În 2010, bogaţii lumii aveau cel puţin 21.000 de miliarde de dolari ascunşi în paradisuri fiscale
Elita oamenilor extrem de bogaţi din lume avea la sfârşitul anului 2010 cel puţin 21.000 de miliarde de dolari ascunşi în paradisuri fiscale, arată un studiu publicat de BBC News, precizând că această sumă este echivalentă cu economiile Statelor Unite şi Japoniei împreună.
Raportul, intitulat "The Price of Offshore Revisited", a fost scris de James Henry, un fost economist şef la firma de consultanţă McKinsey. Pe de altă parte, expertul în taxe John Whiting, consilier al Guvernului britanic, s-a declarat sceptic că suma este atât de mare. "În mod clar există nişte sume importante ascunse, dar dacă ar fi atât de mari, ce se face cu ei?", a întrebat el.
În replică, Henry a afirmat că suma de 21.000 de miliarde de dolari este una moderată şi că ar putea fi vorba, de fapt, de până la 32.000 de miliarde. El a folosit date strânse de la Curtea Internaţională de Arbitraj, FMI, Banca Mondială şi guvernele naţionale.
Studiul se referă numai la sumele de bani depuse la bănci şi în conturi de investiţii, fără a lua în calcul alte active, precum proprietăţi imobiliare sau iahturi.
Raportul intervine pe fondul îngrijorării publice şi politice tot mai mari în legătură cu evaziunea fiscală comisă de persoane foarte bogate. Unele autorităţi, inclusiv din Germania, au plătit chiar pentru a obţine informaţii despre presupuşi evazionaşti, furate de la bănci.
"Veniturile din taxe pierdute sunt enorme, pe baza estimărilor noastre. Suficiente pentru a face o diferenţă în finanţele multor ţări", a subliniat Henry.
"Din alt punct de vedere, acest studiu este chiar o veste bună. Lumea tocmai a localizat finanţe importante, care pot contribui la soluţionarea celor mai presante probleme globale", a adăugat el.
Potrivit raportului, la sfârşitul lui 2010, un grup de 50 de bănci administra împreună peste 12.100 de miliarde de dolari investiţii în paradisuri fiscale pentru clienţi privaţi. Cei mai mulţi bani erau administraţi de UBS, Credit Suisse şi Goldman Sachs.
Un purtător de cuvânt al Trezoreriei americane a dat asigurări că sunt făcute eforturi mari pentru a a identifica oamenii cu averi nedeclarate.