Noua Lege a concurenţei

Valentina Stratulat
02.10.2012

Potrivit noii legi a concurenţei, companiile care încalcă legislaţia cu privire la concurenţă vor fi amendate imediat ce autoritatea de profil va stabili acest lucru. Noua lege a fost elaborată cu sprijinul Uniunii Europene, a anunţat directorul Consiliului Concurenţei, Viorica Cărare.

Potrivit preşedintelui Consiliului Concurenţei, amenzile ce vor fi aplicate de către Consiliul Concurenţei în conformitate cu noua lege vor fi următoarele: "Când încălcările sunt de gravitate mică, ele sunt până la un procent. Amenda se stabileşte până la un procent din cifra de afaceri. Când înţelegerile sunt de gravitate mare, ele sunt de la două până la patru procente din cifra de afaceri a agentului economic. Şi când sunt circumstanţe agravante, ele pot ajunge până la cinci procente".

Totodată, noua lege prevede că notificarea Consiliului Concurenţei cu privire la tranzacţiile legate de fuzionări sau cumpărări de acţiuni să se facă doar în cazul efectuării acestora cu participarea companiilor care au o cifră de afaceri mai mare de 25 de milioane de lei.

Un alt document elaborat cu sprijinul Uniunii Europene, Legea cu privire la ajutorul de stat prevede ca din august 2013, orice ajutor de stat acordat companiilor să fie luat în evidenţă şi autorizat de Consiliul Concurenţei. În cazurile de alocare ilegală a ajutorului, acesta va trebui înapoiat împreună cu o dobânda la zi, stabilită de Banca Naţională pentru rata de bază, plus cinci puncte procentuale.

Şeful Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău, Dirk Shuebel, a declarat că cele două documente sunt foarte apropiate de legislaţia UE, precizând: "Aceste legi le vor asigura investitorilor şi antreprenorilor europeni securitatea pe care şi-o doresc. Mă bucur să menţionez că aceste două legi sunt, în mare parte, compatibile cu practica Uniunii Europene".

Legea cu privire la ajutorul de stat a fost publicată în Monitorul Oficial pe 16 august, iar Legea concurenţei pe 14 septembrie.

Precizăm că anterior, decizia de aplicare a amenzilor pentru încălcarea legislaţiei cu privire la monopol era emisă de instanţa de judecată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor