulie 2013, s-a născut fiica noastră, S. I. Începând cu 1 octombrie 2012 locuim împreună cu familia într-o odaie cu suprafaţa de 11 m.p.,, în baza contractului de comodat încheiat cu I.M. Recent, m-am adresat către Consiliul municipal Chişinău şi Primăria mun. Chişinău cu cereri privind atribuirea unui sector de teren din intravilanul mun. Chişinău pentru construcţia unei case de locuit, ca familiei nou-formate.
Una dintre cele mai grave probleme cu care se confrunta societatea contemporană este considerat a fi fenomenul violenţei în familie. Violenţa în familie este o problemă complexă, care implică atât protecţia integrităţii personale a victimelor, cât şi protejarea intereselor lor sociale comune, precum libertatea, independenţa şi democraţia.
Locuitorii Transnistriei care deţin cetăţenia altor state, spre deosebire de alţi cetăţeni străini, nu vor fi sancţionaţi dacă vor încălca regulile de şedere în Moldova. Astfel prevăd amendamentele la Codul Contravenţional, adoptate de Parlament şi intrate în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial.
Parlamentul a aprobat, joi, modificările în legislaţie privitor la pedeapsa penală a persoanelor suspectate de maternitate surogat. Modificarea corespunzătoare a fost introdusă în articolul 165 "Traficul de fiinţe umane" din Codul Penal al RM.
În literatura de specialitate există următoarele criterii de evidenţiere a trăsăturilor caracteristice şi anume: Una din părţile contractante în contractul administrativ este necesar să fie o autoritate sau un organ al administraţiei publice. Cealaltă parte contractantă este un particular care se situează în afara sistemului organelor administraţiei publice şi care are calitate de persoană fizică sau persoană juridică.
Definiţia oficială a actului administrativ o găsim în Legea contenciosului administrativ nr. 793 din 10.02.2000, în articolul 2. Astfel actul administrativ reprezintă „manifestarea juridică unilaterală de voinţă , cu caracter normativ sau individual, a unei autorităţi publice, emis în vederea organizării executării sau executării concrete a legii”.
Potrivit Codului Civil al Republicii Moldova, art.827, prin contractul de donaţie, o parte (donator) se obligă să mărească din contul patrimoniului sau, cu titlu gratuit, patrimonial celeilalte părţi (donatar).