Răspunsul Consiliului mun. Chişinău este legal?

(photos.com)

Răspundem întrebărilor cititorilor:

Răspunsul Consiliului mun. Chişinău este legal?

În fapt, la data de 27 septembrie 2011, a înregistrat căsătoria cu Y.X., iar la 16 iulie 2013, s-a născut fiica noastră, S. I. Începând cu 1 octombrie 2012 locuim împreună cu familia într-o odaie cu suprafaţa de 11 m.p., în baza contractului de comodat încheiat cu I.M.

Recent, m-am adresat către Consiliul municipal Chişinău şi Primăria mun. Chişinău cu cereri privind atribuirea unui sector de teren din intravilanul mun. Chişinău pentru construcţia unei case de locuit, ca familiei nou-formate.

Primăria mun. Chişinău nu mi-a răspuns la cererea prealabilă adresată, iar Consiliul municipal Chişinău, mi-a comunicat că atribuirea terenurilor se efectuează prin intermediul licitaţiilor funciare, conform art.77 al Legii privind administraţia publică locală.

Precizez că eu şi membrii familiei mele nu deţinem în proprietate nici un imobil şi că nu am participat la privatizarea căreiva locuinţe.

Cum să procedez în situaţia creată?

Soluţia

Reieşind din datele oferite vă recomandăm să vă adresaţi în instanţă de judecată cu cerere de chemare în judecată împotriva Consiliului municipal Chişinău şi Primăriei mun. Chişinău, privind atribuirea unui sector de teren, din intravilanul mun. Chişinău, pentru construcţia casei de locuit.

Conform art. 11 Cod funciar, autorităţile administraţiei publice locale atribuie fără plată familiilor nou-formate sectoare de teren din rezerva intravilanului până la epuizarea acesteia pentru construcţia caselor de locuit, anexelor gospodăreşti şi grădini: în oraşe –de la 0,04 până la 0,07 hectare, în localităţi rurale –până la 0,12 hectare. Dimensiunile concrete ale sectoarelor de teren se stabilesc de către autorităţile administraţiei publice locale.

Articolul 11 Cod funciar conţine noţiunea de „familie nou-formată”, care nu are dezvăluire semantică nici în această lege şi nici în alte acte normative, precum ar fi Codul familiei. Însă art. 2 din Legea cu privire la tineret nr. 279-XIV din 11.02.1999 dă noţiunea de familie tânără–cuplu, format prin căsătorie, în care nici unul dintre soţi nu a atins vârstă de 30 de ani; familie formată dintr-un singur părinte de până la 30 de ani şi copil (copii).

Coraborând prevederile normelor citate, rezultă că, pentru a deveni subiect al raporturilor juridice reglementate de prevederile art. 11 alin. (1) Cod funciar, familia nou-formată trebuie să nu dispună în proprietate terenuri.

Deşi nu este clar ce perioadă de timp trebuie să decurgă de la momentul înregistrării căsătoriei, pentru că familia să fie considerată una nou-formată, potrivit datelor din speţă considerăm că vă încadraţi în noţiunea de familie nou-formată.

Din spusele dvstră reiese că dispuneţi de certificate ce confirmă faptul că nu aţi participat la procesul de privatizare a fondului de locuinţe pe teritoriul mun. Chişinău şi împreună cu soţia nu deţineţi bunuri imobile cu drept de proprietate pe teritoriul Republicii Moldova.

Deci sunteţi o familie nou-formată, nu sunteţi asiguraţi cu spaţiu locativ, nu aveţi bunuri imobile şi, în temeiul art.11 Cod funciar, autoritatea publică locală urmează să vă repartizeze un sector de teren pentru construcţia casei individuale.

Argumentul Consiliului municipal precum că înstrăinarea terenurilor se efectuează prin licitaţie nu are suport legal. Potrivit art.77 Legea privind administraţia publică locală, şi anume alin. (5), înstrăinarea, concesionarea, darea în arendă ori în locaţiune a bunurilor proprietate a unităţii administrative -teritoriale se fac prin licitaţie publică, organizată în condiţiile legii, cu excepţia cazurilor stabilite expres prin lege.

Din art. 11 Cod Funciar, atribuirea terenurilor fără plată familiilor nou-formate este expres prevăzută, astfel se prezumă că atribuirea terenurilor în această situaţie urmează a fi făcută în lipsa licitaţiei publice.

Mai mult, conform art.10 alin.(8) lit.c) din Legea nr.121-XVI din 4 mai 2007 privind administrarea şi deetatizarea proprietăţii publice, nu se permite înstrăinarea cu titlu gratuit sau darea în comodat persoanelor fizice sau persoanelor juridice cu capital privat a bunurilor domeniului privat al statului sau al unităţii administrativ-teritoriale, cu excepţia cazurilor în care aceste bunuri reprezintă terenuri care se atribuie persoanelor fizice pentru construcţia de case individuale, în conformitate cu legea.

Potrivit art. 6 alin.(3) din Legea nr.780-XV din 27 decembrie 2001 privind actele legislative, actul legislativ special cuprinde norme juridice aplicabile în exclusivitate unor categorii de raporturi sociale sau subiecte strict determinate prin derogare de la regula generală. În caz de divergenţă între o normă a actului legislativ general şi o normă a actului legislativ special cu aceeaşi forţă juridică, se aplică norma actului legislativ special.

În baza celor expuse, evidenţiem că art.77 alin.(5) din Legea privind administraţia publică locală are caracter general şi prevede excepţii, iar art.11 Cod funciar şi art.10 al Legii nr.121-XVI din 4 mai 2007 privind administrarea şi deetatizarea proprietăţii publice, care expres prevăd atribuirea gratuită familiilor nou-formate a terenurilor, au caracter special.

Concluzionăm că în cazul dvstră urmează a fi aplicat art 11 Cod Funciar şi 10 al Legii nr.121-XVI din 4 mai 2007, care constituie norme special, iar răspunsul Consiliului mun. Chişinău este unul neîntemeiat.


Valentina Stratulat este licenţiată în dreptul penal, master în dreptul constituţional şi administrativ, şi audienta Institutului Naţional al Justiţiei din Republica Moldova

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură